Ένας αιώνας από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας – Τα ραδιόφωνα της...

Ένας αιώνας από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας – Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την αιώνια Ελληνίδα ντίβα | 30.11-03.12.2023

 Ένας αιώνας από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την αιώνια Ελληνίδα ντίβα

Από Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την αιώνια Ελληνίδα ντίβα με εκτενή αφιερώματα, ειδικές εκπομπές, αλλά και πρωτότυπα podcasts θυμίζοντας κορυφαίες στιγμές καλλιτεχνικής δόξας και φωτίζοντας λησμονημένες αλλά και άγνωστες πτυχές μιας δυναμικής και πολύπλευρης προσωπικότητας.

Αξιοσημείωτες ηχογραφήσεις που έχουν συγκινήσει και εξακολουθούν να συγκινούν γενιές και γενιές ακροατών, ιστορικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ, δημοσιογραφικές εξομολογήσεις της κορυφαίας του Λυρικού Θεάτρου, αλλά και όψεις της καθημερινότητας, όπως οι … μαγειρικές συνήθειες της Μαρίας Κάλλας, περνούν μέσα από τις συχνότητες των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και φυσικά θα είναι διαθέσιμες για  ακρόαση (on demand) μέσα από την πλατφόρμα ERTecho.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6

Το Τρίτο Πρόγραμμα έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα εκτενές αφιέρωμα διαρκείας συνολικά έξι ωρών (Τρεις δίωρες εκπομπές σε παραγωγή και επιμέλεια των Χρίστου Παπαγεωργίου & Θεόδωρου Λούστα που άρχισαν να μεταδίδονται τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, και είναι διαθέσιμες εδώ) συνεχίζει με καθημερινά αφιερωματικά προγράμματα που κορυφώνονται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που συμπίπτει με τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο του 20ου αιώνα.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου & Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023

13:00 – 14:00: Ο Χρίστος Παπαγεωργίου στο πλαίσιο της εκπομπής «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» παρουσιάζει σε δύο μέρη ένα πιο εξειδικευμένο οδοιπορικό με κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες είτε συμμετείχε η ίδια η Κάλλας, είτε βασίστηκαν πάνω στην πολυκύμαντη ζωή της. Την παρουσίαση της μουσικής φιλμογραφίας της μεγάλης Ντίβας τόσο ως ηθοποιού αλλά και με ταινίες και ντοκυμανταίρ, πλαισιώνουν μουσικές από το λυρικό της ρεπερτόριο που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

15:00 – 16:00: Ο Νίκος Κανελλόπουλος από την εκπομπή «Κλασικά και… άλλα» για αυτή την λαμπρή ημέρα στην ιστορία της μουσικής, ετοίμασε και παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, φωτίζοντας τα πρώτα χρόνια της ζωής και της καριέρας της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας, με τη συνοδεία ποικίλων, λατρεμένων ερμηνειών από το πλούσιο ρεπερτόριο της: 𝐂𝐚𝐫𝐦𝐞𝐧, 𝐆𝐢𝐨𝐜𝐨𝐧𝐝𝐚, 𝐁𝐨𝐡è𝐦𝐞, 𝐏𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐧𝐢, 𝐌𝐚𝐧𝐨𝐧, 𝐓𝐫𝐚𝐯𝐢𝐚𝐭𝐚, 𝐀𝐢𝐝𝐚.

18:30 – 19:00: Η Μαρία Χατζάρα από την εκπομπή «ΜΥΘΟΝ ΑΓΑΣΣΑΜΕΝΟΙ» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τον γενικό τίτλο «LA CALLAS».

Αρχετυπική φιγούρα διαμορφώνει το δικό της τραγικό πρόσωπο, γίνεται μύθος εν ζωή και θρύλος μετά θάνατον. Η Μαρία Κάλλας, η prima donna assoluta -απόλυτη πρωταγωνίστρια- του 20ού αιώνα, εμπνέει έως σήμερα, 100 χρόνια από τον τραυματικό ερχομό της στη ζωή και 46 μετά τον πρόωρο θάνατό της.

Podcasts αποκλειστικά στο ERTecho

Flashback: «Αγαπημένη μου κορούλα Mary μου, μας ξέχασες…»

Η Μαρία Κάλλας αγαπήθηκε ως η κορυφαία λυρική τραγουδίστρια. Όμως, οι επιστολές των συγγενών της στις οποίες βασίζονται τα δυο νέα podcast του Φώτη Απέργη, την αποκαλύπτουν σαν ακούσια ηρωίδα ενός οικογενειακού δράματος. Δράματος της δικής της οικογένειας, που την πολιορκεί με πολλή ζήλεια και λίγο φθόνο για να κερδίσει τον χρόνο, την εύνοια και, αργότερα, κάτι από την περιουσία της.

Αγορασμένες πριν από πολλά χρόνια από τον δήμο Αθηναίων, οι επιστολές ξεδιπλώνονται στο νέο επεισόδιο του Flashback που ακούτε από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου αποκλειστικά στο ERTecho. Αλλά και στο επόμενο της σειράς, που τελειώνει μάλιστα με μια αποκαλυπτική επιστολή της ίδιας της Κάλλας προς τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Οι Περιπέτειες του Κατ Γάτοβιτς: «Ο Κατ Γάτοβιτς ερωτεύτηκε την όπερα!»

Στο νέο επεισόδιο του podcast της Θάλειας Καραμολέγκου «Οι περιπέτειες του Κατ Γάτοβιτς» που μπορείτε να ακούσετε αποκλειστικά στο ERTecho από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Ο φιλόμουσος και βιβλιόφιλος γάτος, μας ζητά να τον ακολουθήσουμε στα μονοπάτια του έργου μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας κι ενός ευαίσθητου ανθρώπου, καθώς τον μάγεψε μέσα από το βιβλίο της Δέσποινας Μπογδάνη Σουγιούλ (και τις υπέροχες εικόνες της Stadded Betrayal) με τίτλο «Μαρία Κάλλας –Ζώντας μόνο για την τέχνη».
Την άκουσε να ψιθυρίζει: «Αγαπητό μου κοινό, προσπαθήστε παρακαλώ να δείτε σε μένα μια μουσικό που ζει μόνο για τη μουσική.»

Συνταγές του Κόσμου: «Η Μαρία Καλλάς στην κουζίνα»

Στο νέο επεισόδιο του podcast «Συνταγές του Κόσμου» σε έρευνα και επιμέλεια Δήμητρας Κακαουνάκη, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο ERTecho από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, συναντάμε μια άλλη πτυχή της μεγάλης Ντίβας.

«Το να μαγειρεύει κανείς ωραία- είχε εκμυστηρευτεί κάποτε η Μαρία Κάλλας- είναι σαν να δημιουργεί. Σε αυτόν που αρέσει να μαγειρεύει, αρέσει και να επινοεί», διαβάζουμε στο βιβλίο «Η Ντίβα στην Κουζίνα». Είναι η «άγνωστη συλλογή συνταγών» της και στο επεισόδιο αυτό ακολουθούμε τα βήματα της Κάλλας στην κουζίνα μέσα από μια μοναδική συνταγή.

H Φωνή της Ελλάδας

Το «παρών» δίνει και το παγκόσμιο rαδιόφωνο της ΕΡΤ που συνεργάζεται με ομογενειακούς οργανισμούς στο εξωτερικό, συμβάλλοντας και συμμετέχοντας στα αφιερώματα που ετοίμασαν και ετοιμάζουν για τη μεγάλη Ελληνίδα, όπως η εκδήλωση-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας που διοργανώνει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης στην καρδιά της Αυστραλίας.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας: Στην εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα» που παρουσιάζει και επιμελείται η Ελένη Καραλή καλεσμένη είναι η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου, που θα μιλήσει για τη ντίβα της όπερας, με αφορμή τη συμμετοχή της στη συναυλία – αφιέρωμα: “MARIA CALLAS: In Memoriam” που θα πραγματοποιηθεί στην Όπερα του Καΐρου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, της Ελένης Καραλή συνεχίζεται και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στις τέσσερις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με ομογενειακούς συλλόγους, για να τιμήσει την 100η επέτειο από τη γέννησή της.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

12:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας: Στην εκπομπή «Η Δική μας πόλη» ο Θέμης Ροδαμίτης, έχει ετοιμάσει ένα δίωρο αφιέρωμα στη μεγάλη σοπράνο, με ιδιαίτερο υλικό από την καλλιτεχνική διαδρομή της καθώς και από την προσωπική της ζωή. Στην εκπομπή θα μιλήσουν ο μουσικολόγος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, ο συλλέκτης Δημήτρης Πυρομάλλης και ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Χρονάς.