«Origins – Οι ρίζες της ανθρωπότητας» – Νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην...

«Origins – Οι ρίζες της ανθρωπότητας» – Νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1  04-12.02.2020

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Origins – Οι ρίζες της ανθρωπότητας»
(Origins: The Journey of Humankind)

Τη νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ «Origins – Οι ρίζες της ανθρωπότητας» (Origins: The Journey of Humankind), παραγωγής ΗΠΑ 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, από την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 (εκτός Σαββατοκύριακου), στις 16:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ (National Geographic) 2017.

Η σειρά ντοκιμαντέρ μάς γυρνά πίσω στο χρόνο, διατρέχει το σύνολο της Ιστορίας του ανθρώπου σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τις «ρίζες», τα συμβάντα εκείνα που μας οδήγησαν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ένα περιπετειώδες ταξίδι πίσω στο χρόνο που καταδύεται στα άδυτα της Ιστορίας, προκειμένου να ανακαλύψει τα γεγονότα-σταθμούς που σφράγισαν την εξελικτική μας πορεία.

Αυτή η εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ έχει μια σύγχρονη ματιά. Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον ο Τζέισον Σίλβα μάς οδηγεί στη διερεύνηση κομβικών γεγονότων, όπως η ανακάλυψη και η χρήση της φωτιάς και της Ιατρικής, των οποίων η συμβολή υπήρξε καίρια για τη δημιουργία του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η επιλογή για κάθε ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν προσεχώς έχει γίνει σε συνεργασία με κορυφαίους συγγραφείς και μελετητές απ’ όλο τον κόσμο. Οι πόλεμοι, το χρήμα, η επικοινωνία, οι μεταφορές, οι εξερευνήσεις, η αναζήτηση καταφυγίου είναι κάποια απ’ αυτά. Οι εκπληκτικοί συσχετισμοί που διαπιστώνονται μεταξύ αυτών των «κβαντικών αλμάτων» παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έρευνα που διεξάγεται με τον φακό της σειράς.

Ο Τζον Μπόσγουελ, γνωστός ως Melodysheep, μαζί με μια ομάδα ειδικών απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργεί οπτικοακουστικές ακολουθίες που καταγράφουν τη μαγεία αυτών των «αλμάτων» στο διάβα της Ιστορίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Η λάμψη του πολιτισμού» (Spark of Civilization)

Είμαστε πλάσματα της φωτιάς. Η αξιοποίηση της φωτιάς μας έδωσε τη δύναμη να δημιουργούμε, να καταστρέφουμε και να μετασχηματίζουμε.

Πήραμε όμως και σκληρά μαθήματα γι’ αυτά που μπορούμε ή δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Παρακολουθούμε πώς η φωτιά διαμόρφωσε τη βιολογία μας και μας έφερε από τη σαβάνα στη Σελήνη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Εξαπατώντας το θάνατο» (Cheating Death)

Το ανθρώπινο είδος ακολουθεί έναν κλιμακούμενο αγώνα δρόμου με θανατηφόρους ιούς και μικρόβια. Ζωντανοί οργανισμοί πλήττουν το σώμα μας, είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στα φάρμακα που διαθέτουμε, εξελίσσονται και αντεπιτίθενται.

Αν και η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα, ίσως χρειαστεί να κοιτάξουμε πίσω για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Πώς θα μπορέσουν τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα για να αντιμετωπίσουμε τα επερχόμενα πλήγματα;

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Η δύναμη του χρήματος» (The Power of Money)

Σε μια κοινωνία που βρίθει ανθρώπινων εφευρέσεων, υπάρχει μία που υπερέχει έναντι όλων των άλλων: το χρήμα. Από μια απλή εμπορική πράξη ώς τη σημερινή παγκόσμια οικονομία, η σημασία του χρήματος και η αξία του μεταβάλλεται, ακολουθώντας την εξέλιξη του πολιτισμού.

Εάν το χρήμα σήμερα αντικατοπτρίζει αυτό που είμαστε, τι σημαίνει άραγε για μας; Αναζητώντας απαντήσεις, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του εμπορίου μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Χτίζοντας το μέλλον» (Building the Future)

Παρακολουθούμε τον άνθρωπο να χτίζει έναν κόσμο που σχεδίασε ο ίδιος. Από τις αχυροκαλύβες μέχρι τους ουρανοξύστες, η έννοια του καταφυγίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για νέες τεχνολογίες και κοινωνίες.

Σήμερα, βρισκόμαστε σχεδόν παντού, όπου θα θέλαμε να είμαστε. Με τα κτίσματά μας κυριαρχούμε στο τοπίο. Δεν μας προστατεύουν μόνο, αλλά και μας καθορίζουν. Αντιπροσωπεύουν το όνειρό μας για τον σύγχρονο κόσμο. Παρακολουθούμε πώς δώσαμε μορφή στον κόσμο γύρω μας, καθώς και πώς ο κόσμος καθόρισε εμάς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Μέσα στο Άγνωστο» (Into the Unknown)

Η έρευνα δημιούργησε τον σύγχρονο κόσμο. Η περιέργεια του ανθρώπου οδήγησε σε νέες ανακαλύψεις και αποκάλυψε τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο άνθρωπος φτάνει στα όρια του σκότους, στην άκρη του ορίζοντα ή σε αστέρια μακρινά γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Η εξερεύνηση είναι στη φύση του. Έχει αναρριχηθεί στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου, έχει καταδυθεί στα βάθη των ωκεανών και έχει φτάσει μέχρι τη Σελήνη. Η εγγενής περιέργεια του είδους ωθεί τον άνθρωπο σε νέες ανακαλύψεις και αποκαλύπτει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Προχωράμε μπροστά» (The Road Ahead)

Οι μεταφορές άλλαξαν την πορεία της κοινωνίας. Οι μηχανές και τα ζώα συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πολιτισμού και οδήγησαν την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα μπροστά στον σύγχρονο κόσμο.

Η ελευθερία των μετακινήσεων ενίσχυσε την ελευθερία του πνεύματος. Η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και υλικών δημιουργεί νέες ιδέες, καινούργιο τρόπο ζωής και διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στις 16:00
«Γράφοντας στους τοίχους» (The Writing On the Wall)

Εάν η γνώση είναι δύναμη, η επικοινωνία είναι η τροφοδοσία, το δώρο που δίνουμε ο ένας στον άλλον. Υπάρχει, όμως, και η σκοτεινή πλευρά. Θα παρακολουθήσουμε πώς ο κόσμος μας πήρε τη μορφή που έχει σήμερα και πώς η επικοινωνία καθόρισε τα είδη και δημιούργησε τη σύγχρονη εποχή, πώς έδωσε φωνή στην απεριόριστη ανθρώπινη φαντασία, συνδέοντάς μας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και με τα αστέρια.

Η επικοινωνία μάς δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε και να συλλέξουμε γνώση, αλλά μπορεί, επίσης, να υπονομεύσει, να διαφθείρει ακόμα και να χειραγωγήσει πληθυσμούς ολόκληρους.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.