Πάσχα των Ελλήνων στην ΕΡΑσπορ 28.04.2019

Πάσχα των Ελλήνων στην ΕΡΑσπορ 28.04.2019

Πάσχα των Ελλήνων στην ΕΡΑσπορ

Ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι

Την Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019, «Τα ξωτικά της παράδοσης» με «αρχόντισσα» τη Μαρία Κουτσιμπύρη από τις 09:00 ώς τις 15:00, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να αναβιώσουν έθιμα και να γιορτάσουν το Πάσχα των Ελλήνων με ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι.

Προσκεκλημένοι στο Στούντιο «Αντώνης Κοντογεωργίου», το «αηδόνι της Ηπείρου», Σάββας Σιάτρας, το βιολί της διονυσιακής έκστασης από το νησί της Ικαριάς, Νίκος Φάκαρος και οι Μusicaroi.

Από τις 9 το πρωί αναβιώνουμε έθιμα της Λαμπρής μιας άλλης εποχής, έθιμα που κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης, τη χαρά του πανηγυριού και της συντροφικότητας, τη δύναμη της μουσικής και του χορού, την αγάπη για τη ζωή, την παντοδυναμία του φωτός.

Κάποια απ’ αυτά τα έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο και άλλα όχι, ενώ κάποια άλλα είναι φυλαγμένα στα αρχεία κάποιων φιλολόγων-λαογράφων εραστών της ιερής μας παράδοσης. Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται και στις παραδοσιακές πασχαλινές αθλοπαιδιές.

Συμμετέχουν με προφορικές μαρτυρίες το αηδόνι του Καστελόριζου, η Ευαγγελία Ξενοπούλου και ο φιλόλογος–ιστορικός Θεόδωρος Νημάς.

Θα ακουστούν σπάνια πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα που ψηφιοποιήθηκαν ειδικά για την εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στις 12 το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν ο Σάββας Σιάτρας (τραγούδι), ο Δ. Ζιάγκας (κλαρίνο), ο Κ. Κίκιλης (βιολί), ο Κ. Καράς (λαούτο), ο Η. Μούτσιος (ντέφι) και το γλέντι της Λαμπρής ξεκινά από την Ήπειρο!

Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο νησί του Ίκαρου με τον Νίκο Φάκαρο στο βιολί και στη τσαμπουνοφυλάκα και τους Σ. Σαβουκίδου (τραγούδι), Δ. Ρέντα (λαούτο, τραγούδι), Τ. Αντωνίου (κιθάρα, τραγούδι), Α. Κυπραίο (κιθάρα, τραγούδι) για να αισθανθούμε τις δονήσεις του νησιού… χορεύοντας νησιώτικα!

Επιμέλεια-παραγωγή-παρουσίαση: Μαρία Κουτσιμπύρη

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης, Μαργαρίτα Κοσμά

Νωρίτερα, πάντα την ημέρα της Λαμπρής, στις 8 το πρωί μετά το «Χριστός Ανέστη» τραγουδάμε στην ΕΡΑσπορ αγαπημένα τραγούδια μελών της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας, που… σταχυολογεί ο Σπύρος Τσάμης.

Ζήστε το Πάσχα Ελλήνων στην ΕΡΑσπορ 101,8