Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την επέτειο του «Όχι» |...

Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την επέτειο του «Όχι» | 27 & 28.10.2021

Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα
τιμούν την επέτειο του «Όχι»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Με πλήθος εκπομπών, με σημαντικά μουσικά, αλλά και ιστορικά ντοκουμέντα, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την επέτειο του «Όχι», την παραμονή και ανήμερα της Εθνικής Επετείου.

Δεύτερο Πρόγραμμα

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

12:00 – 14:00, «Αδέσποτες Νότες» με τον Μιχάλη Γελασάκη.  Έπετειακό αφιέρωμα με σημειώσεις από το ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη, που ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού, του Γιώργου Θεοτοκά και του Ιωάννη Μεταξά. Επίσης, παρουσιάζονται δημοσιεύματα εφημερίδων που καθιέρωσαν το «ΟΧΙ», το αναλυτικό τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα και άλλα κείμενα που μας δίνουν το κλίμα της εποχής. Παράλληλα, μεταδίδονται τραγούδια που ακούγονταν από τους στρατιώτες που έφευγαν για το Μέτωπο, αλλά και από αυτούς που έμεναν πίσω να τους περιμένουν.

16:00-17:00, «Τα καλύτερα επιθεωρησιακά νούμερα για το 1940». Ανθολόγηση από το αστείρευτο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με υλικό από επιθεωρησιακά νούμερα και τραγούδια που γράφτηκαν για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή, τα οποία «ζωντανεύουν» γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Άννα Καλουτά, ο Γιώργος Παπαζήσης με την Τιτίκα Στασινοπούλου, η Μαίρη Χρονοπούλου με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Νίκος Ρίζος με τον Νίκο Παπαναστασίου, ο Παντελής Ζερβός και άλλοι καλλιτέχνες.

18:00-20:00, «Επετειακό αφιέρωμα» του Σιδερή Πρίντεζη. Σε επανάληψη μεταδίδεται η δίωρη εκπομπή-αφιέρωμα στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή. Ο Σιδερής Πρίντεζης μαζί με τον καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και διδάσκοντα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Απόστολο Πούλιο, παρουσιάζουν τραγούδια, παρλάτες, ντοκουμέντα της εποχής, τοποθετημένα στο ιστορικό και καλλιτεχνικό τους πλαίσιο μέσα από τη δισκογραφία, το ραδιοφωνικό αρχείο και προσωπικές καταγραφές.

 

Τρίτο Πρόγραμμα

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

20:10-21:05, «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Παραμονή της επετείου ο Κώστας Καναβούρης, διαβάζει αποσπάσματα ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της ελληνικής ποίησης, το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη. Ένα ποίημα αντιπολεμικό, που επικεντρώνεται στην απώλεια και τον θρήνο του ενός, για να αναδείξει όσο γίνεται πληρέστερα τον αντίκτυπο του πολέμου.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

08:00-12:00, «Όλα τα πρωινά του Τρίτου». Ανήμερα της εθνικής επετείου, ο Γιώργος Φλωράκης (08:00-10:00), ο Πάρις Μέξης (10:00-11:00) και ο Γιώργος Κωνσταντίνου (11:00-12:00), φιλοξενούν «γαλανόλευκες» παρτιτούρες που υπογράφουν ο Μανώλης Καλομοίρης, ο Αλέκος Ξένος, ο Νίκος Σκαλκώτας, o Χρήστος Χατζής, καθώς και ξένοι συνθέτες.

13:00-14:00, «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη». Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει την επική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τη βραβευμένη ταινία του Stipe Delić, «Τίτο-H Μάχη της Sutjeska». Ταινία γεμάτη από μελωδίες γνωστών αντιστασιακών τραγουδιών, αλλά και δικών του τραγουδιών της εξορίας και του αγώνα που έδωσε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

14:00-15:00, «Όλος ο κόσμος…μια λυρική σκηνή». Ο Νίκος Ξανθούλης μάς μεταφέρει στη Ρωσία με την καντάτα «Τραγούδι για τον Αλέξανδρο Νιέφσκι». Τον Νοέμβριο του 1938, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν παρουσιάζει την εμβληματική ταινία «Αλεξάντρ Νιέφσκι» με την εξαίσια μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ. Τόσο η ταινία όσο και η μουσική καλούν με πατριωτικό ενθουσιασμό τους Ρώσους να αντισταθούν στο γερμανικό ιπποτικό τευτονικό τάγμα, που εισέβαλε τον 13ο αιώνα στη Ρωσία.

15:00 -17:00, «Μουσικές στιγμές στο χρόνο». Η Κάτια Καλλιτσουνάκη μας οδηγεί στην Αθήνα της Κατοχής με μουσική και μαρτυρίες από την κήρυξη του πολέμου ως την απελευθέρωση.

17:00 -18:00, «Σημείο Art». Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Δημήτρης Τρίκας, φιλοξενεί στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη για το βιβλίο της «Η στρατιωτική ζωή στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. 19ος-21ος αιώνας».

20:00 -20:10, «10 λεπτά ακόμη…». Η  Βάσια Χατζηγιαννάκη, μεταφέρει τους μικρούς φίλους μας κάπου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1940, όπου ένα αγόρι συναντά την Ιστορία και πορεύεται μαζί της με το παραμύθι της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Όταν παίζαμε για τη νίκη Καραγκιόζη μου».

21:00-23:00, «Η Συμφωνική Ψυχή των Ελλήνων». Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, στο πνεύμα της ημέρας, μεταδίδει συμφωνικά έργα εμπνευσμένα από τους αγώνες της αδούλωτης ελληνικής ψυχής. Θα ακουστούν έργα του Μανώλη Καλομοίρη, του Αλέκου Ξένου και του Δημήτρη Δραγατάκη.