«Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα» στο Τρίτο Πρόγραμμα – H μουσική παράδοση...

«Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα» στο Τρίτο Πρόγραμμα – H μουσική παράδοση Zar από τους Mazaher | 03.12.2021

«Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα»

στο Τρίτο Πρόγραμμα

H μουσική παράδοση Zar από τους Mazaher
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 24:00

H μουσική παράδοση Zar από τους Mazaher στην Αίγυπτο παρουσιάζεται στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα», με τον Γιώργο Μαρκάκη, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα. 

Το Zar είναι μια κοινοτική θεραπευτική τελετουργία τραγουδιού, πολυρυθμικού τυμπάνου και χορού, της οποίας η παράδοση μεταφέρεται κυρίως από γυναίκες (οι άνδρες έχουν τους δεύτερους ρόλους) και συμμετέχουν κατά κύριο λόγο γυναίκες. Είναι σαφώς διαφορετικό από άλλες αιγυπτιακές μουσικές παραδόσεις και έχει στόχο την εναρμόνιση της «εσωτερικής» ζωής των συμμετεχόντων.

Οι μουσικοί του σχήματος Mazaher, Om Sameh και Rafaat είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες ασκούμενους του Zar στην Αίγυπτο. Η μουσική που παρουσιάζει το σχήμα είναι εμπνευσμένη από τρία διαφορετικά στυλ της μουσικής Zar στην Αίγυπτο: το αιγυπτιακό ή ανώτερο αιγυπτιακό Zar, το Αμπουλ Γκέιτ Zar και το σουδανέζικο ή αφρικανικό Ζαρ.

Ο Γιώργος Μαρκάκης ηχογράφησε στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο της EBU στο Πόρτο της Πορτογαλίας για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος το σχήμα Mazaher και συνομίλησε με τον ερευνητή & καλλιτεχνικό διευθυντή του, Mazaher Ahmed El Maghraby.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

«Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα»

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 24:00

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma