«Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»
με έμπνευση και δημιουργικότητα
Απονομή βραβείων για τους 5ο και 6ο Διεθνείς Μαθητικούς Διαγωνισμούς
Οπτικοακουστικής Δημιουργίας
«Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», και φέτος, με έμπνευση και δημιουργικότητα!
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, παρουσία μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο η τελετή απονομής Βραβείων των 5ων και 6ων Διεθνών Μαθητικών Διαγωνισμών Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 60 σχολεία από όλη την Ελλάδα όλων των βαθμίδων, ενώ βραβεύτηκαν τα 29. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν τον ανεκτίμητο θησαυρό του Αρχείου της ΕΡΤ, το οποίο διαφυλάσσει περίπου 1 εκατομμύριο τεκμήρια ιστορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών γεγονότων, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, και να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους.
Στην εκδήλωση, από το υπουργείο Παιδείας, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Eυαγγελία Γεωργάκη, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα, η Μαρία Δόκου γενική διευθύντρια Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Μαρία Μονιούδη, διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα, προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, η Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ο Ανδρέας Νιγιάννης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Ιωάννης Μπουσδούνης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και οι Άλκηστις Πουλοπούλου, Λαμπρινή Μίχου, Γεωργία Μουτζουροπούλου, Ευάγγελος Νικολιδάκης από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων.
Από την ΕΡΤ, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Παπαβασιλείου, ο γενικός διευθυντής Διοικητικών και Οικονομιών Υπηρεσιών, Βαγγέλης Λουριδάς και ο γενικός διευθυντής Marketing και Εμπορικής Εκμετάλλευσης, Γιώργος Μπακαλάκος κ.ά.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος αφού καλωσόρισε τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε: «Σήμερα επιβραβεύουμε τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και τη σκληρή δουλειά των μαθητών που μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον διαγωνισμό απέδειξαν ότι η εκπαίδευση, η φαντασία, η τεχνολογία και το πλούσιο υλικό του Αρχείου της ΕΡΤ μπορούν να συνδυαστούν με μοναδικούς και εντυπωσιακούς τρόπους».
Απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους σημείωσε ότι «η ψηφιακή εποχή προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και πρόσθεσε: «η ΕΡΤ αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για τη διατήρηση της κληρονομιάς αυτής, γι’ αυτό και ανοίγει το Αρχείο της στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το αρχειακό υλικό και να το αξιοποιήσουν εμπλουτίζοντας τις ταινίες μικρού μήκους που μετείχαν στον διαγωνισμό».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η συνεργασία της ΕΡΤ με το υπουργείο Παιδείας για τη διοργάνωση του διαγωνισμού αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύμπραξης δύο φορέων μ’ έναν κοινό στόχο «την προώθηση της εκπαίδευσης και της δημιουργικότητας, με βάση την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σύγχρονων τεχνολογιών».
Και αφού υπενθύμισε ότι η ΕΡΤ διαχρονικά συμβάλλει στη γνώση και στη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τα μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, ERTFLIX), που διαθέτει, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο διαγωνισμός αυτός που συνδιοργανώνεται εδώ και 7 χρόνια από την ΕΡΤ και το υπουργείο Παιδείας έχει πετύχει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από «το ανοίξει ένα δρόμο για να αναπτύξουν οι μαθητές τις νέες δεξιότητες και τις γνώσεις και να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής».
Κλείνοντας συνεχάρη τους διαγωνιζομένους αναφέροντας: «Ανυπομονούμε να μάθουμε τα επόμενα βήματά σας στον δρόμο που με μεγάλη επιτυχία έχετε αρχίσει να διανύετε».
Ο διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργική συνέργεια των μαθητών και των μαθητριών στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού και ανέφερε ότι το Αρχείο σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών και την ενεργή συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
«Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, το Αρχείο της ΕΡΤ συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς για την αντιστοίχιση αρχειακών τεκμηρίων, παρέχοντας στους μαθητές επιπλέον μαθησιακά εργαλεία, ενώ παράλληλα καθίσταται ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα, εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία με αυθεντικό, ποιοτικό περιεχόμενο και παρέχοντας πληροφορίες και επιπρόσθετες γνώσεις. Είμαστε το μοναδικό Αρχείο στην Ευρώπη που διαθέτει δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό στην εκπαίδευση. Ανυπομονούμε για τον επόμενο διαγωνισμό, που ελπίζουμε ότι θα έχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή».
Η Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, αφού ανέπτυξε τους βασικούς στόχους των μαθητικών διαγωνισμών, υπογράμμισε:
«Με τους διαγωνισμούς αυτούς επιβεβαιώνεται ακόμη πιο έντονα η ανάπτυξη και η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σημερινό ελληνικό σχολείο, το οποίο πλέον καινοτομεί και δημιουργεί το δικό του ψηφιακό υλικό, αξιοποιώντας δημιουργικά τα ιστορικά αρχεία, αυτούς τους μοναδικούς θησαυρούς που έχει διασώσει το Αρχείο της ΕΡΤ. Είναι επομένως σαφές ότι ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις υπηρετούν ιδιαίτερα σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους. Μέσα από την επαφή με τα αρχειακά στοιχεία, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακαλύπτουν πολιτιστικά στοιχεία και παραδόσεις, ‘‘ξαναζωντανεύουν’’ σημαντικά, αλλά ίσως ξεχασμένα, γεγονότα, εμπεδώνουν ιστορικές γνώσεις, έρχονται σε επαφή με τις πηγές, ανατροφοδοτούν την ταυτότητα και την αυτογνωσία τους. Επιπρόσθετα, διαμορφώνουν ερευνητικό πνεύμα, ενισχύουν την αυτενέργεια σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη φαντασία και την πρωτοβουλία τους για καλλιτεχνική έκφραση και πηγαία δημιουργικότητα με αισθητικό αποτέλεσμα και εξοικειώνονται σταδιακά με τη ‘‘γλώσσα’’ της κινηματογραφικής αφήγησης και το σενάριο».
Η προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, Σοφία Παπαδημητρίου, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των μαθητικών διαγωνισμών, που προάγουν την ομαδική προσπάθεια και το ερευνητικό πνεύμα.
«Σας καλέσαμε λοιπόν εσάς, μαθητές και μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών σας, να δημιουργήσετε ταινίες, αξιοποιώντας επιλεγμένα τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ. Να πάρετε, δηλαδή, το οπτικοακουστικό αρχείο στα χέρια σας και να δείτε ιστορικά γεγονότα, τον πολιτισμό και τις μνήμες με νέα ματιά σε νέες εικόνες, νέες αφηγήσεις. Να ανακαλύψετε πολιτιστικά στοιχεία και παραδόσεις μιας άλλης εποχής, να διαμορφώσετε ερευνητικό πνεύμα και να εκφραστείτε καλλιτεχνικά.
Η εργασία σας σε ομάδες καλλιεργεί το συνεργατικό και συλλογικό πνεύμα, όπως προϋποθέτει η οπτικοακουστική δημιουργία, η οποία είναι σύνθεση διαφορετικών ρόλων και ειδικοτήτων. Ακόμη, η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, η διερεύνηση πνευματικών δικαιωμάτων, η ψηφιακή επεξεργασία των τεκμηρίων συμβάλλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού. Οι μαθητές σήμερα δεν χρειάζεται να επενδύουν στη συσσώρευση γνώσεων, αλλά στην καλλιέργεια της ικανότητας να ανακαλύπτουν τη γνώση, να την αναλύουν, να τη μοιράζονται, να μπορούν να ασκήσουν κριτική και να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί νέας γνώσης. Σας συγχαίρουμε για την πηγαία δημιουργικότητά σας, την ομαδική προσπάθεια και το ερευνητικό πνεύμα που αποδείξατε με τις δημιουργίες σας».
Χαιρετισμό εκ μέρους της κριτικής επιτροπής απηύθυνε η τεκμηρώτρια πολιτιστικού αποθέματος του Αρχείου της ΕΡΤ, Ελένη Ζώντου, η οποία αναφέρθηκε στα κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών ταινιών.
«Βασική προϋπόθεση, αλλά και καρδιά αυτού του διαγωνισμού, αποτελεί η δημιουργική ένταξη στις ταινίες υλικού από το πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ. Ακόμη ένα ζητούμενο, και σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση των ταινιών, είναι η ενεργός συμμετοχή και πρωτοβουλία των μαθητριών και των μαθητών, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν μοιάζει επαγγελματικό. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν την κινηματογραφική γλώσσα και αναπτύσσουν δεξιότητες κινηματογραφικής παιδείας, ψηφιακές δεξιότητες, ομαδικότητα και συνεργατικότητα. Εστι, επιτυγχάνεται ο απώτερος σκοπός του διαγωνισμού, που είναι η ανάδειξη της οπτικοακουστικής μας κληρονομιάς μέσα από τα μάτια των νεότερων γενεών».
Τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας καλωσόρισε ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ Κώστας Τσολάκης ο οποίος παρουσίασε και συντόνισε την εκδήλωση.
Ραντεβού την επόμενη χρονιά, στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», με ακόμη περισσότερη έμπνευση, φαντασία και δημιουργική διάθεση.
Ο 7ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Μαΐου 2025. Περισσότερες πληροφορίες στο schools.ert.gr



