Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ και στο ERTεcho

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ και στο ERTεcho

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
στα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ και στο
ERTεcho
Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και το ERTεcho γιορτάζουν τη φωνή των γυναικών με ειδικά ένθετα και podcast.

Συγκεκριμένα:

«Οι γυναίκες στη μουσική»
(
Women in
Music)
Το Τρίτο Πρόγραμμα φωτίζει την ιστορία των γυναικών συνθετριών
στις συναυλίες της
EBU

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες στη λόγια μουσική, πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε. Και όμως, γυναίκες που συνέθεσαν λόγια μουσική υπήρξαν και, ασφαλώς, υπάρχουν και σήμερα.

Σε επιμέλεια και παραγωγή της Αλεξάνδρας Γιαλίνη και σε συνεργασία με το δίκτυο της EBU, το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6, ετοίμασε αποκλειστικά για το ERTεcho είκοσι podcast για κάποιες από τις σημαντικότερες συνθέτριες: Hildegard von Bingen, Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Louise Farrenc, cile Chaminade, Emilie Mayer, Clara Schumann, Amanda Maier , Fanny Mendelssohn, Dame Ethel Smyth, Hilda Sehested, Amy Beach, Lili Boulanger, Kaija Saariaho, Elizabeth Maconchy, Phyllis Tate, Else Marie Pade, Sofia Gubaidulina, Ruth Crawford-Seeger, Unsuk Chin.

Τα podcast είναι διαθέσιμα στην ομώνυμη κατηγορία του ERTεcho από σήμερα, Τρίτη 7 Μαρτίου.

Οι γυναικείες φωνές με τη ματιά των γυναικών

Το Kosmos 93.6 συμμετέχει στην Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, δίνοντας μία προσωπική ματιά, τη ματιά των δικών μας γυναικών, των παραγωγών του Kosmos, οι οποίες μιλούν για γυναίκες που τις ενέπνευσαν, γυναίκες που τις θαύμασαν και εξακολουθούν να τις θαυμάζουν, μέσα από έξι μοναδικά ένθετα σε επιμέλεια Γιώτας Κοτσέτα.

Η Θάλεια Καραμολέγκου μιλάει για τη συγγραφέα Τόνυ Μόρισον, η Μαρία Μαρκουλή για την Πάτι Σμιθ, η Κλάουντια Μάτολα για την Εντίτ Πιάφ, η Λουκία Σούπουλη για την Μπρέντα Λι, η Γιώτα Κοτσέτα για την Νίνα Σιμόν και η Δήμητρα Κακαουνάκη για την Μπίλι Χόλιντεϊ.

Ο Κώστας Αλαγιάννης την Τετάρτη 8 Μαρτίου (14:00-16:00) συναντά στο studio του Kosmos τη Μαρίνα Σάττι, με αφορμή συναυλία της και μια διαφορετική «Yenna».

Πόσο εύκολη ήταν η «γέννα» του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου της, οι δραστηριότητες και οι επιτυχίες της εκτός συνόρων, η όσμωση με την παράδοση είναι μερικά από τα θέματα συζήτησης, ανάμεσα στις ακροάσεις των τραγουδιών του άλμπουμ «Yenna».

Οι γυναικείες φωνές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
στο
ERTεcho

Είναι μοναδική η σχέση που έχει ένας ακροατής με τη φωνή που ακούει στο ραδιόφωνο. Μπορεί συχνά να μη γνωρίζουμε το «πρόσωπο», η φωνή όμως είναι αυτή που μας κρατάει συντροφιά, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Φωνές τρυφερές ή μπάσες, γλυκές ή «χτυπητές», δυνατές ή χαμηλές. Όποια και αν είναι η χροιά τους είναι όλες τους υπέροχες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, το ERTεcho ετοίμασε και παρουσιάζει στην ενότητα «Μη χάσετε» μια μικρή αναδρομή στις γυναικείες φωνές που πέρασαν από τα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αφήνοντας το δικό τους στίγμα, όπως η Μαρία Ρεζάν, η Σοφία Μιχαλίτση, η Ρηνιώ Παπανικόλα, η Μαριανίνα Κριεζή και η Στέλλα Βλαχογιάννη.