CINE AFTER-ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Χιροσίμα αγάπη μου»
(Hiroshima mon amour)
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, στις 00:15
Δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ιαπωνίας 1959.
Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ.
Σενάριο: Μαργκερίτ Ντιράς.
Φωτογραφία: Μίκιο Τακαχάσι, Σασά Βιερνί.
Μοντάζ: Τζασμίν Τσασνέι, Ανρί Κολπί, Αν Σαρότ.
Μουσική: Ζορζ Ντελερί, Τζιοβάνι Φούσκο.
Διάρκεια: 86΄
Παίζουν: Εμανουέλ Ριβά, Έιτζι Οκάντα, Μπερνάρ Φρεσόν, Στέλλα Ντάλας, Πιέρ Μπαρμπό.
Υπόθεση: Μία ηθοποιός φτάνει στη Χιροσίμα για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με θέμα την ειρήνη. Εκεί, γνωρίζει έναν Ιάπωνα, με τον οποίο γίνονται εραστές. Το ζευγάρι σε μια σειρά συζητήσεων εξομολογείται ο ένας στον άλλον τις σκέψεις και τις επώδυνες αναμνήσεις. Εκείνος, μιλάει για τη ζωή του και επαναλαμβάνει: «Δεν έχεις δει τίποτα από τη Χιροσίμα». Εκείνη αναφέρεται στα εφηβικά της χρόνια στη Νεβέρ, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για το πώς ερωτεύτηκε έναν Γερμανό στρατιώτη, καθώς και στην ταπείνωση που υπέστη κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης.
Έχοντας χαρακτηριστεί ως ορόσημο του γαλλικού Νέου Κύματος, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Αλέν Ρενέ, «Χιροσίμα αγάπη μου», είναι μία από τις σημαντικότερες όλων των εποχών και μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο συναρπαστική. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη γνωριμία και τη σύντομη, αλλά γεμάτη πάθος, σχέση ενός Ιάπωνα αρχιτέκτονα και μίας Γαλλίδας ηθοποιού, με φόντο τη μεταπολεμική Χιροσίμα.
Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς -μια σειρά συζητήσεων «Εκείνου» και «Εκείνης» σχετικά με παλιές αγάπες και επώδυνες αναμνήσεις- και η, πρωτοποριακή για την εποχή της, σκηνοθεσία του Ρενέ με τις συνεχείς εναλλαγές παρόντος-παρελθόντος, συνθέτουν μία αριστουργηματική ταινία γύρω από την Ιστορία και τη μνήμη, αλλά και την προσωπική και συλλογική οδύνη που προκαλεί ο πόλεμος.
Βραβεία / Συμμετοχές:
- Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου, Βραβεία Όσκαρ 1961.
- Επίσημη Συμμετοχή (εκτός Διαγωνιστικού τμήματος, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή ένταση με τις ΗΠΑ, λόγω του θέματος της ατομικής βόμβας), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 1959.
- Βραβείο Fipresci, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 1959.
- Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Βραβεία Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης 1960.
- Βραβεία BAFTA Καλύτερης ταινίας και Καλύτερης Ηθοποιού, Βραβεία BAFTA 1961.