Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Η Σοφία Κολοτούρου στην εκπομπή «Η ποιήτρια...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Η Σοφία Κολοτούρου στην εκπομπή «Η ποιήτρια της εβδομάδας» | Από 06-12.02.2023

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Σοφία Κολοτούρου
στην εκπομπή «Η ποιήτρια της εβδομάδας»

Από Δευτέρα 6 έως Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

«Η Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες της ομογένειας με «όχημα» τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει εκ νέου στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης, με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό Έλληνα ποιητή, ενώ από το αφιέρωμα δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών. Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας», στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η εκπομπή «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα από 6 έως 12/02/2023
είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Σοφία Κολοτούρου

Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Κρήτης (1998) και ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία (2003). Το 2022 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, κατεύθυνση λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι κωφή και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου Ακουστήριξη-Κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων ατόμων επί μια πενταετία (2015-2020). Γράφει ποιήματα και πεζά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Τρίτη Γενιά» τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης, που είναι η σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση στην Ελλάδα. Το 2019, μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα, κατάφερε μέσω του συλλόγου Ακουστήριξη να μπουν υπότιτλοι στα τηλεοπτικά προγράμματα και να διαδοθούν γενικότερα οι υπηρεσίες γραπτής προσβασιμότητας για τα άτομα με προβλήματα ακοής.
Εργογραφία: «Αν-επίκαιρα ποιήματα», «Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;». «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης», «Η τρίτη γενιά».
Συλλογικά έργα: «Τρίλιζα» (ποιητική συλλογή από κοινού με τους Θάνο Γιαννούδη και Ααρών Μνησιβιάδη), «Ανθολογία Νέας Ελληνικής Ποίησης» (Ανθολόγηση, πρόλογος από κοινού με τον Ευριπίδη Γαραντούδη). «Ευτοπία» (Συλλογή ποιημάτων [σονέτων] σε μορφή διαλόγου, από κοινού με τον Ευριπίδη Γαραντούδη).

Η Χριστίνα Κουλουμπή γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αρίστευσε. Έχει σπουδάσει χορό, πιάνο και τραγούδι. Ως ηθοποιός, έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χοροθέατρο «Ήρος Άγγελος», το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, με πολλά σχήματα του Ελεύθερου Θεάτρου και με καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες. Έχει συμμετάσχει σε σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης. Χάρισε τη φωνή στην Άριελ σε όλες τις ταινίες της Walt Disney «Μικρή Γοργόνα» και της Λαίδης στο «Λαίδη και Αλήτης». Μαζί με την Κάρμεν Ρουγγέρη έχουν δημιουργήσει την «Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη». Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την σκηνοθεσία των παραστάσεων της παιδικής τους σκηνής. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, φιλοτεχνεί τα σκηνικά και τα κοστούμια των παραστάσεών τους. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο ενδυματολογίας «Αντώνης Φωκάς» από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων, το 2016, το 2018 και το 2020. Είναι εικονογράφος παραμυθιών κι έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους εκδοτικούς οίκους.

Τα ποιήματα διαβάζει η ηθοποιός Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσική επιμέλεια και σύνθεση: Μαρία Ρεμπούτσικα
Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη
Μετάδοση: Δευτέρα ώς Παρασκευή στις 07:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας, και το Σαββατοκύριακο στις 22:00 ώρα Ελλάδας

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
  • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
  • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
  • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
  • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
  • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
  • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
  • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
  • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
  • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ