ΕΡΤ1: «Στους δρόμους των Ελλήνων» με τη Μάγια Τσόκλη – «Νέα Υόρκη»...

ΕΡΤ1: «Στους δρόμους των Ελλήνων» με τη Μάγια Τσόκλη – «Νέα Υόρκη» Α’ Μέρος | Κυριακή 04.06.2023

ΕΡΤ1

«Στους δρόμους των Ελλήνων»
Με τη Μάγια Τσόκλη

Σειρά ντοκιμαντέρ για την Ομογένεια της Αμερικής
Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 18:00
Eπεισόδιο 7ο: «Νέα Υόρκη» – Α’ Μέρος 

Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει μια μακρά ιστορία, που σχεδόν ταυτίζεται με τη μετανάστευση. Συχνά αναφέρεται ως η «πύλη προς την Αμερική», αφού εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των λιμανιών της. Αυτοί οι μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της οικονομίας της πόλης και συνεχίζουν έως και σήμερα να καθορίζουν τον δυναμικό χαρακτήρα της. Μεταξύ τους και χιλιάδες Έλληνες φυσικά, που επέλεξαν τη Νέα Υόρκη, σε διάφορες σημαντικές για τη χώρα μας στιγμές της ιστορίας της, για να πραγματοποιήσουν το δικό τους όνειρο. Και σε γενικές γραμμές, η Νέα Υόρκη δεν τους πρόδωσε.

Η Μάγια Τσόκλη συναντά την ηθοποιό Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδελφό της στο τρομοκρατικό χτύπημα των Δίδυμων Πύργων, τον «βασιλιά» των ταξί και ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου «ελληνάδικου» στη Νέα Υόρκη, Βασίλη Μεσάδο, και τρεις γνωστούς, αλλά πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας στην πόλη.

Όπως γνωρίζουμε, από την αρχή της εγκατάστασής τους οι Έλληνες μετανάστες ταυτίζονται με τον χώρο της εστίασης. Οι πρώτοι στο γύρισμα του 20ού αιώνα θα βρουν δουλειές σε εστιατόρια, αρχικά ως λαντζέρηδες, γκαρσόνια ή και μάγειροι, όμως πολύ γρήγορα, η χώρα των ευκαιριών και της κοινωνικής ανέλιξης θα τους επιτρέψει να γίνουν από ανειδίκευτοι μετανάστες αφεντικά.

Στο Πανεπιστήμιο Columbia, η γνωριμία με την εξαιρετική Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας, είναι αποκαλυπτική. Στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης, ο «ωραίος κόσμος» της Ομογένειας συναντιέται για καλό σκοπό…

Φωτογραφικό υλικό 7ου επεισοδίου 
Η Μάγια Τσόκλη με τη δρα Ελίζα Κονοφάγου
Από την παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο
Η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη
Ο σεφ Νικόλας Πουλμέντης

 

«Στους δρόμους των Ελλήνων»

Μέσα από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας –αυτή τη φορά– τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τρυφερότητα και αντικειμενικότητα καταγράφουν τον σύγχρονο ελληνισμό και συναντούν εκπροσώπους της Ομογένειας, που μέσα από το προσωπικό, οικογενειακό τους αφήγημα διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Φιλοδοξία της σειράς «Στους Δρόμους των Ελλήνων» και των συντελεστών της είναι, μέσα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 18:00, οι τηλεθεατές να έχουν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον Ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της Ομογένειας.

Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την Ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες επεισόδιο. Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις…

Στους «Δρόμους των Ελλήνων» χαρίζουν τις πολύτιμες ιστορίες τους πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Κάποιοι εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο, κάνοντάς μας να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε, κάποιοι αντίθετα ανοίγουν παράθυρα στο μέλλον, καταρρίπτοντας διαχρονικά στερεότυπα.
Ιστορικός σύμβουλος είναι ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ειδικός σε θέματα ελληνικής Διασποράς.

Σενάριο-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία-Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδη, Μάγια Τσόκλη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης, Ναθανήλ Ναθαναήλογλου, Γιάννης Νταρίδης, Αργύρης Κωνσταντινίδης
Εταιρεία παραγωγής: Onos Productions