ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
Τα πρώτα βήματα έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ’20, αλλά η επίσημη έναρξη ήρθε στα χρόνια του δικτάτορα Μεταξά, με έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Πριν καν προλάβει να ενηλικιωθεί έζησε τη βία των Γερμανών κατακτητών, που σφράγισαν όλα τα ραδιόφωνα.
Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία, σύμφωνα με την οποία την ημέρα της Απελευθέρωσης οι Ναζί παγίδευσαν με εκρηκτικά τα ραδιοφωνικά στούντιο στο Ζάππειο και τον πομπό των Λιοσίων. Το σταθμό των Αθηνών έσωσε ένας φιλέλληνας Γερμανός, ο οποίος την τελευταία στιγμή αποκάλυψε στους τεχνικούς το σχέδιο. Έτσι καταστράφηκε μόνο η μία κεραία και διασώθηκαν όλες οι άλλες υποδομές.
Επίσης, η εκπομπή παρουσιάζει τις πιο δημοφιλείς εκπομπές και τα πρόσωπα του ραδιοφώνου. Από την ιστορική «Θεία Λένα» με την Αντιγόνη Μεταξά, στα ραδιοφωνικά σίριαλ, αλλά και το περίφημο «Θέατρο στο μικρόφωνο», τα ταλέντα του Οικονομίδη, αλλά και τις μουσικές εκπομπές που άφησαν εποχή. Σημαντικές στιγμές του ραδιοφώνου θεωρούνται οι πρώτες ποδοσφαιρικές μεταδόσεις, αλλά και η διάσημη «Μαρμάρω», δηλαδή η αυτοκινούμενη μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων, που ξεσήκωνε τις γειτονιές και προκαλούσε κοσμοσυρροή. Ήταν η φωνή του πολίτη που είχε τη δυνατότητα να βγει στον «αέρα».
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
21.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λιούμετ.
Σενάριο: Πάντι Τσαγιέφσκι.
Παίζουν: Πίτερ Φιντς, Φέι Νταναγουέι, Γουίλιαμ Χόλντεν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μπέατρις Στρέιτ, Τζον Κάρπεντερ, Νεντ Μπίτι.
Διάρκεια: 115΄
Υπόθεση: Ο Χάουαρντ Μπίαλ (Πίτερ Φιντς), εκφωνητής του δελτίου ειδήσεων για το αμερικανικό κανάλι UBS, πληροφορείται για την απόλυσή του από το φίλο του Μαξ Σουμάχερ (Γουίλιαμ Χόλντεν).
Η θεαματικότητα του δελτίου του έχει αρχίσει από καιρό να φθίνει και ο νέος πρόεδρος του καναλιού Φρανκ Χάκετ (Ρόμπερτ Ντιβάλ), πιστεύει ότι πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιον νεότερο. Έτσι ο Μπίαλ έχει στη διάθεση του δύο εβδομάδες για να αφήσει το κανάλι.
Τα δεδομένα όμως αλλάζουν, όταν ο Μπίαλ, πληροφορώντας το κοινό για την απόλυσή του, αποκαλύπτει ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει στον αέρα αφότου εκφωνήσει το τελευταίο του δελτίο για το UBS.
Ύστερα απ’ αυτό η απόλυσή του είναι άμεση και μόνο έπειτα από την παράκληση του Σουμάχερ επιστρέφει για μία ακόμη φορά για να αποχαιρετήσει το κοινό του. Ο Μπίαλ ξεσπάει μπροστά στις κάμερες και η θεαματικότητα του δελτίου αρχίζει να παίρνει την ανιούσα.
Σύντομα η υπεύθυνη του ψυχαγωγικού τμήματος του καναλιού, η φιλόδοξη Νταϊάνα Κρίστενσεν (Φέι Νταναγουέι), αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τα ξεσπάσματα του Μπίαλ στο γυαλί, ο οποίος έχει πλέον δικό του πρόγραμμα -το «Χάουαρντ Μπίαλ Σόου»- όπου αυτοαποκαλείται Τρελός Προφήτης. Όταν όμως ο «προφήτης» σταματήσει να είναι «επικερδής» για το κανάλι, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν.
Η προφητική ματιά του μεγάλου σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ πάνω στον κόσμο της ιδιωτικής τηλεόρασης, που κυριαρχείται απόλυτα από το κυνήγι της τηλεθέασης.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου 1977
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου (Πίτερ Φιντς)
Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου (Φέι Νταναγουέι)
Όσκαρ Β΄ Γυναικείου ρόλου (Μπέατρις Στρέιτ)
Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου (Πάντι Τσαγιέφσκι).
Χρυσές Σφαίρες 1977
Σκηνοθεσίας (Σίντνεϊ Λιούμετ)
Ανδρικής ερμηνείας σε δράμα (Πίτερ Φιντς)
Γυναικείας ερμηνείας σε δράμα (Φέι Νταναγουέι)
Πρωτότυπου σεναρίου (Πάντι Τσαγιέφσκι)
Βραβεία BAFTA 1978
Καλύτερου ηθοποιού (Πίτερ Φιντς)
Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο 1978
Καλύτερης ξένης ηθοποιού (Φέι Νταναγουέι)
ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
01.15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) GR
Στην αρχαιότητα λεγόταν άδηλος νήσος και φανερώθηκε, δηλαδή έγινε Δήλος, όταν η Λητώ γέννησε εκεί τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η Δήλος, ως γενέτειρα του Θεού του Φωτός, θεωρούνταν ιερή και έγινε το μήλον της έριδος των μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων του Αιγαίου, οι οποίες ανταγωνίζονταν για το ποια θα χτίσει τα πιο λαμπρά αφιερώματα.
Η εκπομπή περιηγείται στο νησί και με τη βοήθεια αρχαιολόγων και ειδικών παρουσιάζει την ιστορία των μνημείων, όπως το Άνδηρο των Λεόντων, τον ναό του Απόλλωνα, το ναό της Ίσιδας, το θέατρο, τα σπίτια και τους εμπορικούς δρόμους του νησιού που κάποτε φιλοξενούσε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες.
Η Δήλος έγινε ο φορολογικός παράδεισος της αρχαιότητας, καθώς απαλλάχθηκε από φόρους και δασμούς. Εκεί συγκεντρώθηκε όλος ο πλούτος της εποχής, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και έμποροι από κάθε γωνιά της Μεσογείου.
Η εκπομπή παρουσιάζει τις περιπέτειες των κατοίκων, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αθηναίων, που απαγόρευσαν να γεννιούνται και να πεθαίνουν στο νησί οι ντόπιοι. Στη συνέχεια, μετέφεραν από τη Δήλο στην Αθήνα το ιερό ταμείο της περίφημης Δηλιακής Συμμαχίας. Με τα χρήματα του ταμείου χρηματοδοτήθηκαν τα έργα στην Ακρόπολη.
Το κοσμοπολίτικο νησί της αρχαιότητας
Η Δήλος κατοικήθηκε από ανθρώπους από κάθε γωνιά της Μεσογείου. Οι μικροί δρόμοι και το πολεοδομικό σχέδιο θυμίζουν τη γειτονική Μύκονο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Οι οικίες και τα καταστήματα μαρτυρούν τον πλούτο του νησιού και την ευμάρεια των κατοίκων.
Έκαναν συμπόσια, γλεντούσαν και στόλιζαν τα σπίτια με μαρμάρινα γλυπτά και εξαιρετικά ψηφιδωτά. Χαρακτηριστικό είναι το σπίτι της Κλεοπάτρας, μίας πλούσιας Αθηναίας, που έστησε στην είσοδο δύο αγάλματα, που αναπαριστούν την ίδια και τον σύζυγό της. Ξένες θρησκείες συνυπήρχαν ειρηνικά, μαζί με λαϊκές δοξασίες και μαγείες που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να σαγηνεύσουν τους άντρες. Στη Δήλο υπάρχουν παντού διάσπαρτα γλυπτά ή ανάγλυφα φαλλών, σύμβολο γονιμότητας, προστασίας από το κακό και στοιχείο καλής ζωής.
Η αρχή του τέλους έγινε με τις επιδρομές του Βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη, που επιτέθηκε και λεηλάτησε το νησί. Μετά τις επιθέσεις, η Δήλος δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει και φυτοζωούσε για αιώνες. Το νησί λεηλατήθηκε από Βενετούς και άλλους Ευρωπαίους, ενώ καταστροφές έκαναν και οι κάτοικοι απ’ τα γειτονικά νησιά, που έκαιγαν το μάρμαρο, για να ασβεστώσουν τα κυκλαδίτικα σπίτια. Το 1873, ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές απ’ τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και έκτοτε το ανασκαφικό έργο τους συνεχίζεται, καθώς μέχρι τώρα ένα μικρό μέρος των αρχαιοτήτων έχει αποκαλυφθεί.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Κωνσταντίνος Τσάκος αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Jean-Charles Moretti αρχαιολόγος και μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Κώστας Μπουραζέλης καθηγητής αρχαίας ιστορίας Παν. Αθηνών, Φωτεινή Ζαφειρόπουλου αρχαιολόγος, Θάνος Σίδερης αρχαιολόγος, Ουρανία Πανούτσου αρχαιολόγος, Τζέμα Οικονομοπούλου διπλωματούχος ξεναγός, Ειρήνη Συριανού ψηφοθέτρια.