Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Η Βάλια Τσάιτα Τσιλιμένη στην εκπομπή «Η...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Η Βάλια Τσάιτα Τσιλιμένη στην εκπομπή «Η ποιήτρια της εβδομάδας» | Από 26.12.2022-01.01.2023

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Βάλια Τσάιτα Τσιλιμένη
στην εκπομπή «Η ποιήτρια της εβδομάδας»

Από Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 έως Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

«Η Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες της ομογένειας με «όχημα» τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει εκ νέου στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης, με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό Έλληνα ποιητή, ενώ από το αφιέρωμα δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών. Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας», στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η εκπομπή «Ο ποιητής της εβδομάδας» στέλνεται στις έδρες νεοελληνικών σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Η εβδομάδα από 26/12/2022 έως 01/01/2023
είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Βάλια Τσάιτα Τσιλιμένη

Η Βάλια Τσάιτα -Τσιλιμένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει λογοτεχνία, γλώσσα και μετάφραση στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή πάνω σε θέματα ταυτότητας, κοινωνικής κριτικής και λογοτεχνικής γραφής στη λεγόμενη «γενιά του 1920 » στην Ελλάδα. Το μεταπτυχιακό της δίπλωμα το απέκτησε από το πανεπιστήμιο της Σορβώνης στο Παρίσι (Paris-Sorbonne IV) όπου δούλεψε πάνω στο συγκριτικό θέμα: «Όψεις του έργου του ποιητή Κώστα Ουράνη σε σύγκριση με τα «Άνθη του Κακού» του Baudelaire». Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (ΜΝΕΣ) στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Πέρα από τα ακαδημαϊκά της καθήκοντα, ασχολείται με την ποίηση, τη μετάφραση και τη φωτογραφία.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο « Άγρια Χόρτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη (Ιούλιος 2017). Η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Είδη πρώτης ανάγκης» θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Κίχλη το 2023. Τα «Άγρια Χόρτα» πήραν το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Ζαν Μωρεάς», από το Γραφείον Ποιήσεως και την εφημερίδα Πελοπόννησος (2018). Ήταν υποψήφια για το βραβείο «Αναγνώστης» 2017-2018 καθώς και για το βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης» της Εταιρείας Συγγραφέων (2018).

Παρουσίαση: Βάλια Τσάιτα-Τσιλιμένη
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη 
Μετάδοση: Δευτέρα ώς Παρασκευή στις 07:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας, και το Σαββατοκύριακο στις 22:00 ώρα Ελλάδας

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ