Η Χορωδία της ΕΡΤ συμμετέχει στον διαγωνισμό Eric Ericson Award για νέους...

Η Χορωδία της ΕΡΤ συμμετέχει στον διαγωνισμό Eric Ericson Award για νέους μαέστρους

Η Χορωδία της ΕΡΤ συμμετέχει στον διαγωνισμό Eric Ericson Award
για νέους μαέστρους

Ο διεθνής διαγωνισμός για νέους μαέστρους χορωδίας, Eric Ericson Award, επανέρχεται τον Οκτώβριο του 2021, ύστερα από πρωτοβουλία της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, σε συνεργασία με τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σουηδίας, το Ίδρυμα Rosenborg-Gehrmans και την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η Χορωδία της ΕΡΤ συμπράττει με 10 από τις μεγαλύτερες και διακεκριμένες χορωδίες της Ευρώπης μέσω του διαγωνισμού Eric Ericson Award, προσκαλώντας τον νικητή σ’ ένα ραδιοφωνικό κονσέρτο στην Αθήνα, για την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022.

Σκοπός του διαγωνισμού, που έγινε τελευταία φορά το 2009, είναι να εντοπίσει, να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει ταλαντούχους μαέστρους χορωδίας έως 35 ετών, διατηρώντας τα υψηλά καλλιτεχνικά και ανταγωνιστικά πρότυπα που καθιερώθηκαν από τον αείμνηστο καθηγητή Eric Ericson.

Το Ινστιτούτο Rosenborg-Gehrmans προσφέρει το βραβείο των 150.000 SEK (περίπου 14.500 ευρώ), εκ των οποίων ο πρώτος νικητής θα λάβει 100.000 SEK (περίπου 9.600 ευρώ), ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος νικητής θα λάβουν από 25.000 SEK (περίπου 2.500 ευρώ) ο καθένας.

Προηγούμενοι νικητές του διαγωνισμού είναι οι Kjetil Almenning (2009), Martina Batič (2006) και Peter Dijkstra (2003).

Ο Eric Ericson υπηρέτησε ως επικεφαλής διευθυντής της Χορωδίας της Σουηδικής Ραδιοφωνίας από το 1951 έως το 1982, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού και της χορωδιακής μουσικής στη Σουηδία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, παρουσίασε έργα σύγχρονων συνθετών -πολλά εκ των οποίων είχαν γραφτεί ειδικά για εκείνον και τη Χορωδία του σουηδικού Ραδιοφώνου- δίνοντας μια εντελώς νέα διάσταση στον ήχο και στην καθοδήγηση μιας Χορωδίας. Για πολλά χρόνια, δίδαξε διεύθυνση Χορωδίας στο Royal College of Music στη Στοκχόλμη, όπου γαλουχήθηκαν πολλές γενιές νέων μαέστρων.

Η αίτηση για τον διαγωνισμό Eric Ericson Award 2021 μπορεί να υποβληθεί στο διαδίκτυο στον ιστότοπο: https://www.berwaldhallen.se/en/eric-ericson-award-2/

Τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων είναι η 1η Απριλίου 2021.