ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Μεγάλο βόδι μου πατά τη...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Μεγάλο βόδι μου πατά τη γλώσσα»| Κυριακή 11.12.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
«
Μεγάλο βόδι μου πατά τη γλώσσα»

Ημερομηνία μετάδοσης:  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 22:00

Με την παράσταση «Μεγάλο βόδι μου πατά τη γλώσσα» που θα μεταδοθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στις 22:00 από το Τρίτο Πρόγραμμα, συνεχίζονται οι νέες θεατρικές ηχογραφήσεις οι οποίες μεταδίδονται κάθε δεύτερη Κυριακή, μέσα από την εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο». Ο Ηλίας Κουνέλας σκηνοθέτης της παράστασης, με αφορμή τη φράση του φύλακα ο οποίος “παραφυλάει στη στέγη των Ατρειδών,  χρόνια τώρα το μήνυμα της φλόγας…” από την τραγωδία του Αισχύλου “Αγαμέμνων”,- πρώτο έργο από την μοναδική σωζόμενη τριλογία του μεγάλου τραγικού ποιητή της Ελληνικής Αρχαιότητας- αναφέρει σχετικά:

«Όπως όταν σταματάς για λίγο, επειδή δεν ξέρεις που έβαλες τα κλειδιά σου και ψάχνεις μέσα στον πανικό σε όλες σου τσέπες, χωρίς φυσικά να τα βρίσκεις. Κι ύστερα ξαναψάχνεις εκεί που μόλις έψαξες και πολλαπλασιάζονται τα χέρια σου, μάταια όμως. Ύστερα ξεφυσάς με δυσφορία και παράπονο κι αισθάνεσαι να σφίγγεται το στομάχι σου, ώσπου να επαναλάβεις το ίδιο ψάξιμο. Είναι αυτό το ελάχιστο λύγισμα των ποδιών. Η υποχώρηση των γονάτων που ξαφνικά σε καθηλώνουν μέσα στη βιασύνη και την ταραχή. Κοιτάζεις για λίγο γύρω σου και συνειδητοποιείς πως σταμάτησες. Τώρα υιοθετείς μια ακινησία που είχες καιρό να δοκιμάσεις. Κοιτάζεις γύρω σου κι όλα, ακόμη και τ’ αντικείμενα φαίνεται να κινούνται. Εσύ όμως σταμάτησες. Μέσα στην ξέφρενη ροή. Στη βιασύνη. Στο κυνηγητό του χρόνου έμεινες για λίγο στην ίδια θέση.

Αυτή την μικρή αναλογία δοκιμάζουν σαφώς, σε μεγαλύτερη ένταση, άνθρωποι που διακόπηκε η ζωή τους απότομα από κάποιο ατύχημα ή τροχαίο ή από κάποια άλλη δυσάρεστη διάγνωση και περιμένουν με επιμονή να συνέλθουν και να γιάνουν. Αυτή την αναλογία, σε μεγέθυνση, δοκιμάζουμε όταν μας βρει οποιαδήποτε αφυπνιστική εμπειρία και περιμένουμε με υπομονή, έχοντας την αίσθηση πως μένουμε για λίγο απ’ έξω. Χωρίς να συμμετέχουμε στα  καθέκαστα του κόσμου.

Το «Μεγάλο βόδι μου πατά τη γλώσσα», αποτέλεσε για μας πολλαπλή εμπειρία. Παίξαμε διάφορες εκδοχές της ίδιας ιδέας – Αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να έκανε ο φρουρός του Αγαμέμνονα επί δέκα συναπτά έτη στη στέγη των Ατρειδών, ώσπου ν’ ανάψει η φλόγα της επιστροφής των Αργείων. Παίξαμε αυτή την θεατρική εμπειρία σε νοσοκομεία, σε ταράτσες και σε σπίτια. Πάντοτε κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Με την ελπίδα να στοχαστούμε πάνω στο χρόνο, την ιστορικότητα και την υπομονή που έχει κάνει ο άνθρωπος, ανά τους αιώνες. Μια τέτοια εμπειρία δοκιμάσαμε και στην εκδοχή του ραδιοφώνου».

Δημιουργοί πρωτότυπου κειμένου: Νάντια Κατσούρα, Παναγιώτης Καμένος Σύλληψη, Ραδιοσκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας

Ηχοληψία, Επεξεργασία ήχου : Νικόλας Καζάζης  Studio Subnoise

Παίζουν και αυτοσχεδιάζουν οι ηθοποιοί: Κλεοπάτρα Μάρκου, Παναγιώτης Καμένος, Ηλίας Κουνέλας.

Βαρύτονος: Γιάννης Σελιτσανιώτης

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Δείτε το trailer

____________________________________________________

Info:

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!: «Μεγάλο βόδι μου πατά τη γλώσσα»

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 22:00

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9/95.6

Η εκπομπή είναι διαθέσιμη διαδικτυακά εδώ:ertecho.gr/radio/trito/