ΕΡΤ1: Η Άννα Φόνσου στα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» |...

ΕΡΤ1: Η Άννα Φόνσου στα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» | Σάββατο 14.01.2023

ΕΡΤ1 

Η Άννα Φόνσου στα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, στις 20:00

Την  περιπετειώδη και συναρπαστική ζωή της Άννας Φόνσου παρουσιάζει η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο», το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην ΕΡΤ1.

Η εκπομπή αναδεικνύει τα δύσκολα παιδικά χρόνια της δημοφιλούς ηθοποιού στην Τήνο και στην Καισαριανή, μέσα από τη δική της εξιστόρηση για το πώς στερήθηκε τον πατέρα της όταν ήταν μικρή, καθώς εκείνος βρέθηκε στην εξορία της Μακρονήσου και του Άη Στράτη.

Η γειτονιά στην Καισαριανή
Από μαθήτρια ακόμη αναγκάστηκε να εργαστεί ως πλανόδιος μανάβης με βοηθό έναν γάιδαρο, για να επιβιώσει. Περιγράφει τα δύσκολα χρόνια του μεροκάματου και, μαζί με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει στην παλιά της γειτονιά για να βρει το σπίτι όπου μεγάλωσε.

Εκεί την περίμεναν εκπλήξεις: το σιδερένιο μονόζυγο που της είχε κατασκευάσει ο πατέρας της, αλλά και ο ευκάλυπτος που φύτεψε για εκείνη, όταν ήταν κοπελίτσα. Συγκινητικές ήταν και οι στιγμές μέσα στο γήπεδο της Νήαρ Ήστ όπου, περπατώντας στον στίβο, θυμήθηκε τα χρόνια που ήταν αθλήτρια του ιστορικού συλλόγου.

Από κομπάρσος πρωταγωνίστρια
Η Άννα Φόνσου εξηγεί στα «ΠΡΟΣΩΠΑ» ότι βρέθηκε στον χώρο του θεάματος τυχαία. Έγινε κομπάρσος στο θέατρο, για να πληρώνει τα δίδακτρα του ιδιωτικού σχολείου της, επειδή την είχαν αποβάλει από τα δημόσια σχολεία της Αττικής, καθώς είχε συμμετάσχει σε μια επεισοδιακή διαδήλωση για την Κύπρο.

Η εκπομπή περιγράφει τα χρόνια της καθιέρωσής της ως πρωταγωνίστριας. Μάλιστα, παρουσιάστηκε από τους παραγωγούς και τον Τύπο της εποχής ως το αντίπαλο δέος της Βουγιουκλάκη, γεγονός που την έφερε σε μια πρόσκαιρη ρήξη μαζί της. Η ηθοποιός θυμάται πώς κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να γίνουν φίλες.

Αποκαλύπτει ακόμα τον άγνωστο δεσμό της με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και το ξαφνικό τέλος της σχέσης τους, όταν τον εγκατέλειψε για τον επιχειρηματία και αρχιτέκτονα, Κώστα Παρτόγλου. Αυτή ήταν η αιτία που δεν ξαναμίλησαν για 20 ολόκληρα χρόνια.

Οι ταινίες
Η Άννα Φόνσου ήταν η μοναδική πρωταγωνίστρια που αναδείχθηκε και πορεύτηκε εκτός Φίνος Φιλμ. Περιγράφει τη διαφωνία της με τον Φίνο, αλλά και την επιλογή της να στραφεί σε ταινίες φιλμ νουάρ, που έγραψαν ιστορία για το ύφος και το ποιοτικό αποτύπωμά τους.

Η εκπομπή φωτίζει, επίσης, τις σχέσεις της με τους άλλους ηθοποιούς και ξεχωρίζει τις συνεργασίες που τη σημάδεψαν. Μια τέτοια ήταν με τον Θανάση Βέγγο που «δοκιμάστηκε», καθώς ήταν η μόνη που τον συναγωνίστηκε στο τρέξιμο και στην ταχύτητα.

Οι ερωτικές ταινίες
Η δεκαετία του ’70 ήταν η εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης και οι ερωτικές ταινίες που γύρισε και η Άννα Φόνσου μια παγκόσμια τάση στον κινηματογράφο. Η ηθοποιός περιγράφει πώς έπεσε θύμα κυκλώματος που εμφάνισαν αυτή και άλλους γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς ως πρωταγωνιστές πορνογραφικών ταινιών.

Εξηγεί πώς εντόπισε τις παραποιημένες κόπιες στη Γαλλία και στράφηκε δικαστικά εναντίον των ξένων παραγωγών, για να αποδείξει ότι αλλοίωσαν το αρχικό περιεχόμενο των ταινιών με την προσθήκη «τσόντας», δηλαδή εμβόλιμου πορνογραφικού υλικού. Χρειάστηκε να ξοδέψει χρόνο και χρήμα στα δικαστήρια για να δικαιωθεί και ήταν μια εμπειρία που την τραυμάτισε βαθιά.

Στην εκπομπή μιλούν: Άννα Φόνσου (ηθοποιός), Άση Κρητικού-Φόνσου, (κόρη της ηθοποιού), Εύη Προύσαλη (κριτικός θεάτρου), Χρήστος Νομικός (ηθοποιός), Βάσος Γεώργας (σκηνοθέτης – συγγραφέας), Μαρία-Εύη Αναγνωστάκου (εγγονή της ηθοποιού).

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής. 

 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό της εκπομπής.