«Το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων – Ο ρόλος της Ελλάδας» –...

«Το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων – Ο ρόλος της Ελλάδας» – Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος | Σάββατο 19.06.2021

«Το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων – Ο ρόλος της Ελλάδας» 

Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος  

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, ώρα 11:0013:00 

Ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα δίωρο αφιέρωμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων 

Πώς διαγράφεται το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων; Ποιες είναι οι σχέσεις της Β. Μακεδονίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια παρουσία έχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, οι ΗΠΑ; Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή από την εποχή της δυναμικής επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη δεκαετία του ’90, την πρώτη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003, τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, έως σήμερα;  

Αφορμή για μια τέτοια αναζήτηση είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία παρουσιάζει κρίσιμη στασιμότητα.   

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι πρέσβεις στην Ελλάδα της Κροατίας, Αλεξάνταρ Σούνκο και της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς που υπηρέτησε επί σειρά ετών στις περισσότερες χώρες της περιοχής και στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ, ο επ. καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής ΝΑ Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Αρμακόλας, καθώς και οι εξειδικευμένοι στα βαλκανικά θέματα δημοσιογράφοι, Σταύρος Τζίμας και Ιβάνα Τζόρτζεβιτς. 

Αυτό το Σάββατο, ώρα 11:00-13:00, το Πρώτο Πρόγραμμα συντονίζει τους ακροατές του στον ευρωπαϊκό βηματισμό των Βαλκάνιων γειτόνων μας, με αναλύσεις, σχολιασμούς, αλλά και μουσικές της περιοχής. 

Μετά τη μετάδοση, η εκπομπή θα αναρτηθεί στο webradio του Πρώτου Προγράμματος και στον ενημερωτικό ιστότοπο ertnews.gr για podcasting.