ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Η Καλαμαριά των προσφύγων» στην εκπομπή «Στα γήπεδα της Ιστορίας»...

ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Η Καλαμαριά των προσφύγων» στην εκπομπή «Στα γήπεδα της Ιστορίας» (Α’ & Β’ μέρος) | 23 & 30.07.2023

ΕΡΑ ΣΠΟΡ

ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Η Καλαμαριά των προσφύγων»
Α’ & Β’ μέρος

Κυριακή 23 Ιουλίου (Α’ μέρος) &
Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 (Β’ μέρος), στις 10 το πρωί

Η Θεσσαλονίκη ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος υποδοχής προσφύγων την περίοδο 1922-1923. Οι Πόντιοι πρόσφυγες δημιούργησαν τον μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό στην Καλαμαριά. Η οργάνωση της κοινωνικής ζωής τους, μετά από το ισχυρό σοκ του ξεριζωμού, ήταν περίπλοκη και είχε πολλαπλές εκφάνσεις.

Το σωματείο «Απόλλωνας», στη βάση και πολλών άλλων σωματείων στην Ιωνία και στον Πόντο, είχε καταρχάς πολιτιστικό χαρακτήρα. Ήταν μουσικό σωματείο και συγκεκριμένα μαντολινάτα, που περιοδεύει με επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε το 1928 και τις επόμενες δεκαετίες λειτούργησαν και άλλα αθλητικά τμήματα.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Η Καλαμαριά των προσφύγων», το οποίο θα μεταδοθεί σε δύο μέρη από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, εξετάζει την ιστορία του Απόλλωνα Καλαμαριάς, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Απόλλωνα Πόντου, στον Μεσοπόλεμο, στα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία του σωματείου, μέσα από την πολυποίκιλη δράση των τμημάτων του. Παράλληλα, εξετάζει την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καλαμαριά και το ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας του σωματείου, μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.

Το Α’ μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου και το Β’ μέρος την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, στις 10 το πρωί από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης