Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, μιλά στην Έλενα Κατρίτση για τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, που μαζί με τον λόγο είναι τα δικά του όπλα στη μάχη κόντρα σε πράγματα (σ’ αυτά) με τα οποία δεν συμφωνεί, δεν αγαπά: «Εγώ έχω μάθει στον πόλεμο. Ξεγελάω πως είμαι χαρούμενος, αλλά είμαι πολεμιστής». Απαντά σε όλα όσα του καταλογίζουν και μιλά για τις επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεται: «Το να μιλάς σήμερα, για τον Χριστό, για την Ελλάδα, την Παναγία, για τους αγωνιστές του ’21, για τον Αλέξανδρο… δεν είναι επιθυμητό. Γι’ αυτό με κατακρίνουν. Για τη μουσική και τον στίχο. Αυτός, είναι ένας πόλεμος ασήμαντος, για μένα. Δεν με νοιάζει τι λένε. Με νοιάζει ποιος το λέει».
Πάντα ειλικρινής και αποκαλυπτικός, αλλά καυστικός και απρόβλεπτος, ο σπουδαίος δημιουργός, ο οποίος έχει γράψει αξεπέραστες μελωδίες για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, για χορωδίες και ορχήστρες, διηγείται ιστορίες από τις συνεργασίες του και μοιράζεται τις πιο σημαντικές στιγμές από την προσωπική του ζωή. Αυτή που ξεχωρίζει ήταν η γνωριμία του με τη σύζυγό του, Ντόρη, με την οποία είναι μαζί 50 χρόνια: «Η Ντόρη, μ’ έναν μυστηριώδη τρόπο, νιώθει ευτυχής όταν είμαι εγώ ευτυχής, το οποίο είναι ευλογία για έναν καλλιτέχνη. Έχει απίστευτη υπομονή και εργατικότητα. Δεν έχει διάθεση να αποδείξει τίποτα σε κανέναν… Αν ήμουν με μια γυναίκα που ήθελε να βγαίνει, να γλεντάει, να κάνει την κα Σπανουδάκη, θα είχα καταποντιστεί».
Άτακτος και αντιδραστικός ως παιδί, έκανε τη ζωή δύσκολη για τους γονείς του, κυρίως, όμως, για τη μητέρα του: «Την έβριζαν συνέχεια οι γονείς των συμμαθητών μου, λόγω της συμπεριφοράς μου. Δεν έφταιγε, αλλά δεν το ξεπέρασε ποτέ. Όταν πρωτομπήκε σε συναυλία μου και είδε χιλιάδες κόσμου να περιμένει να βγω, είπε “αποκλείεται να έχουν έρθει για σένα”. Δεν το χωρούσε το μυαλό της!».
Ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης κάνει ένα ταξίδι στις νότες, τις αναμνήσεις, τις σκέψεις και τις στιγμές. Και τονίζει: «Η στιγμή δεν κρατιέται, χάνεται… Γι΄ αυτό, πρέπει να είσαι πάντα παρών».