ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Τέσσερα έργα της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Τέσσερα έργα της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | Παρασκευή 30.09.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τέσσερα έργα της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00
Σοφία Καμαγιάννη

Τέσσερα έργα της Σοφίας Καμαγιάννη παρουσιάζει και θα αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός λόγος», που μεταδίδεται την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00 στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Η συνθέτρια, δραστήρια εκτελέστρια και παιδαγωγός Σοφία Καμαγιάννη σπούδασε πιάνο, κλασικά κρουστά, σύνθεση, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο αλλά και μαθηματικά.

Το έργο «Τα κρίνα» είναι μια σύνθεση για πιάνο που γράφτηκε για την έκθεση της ψηφιδογράφου Λουκίας Ορφανού «Κρίνα και άλλα μινωικά μοτίβα», που πραγματοποιήθηκε στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας το 2016, με τη συνθέτρια στην ερμηνεία του έργου.

Το «Νυχτοφάναρο» είναι σύνθεση του 2014 και εκκινεί από μια σειρά αυτοσχεδιασμών του στενού συνεργάτη της Σοφίας Καμαγιάννη, Μάνου Αβαράκη σε φυσαρμόνικες, φλογέρες και καλίμπα, τους οποίους η δημιουργός επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά πριν βασιστεί σε αυτούς για το δικό της πιανιστικό μέρος.

Το «The Mystery of r/r/r» είναι μια σύνθεση του 2004 για πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο. Θα ακουστεί σε ζωντανή ηχογράφηση από το Livewire New Music Festival που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης το 2010.

Τέλος, το έργο «Οι Χαλυβουργοί» γράφτηκε το 2012 με πηγή έμπνευσης την απεργία των χαλυβουργών το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς και ηχογραφήθηκε το 2017. Είναι μια πρωτοποριακή σύνθεση για τρεις τρομπέτες, τρομπόνι και κρουστά με τη συμμετοχή των μουσικών Δημήτρη Γκόγκα, Αλέξανδρου Μαυρόπουλου και Νίκου Σαρρή στις τρομπέτες, του Σπύρου Βέργη στο τρομπόνι και  του Παναγιώτη Ζιάβρα στα κρουστά.