«Πάσχα το Ελληνικόν» στην ΕΡΑσπορ 101,8

«Πάσχα το Ελληνικόν» στην ΕΡΑσπορ 101,8

«Πάσχα το Ελληνικόν» στην ΕΡΑσπορ 101,8

 

Την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου 2021, η εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης» με τη Μαρία Κουτσιμπύρη, από τις 08:00 έως τις 14:00 ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να αναβιώσουν έθιμα και να γιορτάσουν το Πάσχα των Ελλήνων με ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι.

Προσκεκλημένοι στο Στούντιο «Αντώνης Κοντογεωργίου», το «αηδόνι της Ηπείρου», Σάββας Σιάτρας, το βιολί της διονυσιακής έκστασης από το νησί της Ικαρίας, Νίκος Φάκαρος και οι Μusicaroi.

Αρχικά, θα αναβιώσουν έθιμα της Λαμπρής μιας άλλης εποχής, έθιμα που κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστα τη χαρά του πανηγυριού και της συντροφικότητας, τη δύναμη της μουσικής και του χορού, την αγάπη για τη ζωή, την παντοδυναμία του Φωτός.

Κάποια από αυτά τα έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο και άλλα όχι, ενώ κάποια άλλα είναι φυλαγμένα στα αρχεία κάποιων φιλολόγων-λαογράφων, εραστών της ιερής μας παράδοσης. Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται και στις παραδοσιακές πασχαλινές αθλοπαιδιές.

Συμμετέχουν με προφορικές μαρτυρίες το «αηδόνι του Καστελόριζου», Ευαγγελία Ξενοπούλου και ο φιλόλογος–ιστορικός Θεόδωρος Νημάς.

Θα ακουστούν σπάνια πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα που ψηφιοποιήθηκαν ειδικά για την εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν ο Σάββας Σιάτρας (τραγούδι), ο Δ. Ζιάγκας (κλαρίνο), ο Κ. Κίκιλης (βιολί), ο Κ. Καράς (λαούτο), ο Η. Μούτσιος (ντέφι), και το γλέντι της Λαμπρής ξεκινά από την Ήπειρο!

Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο νησί του Ίκαρου με τον Νίκο Φάκαρο στο βιολί και στην τσαμπουνοφυλάκα και τους Σ. Σαβουκίδου (τραγούδι), Δ. Ρέντα (λαούτο, τραγούδι), Τ. Αντωνίου (κιθάρα, τραγούδι), Α. Κυπραίο (κιθάρα, τραγούδι), για να αισθανθούμε τις δονήσεις του νησιού… χορεύοντας νησιώτικα!

Επιμέλεια-παραγωγή-παρουσίαση: Μαρία Κουτσιμπύρη

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης, Μαργαρίτα Κοσμά