ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 30.09 & 06.10.2023

ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 30.09 & 06.10.2023

ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος

Σας ενημερώνουμε, ότι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στις 13:00, στην ΕΡΤ1, προγραμματίστηκε η ελληνική ταινία
«Δελησταύρου και υιός»  Κ   W
Κωμωδία, παραγωγής 1957
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος
Διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου
Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Τζένη Καρέζη, Στέφανος Στρατηγός, Δημήτρης Νικολαϊδης, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Μαρίκα Κρεββατά
Διάρκεια: 91′
Υπόθεση:  Μετά την επιστροφή του γιου του Γιώργου που σπούδαζε στη Σουηδία, ο Αντώνης Δελησταύρου, χήρος εδώ και χρόνια, αλλά κοτσονάτος ακόμα, του αναθέτει τη διεύθυνση του εργοστασίου, για να απαλλαγεί ο ίδιος και για να ξαναφτιάξει την προσωπική του ζωή.
Κάθε φορά όμως που γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, βρίσκει μπροστά του τον ίδιο πάντα αντίζηλο, τον γιο του.
Η Ρένα, την οποία θεωρούσε δική του κατάκτηση, ήταν φιλενάδα του γιου του και με την Μπίλυ, στην οποία στράφηκε για να βρει παρηγοριά, συνέβη ακριβώς το ίδιο.
Τελικά, αποφασίζει να φλερτάρει την κάποιας ηλικίας θεία της Μπίλυ, την Αμαλία, η οποία ζει μόνη εδώ και είκοσι χρόνια.
Τώρα όμως επιστρέφει ξαφνικά ο σύζυγός της κι έτσι ο Αντώνης Δελησταύρου μένει για μια ακόμη φορά στα κρύα του λουτρού.
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, στις 22:45, προγραμματίστηκε σε επανάληψη η εκπομπή «Το ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ του Μάριου Τόκα» με καλεσμένους τους Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα και Χαρά Τόκα.

Στο «Μουσικό κουτί» του Μάριου Τόκα τραγουδάμε για την εθνική μας μοναξιά, τη Σαλονίκη, την Κύπρο και τη νύχτα που μυρίζει γιασεμί! Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, για να τιμήσουν τον σπουδαίο συνθέτη και τα τραγούδια του, υποδέχονται, τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα, ενώ η Χαρά Τόκα μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της.

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον! Ο Μάριος Τόκας συναντά μέσα από τα τραγούδια του και πάλι τον Δημήτρη Μητροπάνο στα Λαδάδικα και στην Εθνική μας μοναξιά, τον Γιάννη Πάριο στο Σημάδι, τον Πασχάλη Τερζή στις Επιστροφές καταστροφές, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Κωνσταντίνα και τη Χαρούλα Αλεξίου.

O Μάριος Τόκας έφυγε νέος από τη ζωή, αλλά άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πολύ πλούσιο μουσικό έργο. Στην 30χρονη διαδρομή του, που ξεκίνησε το 1978 και τελείωσε το 2008 με τον θάνατό του, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές και τους χάρισε αμέτρητες επιτυχίες. Ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά να διαχωρίσει τη μουσική σε είδη και απείχε συνειδητά από την «κόντρα» μεταξύ «έντεχνων» και «λαϊκών», ενώ έτρεφε μεγάλη αγάπη και για τα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, της Κύπρου. Συνήθιζε να λέει: «Με ενδιαφέρει μόνο το καλό τραγούδι, αυτό που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, το τραγούδι που φτιάχνει παρέες».

Γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου, όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά κι έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του, όπως λέει στη συνέντευξή της και η κόρη του, Χαρά Τόκα«Απολυόταν την ημέρα που γινόταν η τουρκική εισβολή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει θητεία 36 μηνών… Το τραγούδι “Η δική μου η πατρίδα” είναι πλέον σαν τον άτυπο εθνικό ύμνο της Κύπρου. Νομίζω ότι η έντονη μελωδικότητα που βγάζουν τα τραγούδια του είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ζύμωσης που δημιουργεί στον άνθρωπο ο πόλεμος όταν τον βιώνει».

Στο Jukebox της εκπομπής, οι πρωτότυπες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών γράφουν ιστορία, για άλλη μια φορά!

«Δελησταύρου και υιός»
«Δελησταύρου και υιός»
«Δελησταύρου και υιός»
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ