«Φλόγα και άνεμος» στην ΕΡΤ1 – Η Κυβέλη πενθεί για τον Γιώργη...

«Φλόγα και άνεμος» στην ΕΡΤ1 – Η Κυβέλη πενθεί για τον Γιώργη της και αναπολεί τις όμορφες στιγμές τους | Σάββατο 19.11.2022

«Φλόγα και άνεμος» στην ΕΡΤ1

Η Κυβέλη πενθεί για τον Γιώργη της
και αναπολεί τις όμορφες στιγμές τους
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 22:00
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης

Η οικογένειά του, όπως και οι εξόριστοι πολιτικοί της Ελλάδας όλων των παρατάξεων, πενθούν για τον θάνατο του Παπανδρέου. Η Όλγα, η σύζυγος του Φώντα, αξιωματούχου της χούντας, πηγαίνει να προσκυνήσει τη σορό του στη Μητρόπολη, όπως άλλωστε και πλήθος κόσμου. Η Κυβέλη θρηνεί για τον Γιώργη της και αναπολεί τις παλιές καλές στιγμές. Οι αναμνήσεις ξεπηδούν αβίαστα, άλλοτε μαρτυρικά, άλλοτε νοσταλγικά, στο δέκατο επεισόδιο της συναρπαστικής δραματικής ιστορικής σειράς «Φλόγα και άνεμος», που θα παρακολουθήσετε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 22:00.

Δείτε το trailer του δέκατου επεισοδίου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, ώρα 22:00

Επεισόδιο 10ο: 1968 Οι εξόριστοι πολιτικοί της Ελλάδας όλων των παρατάξεων πενθούν για τον θάνατο του Παπανδρέου. Η χούντα οργανώνει εγκάθετους για τη συγκέντρωση του πλήθους στην κηδεία. Η Φωτεινή και ο Μιχάλης έχουν αυτοκτονήσει κάτω από το βάρος των τύψεών τους για τον θάνατο του γιου τους, του ηθοποιού Κροντηρά. Ο Παναγούλης μαθαίνει για τον θάνατο του Γέρου της Δημοκρατίας. Η οικογένεια συνασπίζεται γύρω από την Κυβέλη. Η σορός του Παπανδρέου μεταφέρεται στο εκκλησάκι της Μητροπόλεως. Η Βαλεντίνη συναντιέται με τον Βλαντιμίρ. Η Όλγα, η σύζυγος του Φώντα, αξιωματούχου της χούντας, πηγαίνει να προσκυνήσει τον Παπανδρέου στη Μητρόπολη.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας με μήνυμά του στον Μεταξά. Ο Γιωργάκης έχει πάλι πυρετό και η Κοτοπούλη συμπαραστέκεται στην Κυβέλη. Κάποια θέατρα εξακολουθούν να ανεβάζουν παραστάσεις παρά την Κατοχή. Ο Παπανδρέου είναι επικεφαλής του μυστικού τυπογραφείου που τυπώνει προκηρύξεις εναντίον των Γερμανών. Συλλαμβάνεται και κρατείται στην Ασφάλεια, αλλά αφήνεται ελεύθερος σύντομα. Φεύγει για τη Μέση Ανατολή. Η Κυβέλη προετοιμάζει τον Γιωργάκη, για να τους φυγαδεύσει κι εκείνους η Intelligence Service.

Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα και στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο θυελλώδης έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης ξεδιπλώνεται με όλες τις κρυφές πτυχές του στη νέα δραματική ιστορική σειρά μυθοπλασίας «Φλόγα και άνεμος», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου και μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Σάββατο, στις 22:00.

Με τη σκηνοθετική ματιά της Ρέινας Εσκενάζυ, το ευρηματικό σενάριο της Ρένας Ρίγγα, τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Άρη Λεμπεσόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, και μ’ ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, μέσα από 12 συναρπαστικά επεισόδια, έρχονται στο φως τα μυστικά της ερωτικής ιστορίας που κυριάρχησε στη θεατρική και πολιτική σκηνή της χώρας. Ένας έρωτας γεμάτος ανυπέρβλητα εμπόδια, που όμως κατάφερε να ζήσει, κρυφά και φανερά, για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Μια καταιγιστική ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο αντισυμβατικούς και ελεύθερους χαρακτήρες, τον Γέρο της Δημοκρατίας και την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, σε μια εποχή με έντονη πολιτική και πολιτιστική ζωή.

Αθήνα, 1968. Δικτατορία. Η Κυβέλη (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο τον Γεώργιο Παπανδρέου (Άρης Λεμπεσόπουλος), ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο Μιχάλης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Φωτεινή (Θέμις Μπαζάκα) έρχονται στην πόλη για να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή της καρδιάς, που θα τους συνδέσει με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Φώντα (Αργύρης Πανταζάρας) και τη γυναίκα του, Όλγα (Λένα Παπαληγούρα).

Λάθη και πάθη μέσα στη δίνη της Ιστορίας και στο κέντρο δύο από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία της χώρας. Πώς, όμως, γνώρισε ο ιδρυτής της μεγάλης πολιτικής δυναστείας την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου; Μέσα από το καλειδοσκόπιο σε παράλληλη δράση ακολουθούμε τους ήρωες, την Κυβέλη (Μαρία Παπαφωτίου) και τον Γεώργιο Παπανδρέου (Γιώργος Τριανταφυλλίδης) από τα πρώτα τους χρόνια ώς τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο και τον χωρισμό τους το 1951.

Η ιστορία τους μας ταξιδεύει στη Σμύρνη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Χίο. Κοντά τους συναντάμε ιστορικές προσωπικότητες της θεατρικής και της πολιτικής σκηνής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη (Πέγκυ Τρικαλιώτη), ο Δημήτρης Χορν (Αναστάσης Ροϊλός), ο Μήτσος Μυράτ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) και μέλη των οικογενειών, όπως τη Μιράντα Μυράτ (Πέγκυ Σταθακοπούλου), τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου (Λυδία Σγουράκη), τον Γιώργο Παπανδρέου του Γεωργίου (Γεράσιμος Σκαφίδας) κ.ά. Το 1968, ο επιτελής της χούντας Γκούβερης (Θέμης Πάνου) και ο λοχαγός (Αργύρης Αγγέλου) βασανίζουν τους ήρωες της ιστορίας μας.

Την Κυβέλη σε νεαρή ηλικία υποδύεται η Μαρία Παπαφωτίου και τον Γεώργιο Παπανδρέου ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Στον ρόλο της Μαρίας Αδριανού, μητέρας της Κυβέλης, η Κόρα Καρβούνη.

Τη Ροζίτα Σεράνο υποδύεται η Δωροθέα Μερκούρη.

Τη μουσική της σειράς, καθώς και το ομότιτλο τραγούδι υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, (Κυβέλη), Άρης Λεμπεσόπουλος (Γεώργιος Παπανδρέου), Δημήτρης Καταλειφός (Μιχάλης Κροντηράς), Θέμις Μπαζάκα (Φωτεινή Κροντηρά), Μαρία Παπαφωτίου (Κυβέλη σε νεαρή ηλικία), Γιώργος Τριανταφυλλίδης (Παπανδρέου σε νεαρή ηλικία), Δημήτρης Σαμόλης (Κώστας Θεοδωρίδης), Λευτέρης Βασιλάκης (Αλέξανδρος Παναγούλης), Αργύρης Πανταζάρας (Φώντας), Λένα Παπαληγούρα (Όλγα), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Μαρίκα Κοτοπούλη), Αναστάσης Ροϊλός (Δημήτρης Χορν), Θανάσης Τσαλταμπάσης (Μήτσος Μυράτ), Πέγκυ Σταθακοπούλου (Μιράντα Μυράτ), Λυδία Σγουράκη (Βαλεντίνη Ποταμιάνου), Γεράσιμος Σκαφίδας (Γιώργος Παπανδρέου του Γεωργίου), Θέμης Πάνου (Γκούβερης), Γιώργης Χριστοδούλου (Αττίκ), Αργύρης Αγγέλου (λοχαγός), Ισιδώρα Δωροπούλου (Σοφία Μινέικο), Ελίνα Γιαννάκη (Χρυσούλα Κοτοπούλη), Χριστόδουλος Στυλιανού (Βύρωνας), Μιχάλης Συριόπουλος (Βενιζέλος), Εύα Σιμάτου (Κυβέλη Θεοχάρη), Δημήτρης Μαύρος (Αναστάσης, πατέρας της Κυβέλης), Νικόλας Μπράβος (Σπύρος, οδηγός της Κυβέλης), Γωγώ Κωβαίου (Αγάπη, οικονόμος της Κυβέλης) κ.ά.

Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ

Σενάριο: Ρένα Ρίγγα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά

Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Φωτογραφίες: Διονύσης Κουμνιώτης

Παραγωγή: RedLine Productions

Φωτογραφικό υλικό (Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης)
Αρης Λεμπεσόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Αρης Λεμπεσόπουλος Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Λένα Παπαληγούρα Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Κατερίνα Καρατζοπούλου (Μαργαρίτα Παπανδρέου,Γεράσιμος Σκαφίδας (Γιωργάκης Παπανδρέου) Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Πέγκυ Σταθακοπούλου Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Δωροθέα Μερκούρη (Ροζίτα Σεράνο), Αρης Λεμπεσόπουλος Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Θέμης Πάνου, Αργύρης Αγγέλου, Αργύρης Πανταζάρας Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Πέγκυ Σταθακοπούλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Δωροθέα Μερκούρη (Ροζίτα Σεράνο) Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Επιπλέον φωτογραφικό υλικό από το 10ο επεισόδιο
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης
Photo credits: Διονύσης Κουμνιώτης