Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 07.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 07.05.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Φώτης Κουβέλης – υπουργός Ναυτιλίας

Οι αναποφάσιστοι είναι το κρίσιμο μέγεθος αναφορικά με την κατάληξη του εκλογικού αποτελέσματος, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Η αντιπαράθεση που έχει τα χαρακτηριστικά της πόλωσης έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζουν οι δυο πόλοι στο μεγαλύτερο βαθμό εκτίμησε ο υπουργός.

Θεόδωρος Φορτσάκης – βουλευτής, ΝΔ

Από τα πρώτα μελήματα  του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ θα είναι να ξαναδεί με τους δανειστές το θέμα των υπερπλεονασμάτων, επεσήμανε ο βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ Θεόδωρος Φορτσάκης μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόνσο Βιτάλη.

Αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων / ελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση ο κ. Φορτσάκης είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα μέτρα και πως θα έχουν χαρακτήρα προεκλογικό και θα είναι μικροενισχύσεις.

Σε ότι αφορά το Νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις επεσήμανε : “Από καιρό έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των συμπολιτών μας . Η ρύθμιση των 120 δόσεων έπρεπε να αφορά το σύνολο των οφειλών του πολίτη, να είναι μία “λύση πακέτο”. Υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός κακοπληρωτών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διαχωριστούν. “Ναι” στη ρύθμιση, αλλά θα θέλαμε να ήταν καλύτερη και πιο αποτελεσματική».

Αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση , επεσήμανε πως «λυπάμαι που ο πρωθυπουργός την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί η ΝΔ την κατέθεσε εναντίον του υπουργού Υγείας, που παρουσίασε σκαιά συμπεριφορά εις βάρος ενός ευρωβουλευτή ΑΜΕΑ, του κ. Κυμπορόπουλου. Ατυχής η επιλογή του πρωθυπουργού να ταυτιστεί με τον κο Πολάκη».

Τόνισε επίσης ότι τον ανησυχεί η κατάσταση στη Τουρκία και πως κατοχυρώνουν την Ελλάδα και τα ελληνικά δικαιώματα οι διεθνείς συμμαχίες μας, ενώ σημείωσε πως οι ενεργειακοί δρόμοι πρέπει να είναι δρόμοι φιλίας με τους γείτονές μας, αλλά δεν πρέπει να τους φοβόμαστε.

 

Νίκη Τζαβέλλα – υποψήφια ευρωβουλευτής, ΝΔ

Αυτό που έπρεπε να γίνει από την αρχή είναι ότι θα έπρεπε να επιδιώξουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο χειρισμό του θέματος των κοιτασμάτων του Αιγαίου, εκτίμησε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Νίκη Τζαβέλλα σε συνέντευξή της στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή. Η ΕΕ έπρεπε να προεδρεύει σε ένα θεσμικό όργανο, να έχει μέλη Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος και να είναι το θεσμικό όργανο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης επιμελώς δεν αγγίξαμε το θέμα στο Αιγαίο και για αυτό δεν ξέραμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία, σημείωσε η κ. Τζαβέλλα.  Όποιες αντιδράσεις βλέπουμε από την Τουρκία πρόκειται για την Κυπριακή ΑΟΖ, θα έπρεπε λοιπόν να στραφούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να της πούμε να αναλάβει ενεργό ρόλο ως ένας πολύ ισχυρός συνομιλητής στα θέματα των κοιτασμάτων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, επεσήμανε.
Αναφερόμενη στην υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τζαβέλλα υποστήριξε ότι θα ήθελε να ρωτήσει τον κ. Κόκκαλη, τι βρήκε και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πιστεύω ότι ήταν απολίτικος και θα βρεθεί προ εκπλήξεων με την επιλογή που έκανε, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για τις επενδύσεις στη χώρα μας η κ. Τζαβέλλα είπε ότι όταν οι επενδυτές βλέπουν ότι έχουν σταματήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από τότε που βγήκε αυτή η κυβέρνηση, αυτό δημιουργεί ένα κλίμα  μη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

 

Μίλτος Κύρκος – υποψήφιος ευρωβουλευτής, Το ΠΟΤΑΜΙ

Αυτά τα κοινωνικά μέτρα είναι μονόδρομος, δηλαδή πρέπει να έρθουν για την ελάφρυνση των βαρών της κοινωνίας, δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Μίλτος Κύρκος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, να δούμε πως μπορεί να γίνει ελάφρυνση με βάση το δεδομένο πλαίσιο που υπάρχει και η Βουλή να στηρίξει αυτή την ελάφρυνση. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και εμείς ως ΠΟΤΑΜΙ προσπαθούμε να δείξουμε την εικόνα μιας χώρας που δεν αντέχει χωρίς συγκεκριμένες ελαφρύνσεις, σημείωσε ο κ. Κύρκος.
Αν έρθουν τα κοινωνικά μέτρα με τη συμφωνία των θεσμών, το ΠΟΤΑΜΙ θα τα στηρίξει, είναι απαραίτητη η ελάφρυνση των πολιτών, συμπλήρωσε.

 

Γιώργος Αμυράς – υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νέα Δημοκρατία

 
Ευρωπαϊστής είναι αυτός που θέλει ψηλά τη χώρα του στην Ενωμένη Ευρώπη και όχι στον πάτο όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα μας μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο κ. Γιώργος Αμυράς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, υπερασπίστηκε την τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με το δημοψηφικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών καθώς όπως υποστήριξε ο Έλληνας πολίτης αναμένεται να ψηφίσει μετά από τέσσερα χρόνια με σκληρά πολιτικά κριτήρια ενώ παράλληλα ένα ποσοστό που συνεχώς φαίνεται να μεγαλώνει οι άνθρωποι που πραγματικά ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ζήτημα θα ψηφίσουν με βάση το ποιον θα στείλουν στην Ευρωβουλή για να εκπροσωπήσει όλους τους Έλληνες και πως η ευρωομάδα αυτή βλέπει στην Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. «Ευρωπαϊστής δεν είναι αυτός μόνο που μιλάει μόνο για την Ευρώπη, ευρωπαϊστής είναι και αυτός ο οποίος στην πράξη διαχειρίζεται τα του οίκου του γι’ αυτό και ο κύριος Μητσοτάκης μίλησε για δημοψήφισμα. Ο πολίτης πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την κυβέρνηση και θα πρέπει να στείλουμε μία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα ξαναστείλει την Ελλάδα την κορυφή της Ευρώπης» υποστήριξε ο κ. Αμυράς. Ο ίδιος αναφερόμενος στους προσωπικούς του στόχους ως εν δυνάμει ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις εξής τρεις: «Πρώτον η επιστροφή των ξενιτεμένων νέων και επαγγελματιών σε μία Ελλάδα που θα τους δίνει ίσες ευκαιρίες, δεύτερον είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την οποία ασχολούμαι εδώ και 15 χρόνια διότι χωρίς περιβάλλον δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα και το τρίτον είναι η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων».