ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το άλμπουμ «Across Mountains» των Βαγγέλη Κατσούλη, Markus Stockhausen και...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το άλμπουμ «Across Mountains» των Βαγγέλη Κατσούλη, Markus Stockhausen και Arild Andersen, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 16 & 17.06.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το άλμπουμ «Across Mountains»
των Βαγγέλη Κατσούλη, Markus Stockhausen και Arild Andersen

στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στις 18:00

Το ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερα εκφραστικό άλμπουμ «Across Mountains» των Βαγγέλη Κατσούλη, Markus Stockhausen και Arild Andersen, παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» που μεταδίδεται την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στις 18:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Τρεις σπουδαίοι Ευρωπαίοι μουσικοί, ο Γερμανός Markus Stockhausen, γιος, μαθητής και συνεργάτης του μεγάλου πρωτοπόρου συνθέτη Karlheinz Stockhausen, βιρτουόζος τρομπετίστας και συνθέτης, ο Νορβηγός κοντραμπασίστας Arild Andersen, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σκανδιναβικής jazz σκηνής και ο καταξιωμένος συνθέτης αλλά και εξαίρετος πιανίστας και κιμπορντίστας Βαγγέλης Κατσούλης, οι οποίοι συνδέονται με πολύχρονη φιλία και έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, κυρίως σε δίσκους του τελευταίου, συναντώνται και δημιουργούν από κοινού το πρώτο CD το οποίο και συνυπογράφουν.

Το «Across Mountains» δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, συγκυρία που τους υποχρέωσε να συνεργαστούν εξ αποστάσεως και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν μαζί στο ίδιο στούντιο. Η πρακτική αυτή δυσκολία όμως λειτούργησε ως δημιουργική πρόκληση και επίσης προσέθεσε πολλά στον χαρακτήρα του δίσκου.

Οι έξι συνθέσεις (τρεις του Markus Stockhausen, δύο του Βαγγέλη Κατσούλη και μία του Arild Andersen) εκκινούν μεν από ένα χαλαρό jazz πλαίσιο, αλλά κάθε άλλο παραμένουν σε αυτό. Στην εξέλιξή τους προστίθενται στοιχεία από την κλασική, τη σύγχρονη, σε ένα βαθμό ακόμα και την πειραματική μουσική. Οι μεγάλες διάρκειες των συνθέσεων δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του αυτοσχεδιασμού συνολικά, και σε αυτή την περίπτωση του δομικού στοιχείου της δημιουργικής και εκφραστικής μεθόδου των συντελεστών.

Πρόκειται για τρεις μουσικούς με κλασική παιδεία που επίσης κατέχουν εις βάθος όλα τα σύγχρονα ρεύματα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Έτσι τώρα, στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, έρχονται με το «Across Mountains», με γνώση αλλά και πολύ σεμνά, να καταθέσουν μια στοχαστική, φιλοσοφημένη, ενδοσκοπική και ταυτόχρονα σαγηνευτικά ατμοσφαιρική και πολύ όμορφη πρόταση για την ορχηστρική μουσική της εποχής μας.