Η Νένα Μεντή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα...

Η Νένα Μεντή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα | Σάββατο 06.11.2021

Η Νένα Μεντή

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»

στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη, στην εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», συζητούν με τη Νένα Μεντή για τη ζωή και την εκρηκτική προσωπικότητα της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η Νένα Μεντή υποδύεται τη μεγάλη θεατρίνα στην ομώνυμη θεατρική παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο «Χώρα» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Μια παράσταση που αφενός σκιαγραφεί με απόλυτα ακριβή ιστορικά στοιχεία την κοινωνικοπολιτική ζωή της Ελλάδας, από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και τον Εμφύλιο -περίοδο την οποία έζησε η κορυφαία ηθοποιός- και αφετέρου, ξεδιπλώνει την πολυσχιδή προσωπικότητα της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Ατίθαση, ασυμβίβαστη, αντικομφορμίστρια, φεμινίστρια, σεξουαλικά απελευθερωμένη, παραδομένη στα πάθη. Το 1907 ανεβάζει το έργο της πρώτης φεμινίστριας της Καλλιρόης Παρέν, «Θάλασσα και φωτιά». Κοσμοπολίτισσα και πολυταξιδεμένη αν και δεν της επέτρεψε η φτώχεια να πάει σχολείο. Γεννήθηκε, στην κυριολεξία, στο θεατρικό σανίδι το 1887 και μεγάλωσε στα παρασκήνια. Ορκισμένη αντίπαλος της Κυβέλης, όμως, στο τέλος συνεργάστηκαν. Γενναιόδωρη με τους νέους καλλιτέχνες, ανέδειξε τη Λαμπέτη, τον Ηλιόπουλο, τη Μελίνα. Καθιέρωσε το 1951 το θεατρικό χρυσό μετάλλιο και το παραχώρησε στη Λαμπέτη. Φανατική φιλοβασιλική, που έκρυβε, όμως, στα καμαρίνια τους κομμουνιστές κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Μεγάλος, αλλά ανολοκλήρωτος, ήταν ο έρωτάς της με τον Ίωνα Δραγούμη. Φανατική δημοτικίστρια, με πρωταγωνιστικό ρόλο στα «Ορεστειακά», όπου επέμενε να παίζονται οι αρχαίες τραγωδίες στην καθομιλουμένη. Οπαδός της ελευθερίας, έβγαλε πύρινο λόγο και τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο, στην κηδεία του Παλαμά, το 1943. Η ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, ένας ολόκληρος κόσμος.

Info 

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #ΜεΤαΠόδια #weekend_Δεύτερο #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/