Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στον Στίβεν Χόκινγκ (14 Μαρτίου 2018)
Στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, ο διεθνούς φήμης θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) έδωσε τη διάλεξη με τίτλο «Η θεωρία των πάντων». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου επιστήμονα, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα την εκπομπή «Καλώς ήλθατε κύριε Χόκινγκ».
Η εκπομπή αρχίζει με πλάνα από την ομιλία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (George Bernard Shaw) σε δείπνο προς τιμήν του νομπελίστα φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein) στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1930. Μαθαίνουμε από τον ίδιο τον Χόκινγκ για τη γέννησή του και την ενασχόλησή του με τη Θεωρητική Φυσική, ενώ εξηγεί ότι θεωρεί αναγκαία φιλοσοφία των θεωρητικών φυσικών τον θετικισμό, ειδικά εφόσον ασχολούνται με την κατανόηση του σύμπαντος. Η εκπομπή περιλαμβάνει τη διάλεξη του Χόκινγκ με τίτλο «Η θεωρία των πάντων» στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 Σεπτεμβρίου 1998. Παρακολουθούμε πλάνα από την άφιξη και τη θερμή υποδοχή του Χόκινγκ στο αμφιθέατρο, καθώς και το λεκτικό κομμάτι της διάλεξης διανθισμένο με 3D γραφικά από τη σειρά εκπομπών της ΕΡΤ «Αναζητώντας τη Βερενίκη».
Ο Χόκινγκ μιλάει για την ανθρώπινη γνώση σχετικά με το σύμπαν, τη σύγχρονη μελέτη των τοπικών νόμων εξέλιξης του σύμπαντος και τη θεώρηση της μελέτης του καθορισμού της αρχικής κατάστασης του σύμπαντος ως θέμα μεταφυσικής ή θρησκευτικής αναζήτησης, θέση με την οποία ο ίδιος διαφωνεί. Ο Στίβεν Χόκινγκ εξηγεί τις τέσσερις κατηγορίες δυνάμεων που διέπουν το σύμπαν και οι οποίες στη δεκαετία 1960 αντιμετωπίζονταν ως διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους. Επίσης, μιλάει για τον Αϊνστάιν και εξηγεί ότι δεν παραδεχόταν την Κβαντική Μηχανική κι αυτό αποδείχτηκε λάθος του.
Ο καθηγητής Φυσικής, Γιάννης Ηλιόπουλος, μιλάει για τον Χόκινγκ και την προσωπικότητά του και αναφέρεται στην έννοια της πλήρους κατανόησης του σύμπαντος ως όρο άνευ πρακτικής αξίας, την ίδια στιγμή που εξηγεί ότι ο ανθρώπινος νους πάντα θα επιχειρεί να προσεγγίζει αυτή την κατανόηση, μια και έχει ανάγκη να βάλει σε τάξη τον κόσμο. Η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί παρά να επιφέρει επιστημονικές ανακαλύψεις και πρόοδο για το ανθρώπινο είδος και ο Χόκινγκ βλέπει σ’ αυτήν ακριβώς την εξέλιξη το στοίχημα για το ανθρώπινο είδος: θα αυτοκαταστραφεί ή θα εξελιχθεί, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να εξερευνήσει και αποικήσει τον γαλαξία;
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Γκουζιώτης – Άρης Φατούρος
Έτος παραγωγής: 1998
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/stiven-chokingk-stephen-hawking-14-martioy-2018/