Ο Αχιλλέας Κυριακίδης «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα...

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα | Σάββατο 05.02.2022

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης
«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00, καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, στην εκπομπή του Δεύτερου Πρόγραμμα «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», είναι ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Έλγκαρ».

Πρόκειται για 24 διηγήματα, με κινηματογραφική γραφή και μήνυμα αλληγορικό. Οι 24 παραλλαγές -όπως αναφέρει ο υπότιτλος του βιβλίου- είναι παραβολές και εμπνέονται από το δημοφιλέστερο έργο του Άγγλου συνθέτη Έλγκαρ (1889), «Παραλλαγές Αίνιγμα», καθώς, έως και σήμερα, δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα ποιο είναι το βασικό θέμα που παραλλάσσεται στις μουσικές συνθέσεις του. όχι αριθμημένα αλλά αλφαβητικά με την υποσημείωση ότι το Α και το Ω (κεφαλαία) είναι η αρχή και το τέλος, η συνύπαρξη ζωής και θανάτου.

Είκοσι τέσσερα τα διηγήματα, όσες και οι ραψωδίες του Ομήρου. Κάτω από τον τίτλο κάθε παραλλαγής υπάρχουν δύο αποφθέγματα: Ένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση και ένα από τον κινηματογράφο. Εξάλλου τον «διεκδικούν» ισότιμα και οι δύο τέχνες και αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία του συγγραφική δουλειά.

Οι «Σημειώσεις» του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου, που αναφέρονται στα λογοτεχνικά και κινηματογραφικά αποσπάσματα που τον ενέπνευσαν για την παραβολή, είναι πολύτιμος οδηγός και σκονάκι για την κατανόηση των κειμένων που αφορούν την ίδια τη ζωή.

_______________________________

Info

Αχιλλέας Κυριακίδης

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #ΜεΤαΠόδια #weekend_Δεύτερο #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου

Live Streaming: www.deftero.gr
Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm
Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/