ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ο πόλεμος των κόσμων και άλλες ιστορίες» – Δίπτυχο...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ο πόλεμος των κόσμων και άλλες ιστορίες» – Δίπτυχο αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς από την εκπομπή «Intercity» | 01 & 08.11.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ο πόλεμος των κόσμων και άλλες ιστορίες»

Δίπτυχο αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς
από την εκπομπή «Intercity» με τον Θάνο Φουργιώτη
Ημερομηνίες μετάδοσης: Τετάρτη 1η & Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στις 23:00

Ένα δίπτυχο αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς, ξεδιπλώνει η διαδρομή του «Intercity» με οδηγό τον Θάνο Φουργιώτη. Στην πρώτη εκπομπή του αφιερώματος την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, στις 11 το βράδυ (και σε επανάληψη την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 21:00), παρουσιάζεται η ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του Όρσον Γουέλς «O πόλεμος των κόσμων» που στις 30 Οκτωβρίου 1938 κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι Αρειανοί είχαν εισβάλει στη Γη.

Σε μια εποχή όπου το ραδιόφωνο και η μαγεία του κυριαρχούσαν στις ζωές των απλών ανθρώπων (αποτελώντας τη βασική πηγή πληροφόρησης και διασκέδασης) με τον θόρυβο από τις μπότες των Ναζί στη Γερμανία να φτάνει μέχρι την Αμερική, μια καλοστημένη προσαρμογή του βιβλίου του H.G. WELLS «The War of the Worlds» για το ραδιόφωνο από τον νεαρό Όρσον Γουέλς και τους συνεργάτες του της θεατρικής ομάδας Mercury Theater, στάθηκε αρκετή για να ανατρέψει τις ισορροπίες μιας ήσυχης ζωής. Με ηχητικά εφέ τρεμάμενες φωνές, αυτόπτες μάρτυρες, ανταποκρίσεις και μπόλικη φαντασία, κάνει την Αμερική να πιστέψει (έστω και για λίγες ώρες) ότι στο Νιου Τζέρσεϊ όντως έχουν αποβιβαστεί εξωγήινοι και η ανθρωπότητα ζει τις τελευταίες της στιγμές…

Ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τον ραδιοφωνικό «Πόλεμο των κόσμων» του 1938, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής (αλλά και τις προεκτάσεις του σε όσα ζούμε σήμερα) και φυσικά στoν Όρσον Γουέλς που με τη μεγαλοφυία του πλούτισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο με ταινίες-αριστουργήματα.

Στη δεύτερη εκπομπή του αφιερώματος την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στις 23:00 (και σε επανάληψη την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 21:00) θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στο κινηματογραφικό πρόσωπό του. Μερικές από τις ταινίες που θα παρουσιαστούν: «Οθέλλος», «Ο άρχων του τρόμου», «Οι υπέροχοι Άμπερσονς», «Η κυρία από τη Σαγκάη», «Η δίκη», «Φάλσταφ».

Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λαπαδάκη

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Infο

Εκπομπή: «Intercity» – Με τον Θάνο Φουργιώτη

Ο πόλεμος των κόσμων και άλλες ιστορίες – Αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς

Τετάρτη 1η & Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στις 23:00

και σε επανάληψη τις Κυριακές 5 & 12 Νοεμβρίου, αντίστοιχα στις 21:00

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Live Streaming: ertecho.gr/radio/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma