Ο Γιώργος Βέης «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα...

Ο Γιώργος Βέης «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα | Σάββατο 12.02.2022

Ο Γιώργος Βέης «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»
στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00, καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, στην εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», είναι ο διπλωμάτης, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Βέης.

Αφορμή για συζήτηση αποτελεί η 14η ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Βράχια». Ο χρόνος, ο θάνατος, ο έρωτας, η φύση, οι λέξεις, η μόνη στέρεα βάση σαν τα γρανιτένια βράχια, να πεις τις αλήθειες. Όπως τα βράχια οριοθετούν τη στεριά και τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό, όριο μεταξύ ζωής και θανάτου, έτσι η ποίηση  και οι λέξεις του Γιώργου Βέη κλειδί για την ερμηνεία της ύπαρξης. Πουλιά, δένδρα, νησιά, ιστορίες ανθρώπινες, γενοκτονίες, ξεδιπλώνουν την αγωνία της αληθινής ζωής.

Πού τέμνεται η ποίηση με τη διπλωματία; Πώς η περιπλάνησή του ως γενικού προξένου και στις 5 ηπείρους της Γης βάθυνε την αγωνία του να εκφραστεί με στίχους; Γιατί την «παγκόσμια σκάλα» του Κωστή Παλαμά ξέρει τόσο καλά να την ανεβαίνει; Γιατί η ποίηση για τον διπλωμάτη είναι αυτή που του προσφέρει το «ευ ζην»; Γιατί οι λέξεις των παιδικών μας χρόνων έχουν το δικό τους αλφαβητάρι; Πώς εκπαιδεύεται και ο ποιητής στη δικαιοσύνη και στη γαλήνη; Πώς συνυπάρχουν λέξεις, στίχοι και μουσική; Ποιο είναι το «φευγάτο» του καθενός και ποιος ο δρόμος της επιστροφής και της καταφυγής σε αρχέγονες αξίες;

Info

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»-Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη – Γιώργος Βέης

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #ΜεΤαΠόδια #weekend_Δεύτερο #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου

Live Streaming: www.deftero.gr
Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm
Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/