ΕΡΤ1- Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 05,12 & 13.09.2020

ΕΡΤ1- Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 05,12 & 13.09.2020

ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 

 
Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18:15 θα μεταδοθεί η ελληνική ταινία  «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» Κ (W).

 

Κωμωδία, παραγωγής 1981.

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης
Σενάριο: Δημήτρης Κωνσταντάρας
Μουσική επιμέλεια:
Σπύρος Παπαβασιλείου

Παίζουν: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μάρω Κοντού, Νέλλη Γκίνη, Θάνος Μαρτίνος, Γιάννης Μαλούχος, Δήμητρα Νομικού, Μίτση Κωνσταντάρα, Γιάννης Ευδαίμων, Απόστολος Σουγκλάκος, Τόλης Πολάτος, Κατερίνα Μαναράκη, Καίτη Καρατζά, Ρούλα Κανελλοπούλου.

Διάρκεια: 91′

Υπόθεση: Ένας αδιόρθωτος γλεντζές, ο Λάμπρος Κομνηνός, γνωρίζει μια χήρα, τη Ρένα, ιδιοκτήτρια ενός νυχτερινού κέντρου το οποίο στα ενδότερά του διαθέτει κρυφή χαρτοπαικτική λέσχη. Αρχίζει να συχνάζει στη λέσχη, να παίζει χαρτιά και στην αρχή, με κάποια βοήθεια από τη μεριά της Ρένας, να κερδίζει. Όταν όμως η τύχη δεν είναι με το μέρος του κι εκείνος αρχίζει να χάνει μεγάλα ποσά, καταλαβαίνει ότι έχει πέσει θύμα χαρτοκλεφτών. Η αντίδρασή του είναι άμεση, παίρνει μαθήματα από επαγγελματίες χαρτοκλέφτες, και εκδικείται τους αντιπάλους του. Στο τέλος κερδίζει και την όμορφη χήρα.

 
Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00 θα μεταδοθεί σε επανάληψη από την εκπομπή «Το αλάτι της γης» το επεισόδιο «Ανατολής και Μεσογείου…γωνία!» Μουσική συνάντηση με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και την παρέα του Κ (W).
Το «Αλάτι της Γης» συναντά τον Χάικ Γιαζιτζιάν, εξαιρετικό δεξιοτέχνη στο ούτι.

Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος στη Συρία, ζει στην Ελλάδα περισσότερα από 35 χρόνια. Αυτοδίδακτος στο ούτι, με δικό του προσωπικό ήχο και βαθιά αισθαντικότητα στη φωνή και στο τραγούδι του, ο Χάικ Γιαζιτζιάν αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο της «έθνικ» μουσικής, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στα πολλά φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο, όπου συμμετέχει.

Μαζί του ταξιδεύουμε στη μουσική μας «γειτονιά», στις συγγενικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και της Μεσογείου! Ένα ταξίδι -όπως λέει κι ο ίδιος- χωρίς βίζες και διαβατήρια, πέρα από σύνορα, στεγανά και προκαταλήψεις, μέσα από μια κοινή μουσική κληρονομιά, με τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα, την Αρμενία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική.

Ένα ξεχωριστό «Αλάτι της Γης», «Ανατολής και Μεσογείου… γωνία!», με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και τους φίλους του, μια ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς συνοδοιπόρους μαζί του εδώ και χρόνια.

Συμμετέχουν οι: Χάικ Γιαζιτζιάν (ούτι-τραγούδι), Εύα Ξένου (τραγούδι), Μάρθα Μαυροειδή (τραγούδι-λάφτα), Χάρης Λαμπράκης (νέι), Γιώργος Κοντογιάννης (κρητική λύρα), Τάσος Πούλιος (κανονάκι), Γιάννης Κιριμκιρίδης (πλήκτρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (τύμπανα), Γιάννης Αναστασάκης (ηλεκτρική κιθάρα),  Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο).

Χορεύουν μέλη του Αρμενικού Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν».

Επίσης, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 20:00, θα μεταδοθούν από την εκπομπή Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ τα επεισόδια «Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας» Α’ και Β’ Μέρος αντίστοιχα (Ε)   K8  W.
 «Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας»  Α’ Μέρος

Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει  ένα αφιέρωμα στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Με μαρτυρίες, ντοκουμέντα και αφηγήσεις ιστορικών, περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο προσφυγικός πληθυσμός της Μικρασίας μετά την καταστροφή.

Ενάμιση εκατομμύριο ψυχές ήρθαν κυνηγημένες σε μια Ελλάδα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων, που προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε  μια πτωχευμένη χώρα, που θρηνούσε χιλιάδες θύματα έπειτα από πολέμους που κράτησαν σχεδόν δέκα χρόνια.
Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύο πρόσωπα του προσφυγικού ζητήματος:
-Τους ντόπιους που τους υποδέχθηκαν με αγάπη και αυτούς  που τους έβριζαν τουρκόσπορους και τουρκομερίτες.
-Τους κατοίκους που προστάτεψαν τα ορφανά και αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν.
-Τους πατριώτες που άνοιξαν τα σπίτια τους να τους φιλοξενήσουν και αυτούς που υπερχρέωναν τα ενοίκια.
-Τις εφημερίδες που έκαναν εράνους για την αποκατάστασή τους και αυτές που πρότειναν να φοράνε περιβραχιόνιο για να τους ξεχωρίζουν.
-Τους δημόσιους υπαλλήλους που τους εξυπηρέτησαν και αυτούς τους ελάχιστους, που έφθασαν να ζητούν ερωτικά ανταλλάγματα από τις προσφυγοπούλες για να τους εκδώσουν νόμιμα χαρτιά.
Η χαοτική κατάσταση της πολιτείας και τα πολιτικά πάθη, άφησαν ένα κενό ενημέρωσης που κάλυψε η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψεύδους. Η απειλή ότι οι πρόσφυγες θα πάρουν δημόσιες και  ιδιωτικές εκτάσεις, προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων με νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα πολιτικά παιχνίδια, τους χώρισαν και έγιναν κομμάτι της εθνικής διχόνοιας.
Η «Μηχανή του χρόνου» φέρνει στο προσκήνιο και το ρόλο των φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως η Near East Relief, που βοήθησαν ουσιαστικά, ειδικά τα πρώτα χρόνια, που το κράτος έλαμπε διά της ανοργανωσιάς του.
«Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας. Τα πέτρινα χρόνια της εγκατάστασης»  Β’ Μέρος
Τα πρώτα δύσκολα χρόνια στη μητέρα-πατρίδα, τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, του Τύπου και τα μέτρα ανακούφισης-αποκατάστασης των κατατρεγμένων Μικρασιατών, παρουσιάζει στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τους πρόσφυγες του 1922, η εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να καταφτάνουν με τα πόδια, τα τρένα και τα πλωτά μέσα στην Ελλάδα, τότε καθιερώθηκε στις εφημερίδες ένα νέο ρεπορτάζ. Ήταν το «προσφυγικό» που πολλές φορές δίχαζε τους αναγνώστες. Ο βενιζελικός Τύπος ήταν υπέρ των μέτρων που λαμβάνονταν για τους Μικρασιάτες, ενώ οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες τους χαρακτήριζαν ακόμη και ως «προσφυγική αγέλη».
Σε μια εφημερίδα μάλιστα, ο εκδότης έφτασε στο σημείο να προτείνει οι Μικρασιάτες να φοράνε κίτρινο περιβραχιόνιο, ώστε να ξεχωρίζουν από τους γηγενείς. Τα διχαστικά δημοσιεύματα πάντως και η απροθυμία των γηγενών να παραχωρήσουν εκτάσεις γης στους Μικρασιάτες, προκαλούσαν συχνά συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που καταγράφει η εκπομπή στο Κιουπκιόι Σερρών (σημερινή Πρώτη), όπου δολοφονήθηκαν πρόσφυγες, αλλά και στον Υμηττό ή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Η εκπομπή καταγράφει επίσης, την πρωτοβουλία ιδιωτών, οι οποίοι χωρίς κρατικά χρήματα, ίδρυσαν το Ταμείο Περίθαλψης Προσφύγων και έχτισαν τα πρώτα σπίτια στις περιοχές του Βύρωνα, της Νέας Ιωνίας και της Κοκκινιάς. Ηγετική μορφή του Ταμείου ήταν ο επιχειρηματίας Επαμεινώνδας Χαρίλαος, χάρη στις ενέργειες του οποίου χτίστηκε μία από τις ιστορικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ο συνοικισμός Χαριλάου που πήρε προς τιμήν του το όνομά του.
Παρουσιάζονται ακόμη, συγκινητικές συνεντεύξεις ανθρώπων που έφυγαν από τις πατρίδες τους, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία ολοκληρώθηκε το δράμα της προσφυγιάς.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Μιχάλης Βαρλάς και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, οι πανεπιστημιακοί Ευτυχία Βουτυρά και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η πρόεδρος Αλατσατιανών Αθήνας, Μαριάννα Μαστροσταμάτη, ο γ.γ Προσφυγικών Σωματείων, Δημήτρης Παντέλας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας, Λουκάς Χριστοδούλου, η συγγραφέας Μαρία Βεϊνόγλου, ο φιλόλογος Θεόδωρος Κοντάρας, καθώς και ο ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Δημήτρης Καμούζης. Τέλος, παρουσιάζονται μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.