«Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ» – Ένα συναρπαστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα 25.05.2019

«Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ» – Ένα συναρπαστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα 25.05.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ, από το Άουσβιτς
στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 25 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» τιμά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Γαλλοεβραία νομικό Σιμόν Βέιλ, με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή της που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, στις 12:00.

Σιμόν Βέιλ – Αρχείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η οικογένεια της Σιμόν Ζακόμπ πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου. Η Σιμόν θα συλληφθεί από τις γερμανικές αρχές λίγες μόνο ημέρες μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο. Η οικογένεια Ζακόμπ θα εκτοπιστεί στο Άουσβιτς. Ο πατέρας της και ο αδελφός της θα μετεπιβιβαστούν στα τρένα της σιωπής, θα σταλούν σε ένα στρατόπεδο στη Λιθουανία και θα πεθάνουν εκεί. Η ίδια, μαζί με μία αδελφή της και τη μητέρα της θα μετακινηθούν στο κολαστήριο του Μπέργκεν Μπέλσεν. Εκεί, η μητέρα της θα πεθάνει από τύφο.

Σιμόν Βέιλ – Αρχείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Σιμόν Ζακόμπ θα περάσει ζωντανή την πύλη του Άουσβιτς μετά το τέλος του πολέμου και λίγο αργότερα θα εγγραφεί στη Νομική Σχολή του Παρισιού. Η καλύτερη απάντηση στον Ναζισμό είναι η γνώση. Η Σιμόν θα εκφωνήσει στις 17 Μαΐου 1995, 50 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, έναν συγκλονιστικό λόγο για τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό πνεύμα ως τη μόνη ασπίδα απέναντι στις ρητορικές μίσους. Ο λόγος αυτός θα μεταδοθεί αυτούσιος κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ.

Σιμόν Βέιλ -Aρχείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παράλληλα, θα ξεδιπλωθεί η ζωή της μέσα από σπάνια τεκμήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μαζί η ζωή της μεταπολεμικής Γαλλίας αλλά και Ευρώπης, πάνω στα θραύσματα της μνήμης και στα οράματα του κοινού μέλλοντος των ευρωπαϊκών λαών.

Έρευνα-κείμενα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Σιμόν Βέιλ -Aρχείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 !

Info

Σάββατο 25 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ, από το Άουσβιτς στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi