ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«Προσωπικά»
Με την Έλενα Κατρίτση
«Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» – Β΄ Μέρος
«Μακάρι να’ χα δυο καρδιές μες τη ζωή την ψεύτρα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, στις 16:00
«Αυτή η γυναίκα είχε μια γενναιότητα. Ήταν παλικάρι», λέει για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, με αφορμή την αντίδρασή της όταν πρωτοάκουσε την «Άπονη ζωή». Τότε, είχε πει ότι μετά απ’ αυτό το τραγούδι, εκείνη δεν θα ξαναέγραφε. Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός, αφηγείται στην Έλενα Κατρίτση τη γνωριμία τους και αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά της ζωής της αλλά και πώς η Ευτυχία πουλούσε τους στίχους της.
Η ηθοποιός Νένα Μεντή, η οποία ερμήνευσε συγκλονιστικά την Ευτυχία στο θέατρο για περισσότερα από 7 χρόνια, μιλά για τα στοιχεία της προσωπικότητας της μεγάλης στιχουργού που τη γοήτευσαν: «Η αμεσότητα και η ειλικρίνειά της. Δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτεί κάτι η Ευτυχία και να μην το πει, όσο σκληρό και αν ήταν. Θα μπορούσε να είναι γιαγιά μου. Της γιαγιάς μου δεν της έμοιασα καθόλου, στην Ευτυχία έμοιασα».
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ποτέ δεν μπήκε σε καλούπια. Λίγο στην αρχή μόνο προσπάθησε. Μετά κατάλαβε πόσο μάταιο ήταν. Ίσως γιατί πάντα ήξερε βαθιά μέσα της ότι έμοιαζε με αερικό. Ότι είχε Τσιγγάνα ψυχή και καρδιά λιονταριού. Μακάρι να’ χε δυο καρδιές μες τη ζωή την ψεύτρα, η μια να λιώνει στις φωτιές κι η άλλη νά’ ναι πέτρα… Ο σημαντικός συνθέτης, Χρήστος Νικολόπουλος, που έχει στην κατοχή του ανέκδοτους στίχους της Ευτυχίας, θυμάται τη δική του συνάντηση μαζί της. Ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας, γιος του αείμνηστου Απόστολου, μιλά για τις ώρες που περνούσε στο σπίτι της ενώ ο πατέρας του έγραφε μαζί της μεγάλες επιτυχίες, όπως η «Φαντασία». «Για πολλά χρόνια δεν ενδιαφερόταν να φαίνεται το όνομά της, μέχρι που ο Καλδάρας της είπε: Γιατί να παίρνεις 100 και 200 δραχμές; Να υπογράφεις για τα δικαιώματα! Τότε το μεροκάματο ήταν 19 δραχμές. Αν πούλαγε 5 τραγούδια, έπαιρνε έναν ωραίο μισθό», λέει ο ερευνητής και μελετητής της μουσικής Παναγιώτης Κουνάδης.
Για τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε στην Ευτυχία ο χαμός της κόρης της, Μαίρης, μιλά η βαφτιστήρα του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, γνωστή ψυχολόγος, Χριστίνα Αντωνοπούλου. Ο εγγονός της, Αλέξης Πολυζωγόπουλος, πιστεύει ότι «η Ευτυχία έζησε όπως ήθελε. Πάντα όρθια και με φοβερή δύναμη» και αναρωτιέται «αν δεν είχε ανάγκη τα χρήματα, λόγω του πάθους για τα χαρτιά, θα έγραφε αυτά τα τραγούδια;».
Η Ευτυχία, που την ονόμασαν έτσι για να είναι γεμάτη από ευτυχία η ζωή της και όσων την αγαπούσαν, έπαιξε τη ζωή της στα χαρτιά. Μα το παιχνίδι ήταν με σημαδεμένη τράπουλα. Κι εκείνη γνώριζε καλά ποιο χαρτί θα τραβούσε στο τέλος…
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση