Εντυπωσιακή αύξηση ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ

Εντυπωσιακή αύξηση ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ

Εντυπωσιακή αύξηση ακροαματικότητας
των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ

Μεγάλη είναι η αύξηση της ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ μέσα στον τελευταίο χρόνο, από τον Οκτώβριο 2020 ώς τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με την επίσημη Έρευνα Ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ.

Συνολικά, οι πέντε ραδιοσταθμοί της ΕΡΤ (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Kosmos, ΕΡΑ Σπορ) που συμμετέχουν στις μετρήσεις (πάντα Αττική) εμφανίζουν μια σημαντικότατη διεύρυνση του ακροατηρίου τους στους 340.000 ακροατές κατά μέσον όρο την ημέρα, από 306.000, πριν από ένα χρόνο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι σε μηνιαία βάση, περισσότεροι από τους μισούς τους οποίους καλύπτει η έρευνα ακροαματικότητας, ακούν έναν από τους σταθμούς της ΕΡΤ. Επίσης, τέσσερις στους δέκα εξ αυτών, ακούν έναν μουσικό σταθμό της ΕΡΤ!

Μουσικά Ραδιόφωνα

Αθροιστικά, τους μουσικούς σταθμούς της ΕΡΤ ακούν κατά μέσο όρο την ημέρα 248 χιλιάδες άτομα στην Αττική. Καταγράφεται δηλαδή σημαντική άνοδος της τάξεως του 21,6% από πέρυσι, ενώ τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ διατηρούν τις υψηλότερες θέσεις ως προς τον χρόνο διαρκούς ακρόασης.

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, την «κούρσα» οδηγεί το Δεύτερο Πρόγραμμα, το οποίο αύξησε το ακροατήριό του κατά 54,6%, φτάνοντας τους 119.000 ακροατές σε ημερήσια βάση, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το Δεύτερο Πρόγραμμα που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 70 χρόνια ζωής το 2022, υπηρετεί πάντα το καλό ελληνικό τραγούδι, ενώ διοργανώνει τακτικά μεγάλα αφιερώματα σε προσωπικότητες και γεγονότα της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας. Σε συνεργασία, μάλιστα, με το Τρίτο Πρόγραμμα, επανέφερε και τις νέες θεατρικές παραγωγές με δεκάδες σύγχρονες ηχογραφήσεις έργων ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Παράλληλα με την αύξηση των ακροατών, το Δεύτερο κατάφερε να αυξήσει και τον μέσο χρόνο διαρκούς ακρόασης από τα 107 στα 123 λεπτά.

Πολύ μεγάλη είναι και η άνοδος του Kosmos, το οποίο αύξησε το ακροατήριό του κατά 24,6% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Το Kosmos, με ανανεωμένο το ρεπερτόριό του ώστε να φέρνει πιο κοντά τους ακροατές σε αυτό που συμβαίνει στη μουσική δημιουργία σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, με αφιερώματα και ειδικές εκπομπές στο πρόγραμμά του έφτασε τους 109.000 ακροατές ημερησίως (από 87.000 πέρυσι), πετυχαίνοντας παράλληλα να προσελκύσει νεότερους σε ηλικία ακροατές σε σύγκριση με πέρυσι: Το υψηλότερο ποσοστό του Kosmos βρίσκεται πλέον στην ηλικιακή ομάδα 35-44. Στο ίδιο διάστημα απέκτησε ακόμη πιο πιστό ακροατήριο διευρύνοντας τον χρόνο ημερήσιας ακρόασης από τα 109 στα 125 λεπτά. Το 4,1% στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Kosmos είναι η υψηλότερη επίδοση του σταθμού από τότε που ξανάνοιξε η ΕΡΤ.

Σε ανοδική τροχιά κινείται και το Τρίτο Πρόγραμμα επιτυγχάνοντας ποσοστιαία άνοδο κατά 5% του συνόλου των ακροατών του. Εντυπωσιακός είναι, όπως πάντα, και ο χρόνος συνεχούς ακρόασης του σταθμού της κλασικής, αλλά και της ευρύτερης λόγιας μουσικής και του πολιτισμού, ο οποίος μάλιστα αυξήθηκε από τα 104 στα 113 λεπτά, επιβεβαιώνοντας ότι το Τρίτο διαθέτει  διαχρονικά πιστό ακροατήριο.

Ως προς τα ενημερωτικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ, το ειδησεογραφικό Πρώτο Πρόγραμμα κινείται ανοδικά. Πάντα παρόν σε όλα τα γεγονότα, καλύπτει πλέον με 24ωρο πρόγραμμα όλες τις εξελίξεις, μεταδίδει επετειακά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ και –κυρίως- «βγάζει ειδήσεις» φιλοξενώντας καθημερινά τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και η ΕΡΑ Σπορ, η οποία με ανανεωμένο προφίλ, συνεχίζει να είναι το μοναδικό αθλητικό ραδιόφωνο της χώρας που μεταδίδει αγώνες από όλα τα αθλήματα όλων των κατηγοριών και φυσικά όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Ραδιοφωνία έχει προσθέσει στην οικογένειά της από τον Αύγουστο του ΄21 έναν ακόμα ραδιοφωνικό σταθμό, τον Zeppelin 106,7, ο οποίος εντάσσεται πλέον στις μετρήσεις. Ο Zeppelin 106,7, που επικεντρώνεται σε ευρύ ρεπερτόριο της ποπ και της ροκ μουσική με ανοιχτή διάθεση, δίχως μονομέρειες, εκπέμπει προς το παρόν μόνο στην Αττική και φυσικά online στο zeppelin.gr. 

Σημειώνουμε ότι για λογαριασμό της ΕΡΤ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα κοινού για τη χαρτογράφηση του ακροατηρίου όλων των ραδιοσταθμών της στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, καθώς οι έως τώρα μετρήσεις αφορούν μόνο την Αττική. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είναι πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς η προσδοκία μας είναι τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ να ακούγονται σε κάθε σπίτι, σε όλη την Ελλάδα.

Και μην ξεχνάτε! Όλοι οι σταθμοί της ΕΡΤ σάς περιμένουν να τους ακούσετε και στις τηλεοράσεις σας, με τέλεια ποιότητα ήχου!

Συντονιστείτε με ένα κλικ:

Πρώτο Πρόγραμμα

Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Τρίτο Πρόγραμμα

Kosmos 93,6

ΕΡΑ Σπορ

Zeppelin 106.7

Τα στοιχεία προέρχονται από την Έρευνα Ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ στην Αττική, σε άτομα 15-70 ετών, που διενεργούν οι εταιρείες MRB Hellas και Global Link.