Συνεντεύξεις Φώτη Κωστούλα και Άρη Πιαλόγλου στην ΕΡΑσπορ

Συνεντεύξεις Φώτη Κωστούλα και Άρη Πιαλόγλου στην ΕΡΑσπορ

Συνέντευξη του Φώτη Κωστούλα στην ΕΡΑσπορ
«Να σεβαστούμε τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση»

Κατηγορηματικά αντίθετος, στην πρόταση της Super League, για ΜΗ αναδιάρθρωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΑσπορ και την εκπομπή «Τα Φιλαράκια των 9», ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναιτωλικός, Φώτης Κωστούλας.

«Στο τελευταίο Δ.Σ. της Super League, σταθήκαμε κάθετα αντίθετοι στην πρόταση να μην υπάρξει αναδιάρθρωση. Έχουμε επισήμως υπογράψει και αυτό πρέπει να το τηρήσουμε… Δεν μπορούμε να αλλάζουμε από τη μια μέρα στην άλλη… Θεωρούμε ότι δεν πρέπει την τελευταία στιγμή να γίνουν αλλαγές αυτού του είδους…».

Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας του Αγρινίου, δεν διατηρεί τον παραμικρό ενδοιασμό. Στην ερώτηση εάν θα επέμενε στην ίδια θέση, στην περίπτωση που απειλείτο με υποβιβασμό ο Παναιτωλικός, τόνισε: «Όχι. Δεν θα το ζητούσα, ακόμη κι αν κινδύνευε η ομάδα μας…».

Και έσπευσε να θυμίσει: «Την πρώτη χρονιά που υποβιβαστήκαμε από τη Super League, ήταν Μάρτιος του 2012, είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο που πάει να γίνει και τώρα. Είχε έρθει πρόταση να μην πέφτουν οι ομάδες που δεν είχαν διευθετήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις…. Εμείς διαφωνήσαμε. Άλλαξε ο κανονισμός και εν τέλει πέσαμε εμείς και όχι κάποια άλλη ομάδα με πρόβλημα… Δεν θέλω να γίνω αιτία να μην ανεβεί ή να πέσει μια ομάδα, δεν θέλω να πάμε ενάντια σ’ αυτό που υπογράψαμε… Δεν έχουμε λόγο να πάρουμε πίσω την υπογραφή μας…».

Κι όλα αυτά, όταν ο Παναιτωλικός, όπως τονίζει ο κ. Κωστούλας, ήταν πάντα υπέρ των 16 ομάδων. «Είχαμε μια καλή συμφωνία με τον υπουργό, για την τηλεοπτική στέγη των ομάδων και ψηφίσαμε για πρωτάθλημα 14 ομάδων. Έστω κι αν υπήρχε κίνδυνος εμείς να υποβιβαστούμε… Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι οι 14 ή οι 16 ομάδες… Το θέμα είναι να τηρούνται οι κανονισμοί… Τι ομάδες ανεβαίνουν… Να τηρείται το οικονομικό fair play. Να αυξηθεί η παρουσία του κόσμου στα γήπεδα… Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες ομάδες… Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργείται… Αλλού λοιπόν είναι το θέμα και όχι να κάνουμε τις 16 ομάδες, 14… Πρέπει όμως να σεβόμαστε αυτό που υπογράφουμε και αποφασίζουμε… Του χρόνου με την ίδια λογική οι ομάδες που θα κινδυνεύουν θα ζητήσουν μια νέα παράταση… Δεν λύνουμε έτσι κανένα πρόβλημα… Δεν είναι καλές οι παλινδρομήσεις… Δεν βοηθά να κοντραριζόμαστε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, που στο κάτω-κάτω, μαζί με την ΕΡΤ, άπλωσε χέρι βοήθειας τον περασμένο Αύγουστο, τότε που οι 7 ομάδες ήταν τελειωμένες…».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Φώτη Κωστούλα εδώ:

 

Συνέντευξη του Άρη Πιαλόγλου στην ΕΡΑσπορ
«Τα περιθώρια για την αναδιάρθρωση στενεύουν»

Την άποψη ότι τα προβλήματα του ποδοσφαίρου δεν θα λυθούν με την, αποκλειστικά και μόνο, «αριθμητική» αναδιάρθρωση, εξέφρασε ο Άρης Πιαλόγλου.

Μιλώντας στην ΕΡΑσπορ 101,8 ο πρόεδρος της Ξάνθης, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το αν υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώς την ερχόμενη Παρασκευή που λήγει η προθεσμία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για να υπάρξουν οι σχετικές παρατηρήσεις από την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ στην τροπολογία που έστειλε, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της Super League αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για το θέμα της βίας στα γήπεδα, που παραμένει άλυτο από την εποχή που ασχολείται ο ίδιος με το ποδόσφαιρο (1988), καθώς και για την αποχή που αποφάσισαν οι οργανωμένοι της ομάδας, επειδή δόθηκαν 4.000 εισιτήρια στον ΠΑΟΚ για το κυριακάτικο παιχνίδι.

Μεταξύ άλλων, ο Άρης Πιαλόγλου μίλησε:

Για την αναδιάρθρωση: «Αν το πάρουμε σαν ένα ξερό νούμερο, αν στη Super League θα είναι 14 ή 16 ομάδες, δεν αξίζει τον κόπο να το συζητάμε. Σίγουρα εμείς έχουμε ένα συμβόλαιο με την ΕΡΤ που λέει ότι θα συμμετάσχουμε και τη νέα σεζόν και τόσο η πρόθεση όσο και η διάθεσή μας είναι να γίνει με 14 ομάδες. Σεβόμαστε και την κίνηση του κυρίου υπουργού το καλοκαίρι να βρεθεί τηλεοπτική στέγη. Και δεν το θεωρούμε επαιτεία, γιατί κάπως έτσι έχει βγει προς τα έξω, αφού πρόκειται για εμπορική πράξη, από την οποία έχουν κερδίσει και τα δύο μέρη. Προχωράμε σ’ αυτή τη βάση. Αν το πάρουμε σαν σκέτο νούμερο, θα ξεκινήσει με 14 ομάδες».

Για τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή: «Συγκεκριμένη θέση όλων των ΠΑΕ είναι να γίνει αναδιάρθρωση και όχι πόσοι θα συμμετέχουν. Πώς θα δημιουργηθεί η Super League 2, ποιοι θα συμμετέχουν, πώς θα υπάρχει η Football League, τι θα γίνουν οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής που φέτος παίζουν σε πρωτάθλημα οκτώ ομίλων. Πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά σε όλη την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια συγκεκριμένη τροπολογία που θα ρυθμίζει όλα τα παραπάνω».

Για το γεγονός ότι η τροπολογία έχει ήδη σταλεί στην ΕΠΟ: «Απ’ ό,τι μας έχουν ενημερώσει έχει σταλεί η τροπολογία. Εμείς δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας. Η ΕΠΟ είναι η αρχή του ποδοσφαίρου, αλλά είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους και κυρίως τις ΠΑΕ που θα καθίσουμε να δούμε τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν. Μιλάμε για μια απόφαση που έχει παρθεί τον Αύγουστο, έχουν περάσει οκτώ μήνες, το πρωτάθλημα τελειώνει σε 40 μέρες και θα πρόκειται για μια απόφαση της τελευταίας στιγμής. Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε κι έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς πάντα προσπαθούμε την τελευταία στιγμή, είτε να πληρώσουμε τους φόρους μας, είτε να αλλάξουμε τα νομοσχέδια, είτε να ρυθμίσουμε τα χρέη, τα πάντα».

Για το αν προβλέπεται ενημέρωση των ΠΑΕ: «Λογικά, όταν υπάρχει ένα πρωτάθλημα που διοργανώνει η Super League, πρέπει να το πάρουμε κι εμείς στα χέρια μας. Πρέπει να γίνει μια διαβούλευση. Δεν νομίζω ότι η πρόθεση του υπουργού είναι να περάσει η τροπολογία χωρίς να γίνει κουβέντα».

Για το αν προλαβαίνουν χρονικά να γίνουν όλα αυτά:

«Το dead line είναι ότι την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να επιστραφεί από την ΕΠΟ. Τι να σας πω τώρα; Καταλαβαίνετε ότι ήδη έφυγε το Σαββατοκύριακο, υπάρχει μία αγωνιστική αρκετά κρίσιμη για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, αφού τις τελευταίες πέντε κρίνονται πολλά. Άρα είναι πολύ στενά τα περιθώρια».

Για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Είθισται και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνεται, μια συνάντηση δηλαδή με τον πρωθυπουργό για να γίνει η ίδια συζήτηση που θα γινόταν με τον κ. Βασιλειάδη. Μέσω αυτού θα γινόταν η συνάντηση. Είναι στις προθέσεις μας γιατί το ποδόσφαιρο, άσχετα αν έχει απαξιωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες. Είναι ένα προϊόν που δίνει πολλά χρήματα και αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην οικονομία. Και δεν πηγαίνεις στον πρωθυπουργό σαν διαιτησία ανάμεσα σε υφυπουργό και Super League. Δεν το θέσαμε έτσι σε καμία περίπτωση».

Για το τι θα πουν αν τελικά γίνει η συνάντηση: «Δεν θα είναι μόνο η αναδιάρθρωση και πόσοι θα πέσουν. Είναι θέμα για όλο το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο δεν έχει απαξιωθεί μόνο από συμπεριφορές των ΠΑΕ, αλλά από πολλά πράγματα. Το ποιος φταίει είναι μεγάλο ζήτημα που απασχολεί χρόνια και δεν έχει βρεθεί λύση. Γι’ αυτό λέμε ότι αν καθίσουμε όλοι μαζί, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να ξεφύγουμε απ’ αυτό το τέλμα και από σημαντικά ζητήματα».

Για τη βία: «Εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν θα ήθελα να πω ότι μαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια, αλλά το θέμα ανήκει στις ομάδες που έχουν πολύ περισσότερο λαό κι όχι στις μικρομεσαίες. Γενικά, πάντως, πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, αλλά είναι πολλοί παράγοντες που συντελούν σ’ αυτό. Το πιο απλό, χωρίς να είναι και το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο οπαδικό Τύπο κι αυτό το έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Δεν είναι ο βασικός παράγοντας, αλλά συμμετέχει σε ένα ποσοστό στη δημιουργία. Σίγουρα οι ΠΑΕ μπορούν να βοηθήσουν και έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν σε μια πραγματική επανεκκίνηση του αθλήματος. Όμως, έχει χαθεί χρόνος και είναι ευθύνη όλων».

Για τη συμμετοχή της κοινωνίας της Ξάνθης: «Είναι ιδιαίτερο φαινόμενο σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Ξάνθη. Πράγματι αγαπούν την ομάδα, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ωστόσο η συμμετοχή των φιλάθλων στους αγώνες είναι πολύ μικρή. Και σ’ αυτό έχουν παίξει ρόλο παράγοντες, όπως η συνεχής παρουσία της επί τριάντα χρόνια στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, η έξοδος στην Ευρώπη τέσσερις φορές, οι χρονιές που έφτασε στα πρόθυρα υποβιβασμού, που έχουν φέρει κορεσμό. Παρ’ όλα αυτά, τη Δευτέρα το πρωί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το βασικό θέμα συζήτησης σε όλη την πόλη είναι το τι έκανε η ομάδα. Το θετικό, βέβαια, είναι ότι δεν έχει γίνει ποτέ και κανένα επεισόδιο σε εντός έδρας παιχνίδι, οπότε δεν είναι αυτός ο λόγος. Υπάρχει ένα καινούργιο γήπεδο, με εγκαταστάσεις, με θέσεις πάρκινγκ που ο καθένας μπορεί να φέρει την οικογένειά του. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι το παράπονό μας».

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα εισιτήρια του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ και την αποχή των οργανωμένων: «Ήταν κοινή απόφαση της Ξάνθης, του ΠΑΟΚ, της αστυνομίας, της ΔΕΑΒ, όλων… Ζήτησε εισιτήρια και τα πήρε. Επειδή έχουμε ζήσει προηγούμενες καταστάσεις, πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή απόφαση. Αν μια ομάδα έχει τη δυνατότητα μετακίνησης τέτοιου αριθμού φιλάθλων, το να της δώσεις μόνο το πέταλο θα δημιουργούσε προβλήματα. Το ζήσαμε και πέρσι και πρόπερσι. Δίνεις εισιτήρια μόνο στη θύρα φιλοξενούμενων, αλλά έρχονται περισσότεροι και δημιουργούν προβλήματα και έξω από το γήπεδο και προσπαθούν να μπουν χωρίς εισιτήριο με γνωστά επακόλουθα. Θεωρώ ότι ήταν η ενδεδειγμένη λύση τη δεδομένη στιγμή, αφού ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στην Ξάνθη και μπορεί να μετακινήσει περισσότερο κόσμο, ενώ είναι πρώτος στη βαθμολογία κι όλοι οι φίλαθλοί του ευελπιστούν ότι θα είναι ο πρωταθλητής».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άρη Πιαλόγλου εδώ:

Συντονιστείτε στην ΕΡΑσπορ 101.8