ΕΡΤ1: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ με την Κάτια Ζυγούλη – «Όταν η μόδα συναντά...

ΕΡΤ1: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ με την Κάτια Ζυγούλη – «Όταν η μόδα συναντά την τέχνη» 20.06.2020

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ
Με την Κάτια Ζυγούλη

«Όταν η μόδα συναντά την τέχνη»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, στις 16:00

Στις μέρες μας, για άλλη μια φορά η τέχνη συναντά τη μόδα και  τα δύο πεδία ανοίγουν κανάλια δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ τους. Το αφηγούνται οι καλεσμένοι από τον χώρο των εικαστικών και της μόδας στις «Ιστορίες Μόδας» με την Κάτια Ζυγούλη το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 και ώρα 16:00 στην ΕΡΤ1.

Στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που συμβαίνουν σε όλα τα μέρη του πλανήτη κυκλοφορεί  ένα εξειδικευμένο πλήθος που μιλά, βλέπει, προβάλλει και αγοράζει τέχνη. Αυτό το πλήθος έχει αναπτύξει και μία άλλη δραστηριότητα: ασχολείται και με τη μόδα. Τα πιο ιδιαίτερα ντυσίματα, εντυπωσιακά αξεσουάρ, περίεργα χτενίσματα συνοδεύουν τους τίτλους των εκθέσεων που θεωρούνται οι πιο σημαντικές στην αγορά της τέχνης.

Σε αυτό το επεισόδιο «Όταν η μόδα συναντά την τέχνη», σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, θεωρητικοί και  σχεδιαστές μόδας ανακαλύπτουν τις διαφορές αλλά και τις κοινές τους αγάπες και εξηγούν στην Κάτια Ζυγούλη πως μόδα και τέχνη εκπορεύονται από ένα κοινό πάθος για την καταγραφή του παρόντος και τα ίχνη που αυτό αφήνει πάνω στο σώμα. Ανάμεσα στους καλεσμένους της εκπομπής εμφανίζονται:

Η υπεύθυνη συντονισμού  του deste fashion collection Αλεξία Αντσακλή  και μιλά για το πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο ερευνά τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας με μια συλλεκτική διαδικασία.

Η ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου αναλύει το φαινόμενο της μόδας μέσα από τη σχέση του χρόνου, την τέχνη και τις δημιουργικές διαδικασίες απόλαυσης όλων όσων ασχολούνται με αυτά.

Ο υπεύθυνος οπτικός πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας Poka Yio εξηγεί τις διασυνδέσεις της σύγχρονης τέχνης και της μόδας με νέα επιστημονικά πεδία.

Η εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου μας συμπαρασύρει στο σύμπαν των ζωγραφικών παρεμβάσεων της σε γυναικεία περιοδικά μόδας.

Ο designer Δημήτρης Ντάσσιος δηλώνει το ενδιαφέρον του να ανατρέχει στην ελληνική παράδοση για τη δημιουργία των σύγχρονων συλλογών του.

Το σχεδιαστικό ντουέτο 2 plus one equals 2 παρουσιάζει τη συνεργασία του με την εικαστικό Μαριάννα Ιγνατάκη για τη δημιουργία της συλλογής τους με έμπνευση την Όπερα του Πεκίνου.

Παρουσίαση – αφήγηση: Κάτια Ζυγούλη

Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άννα Παπανικόλα

Αρχισυνταξία: Έφη Φαλίδα

Σύνταξη: Βιβή Μωραΐτου

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης

Δ/νση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης

Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Κολλάρος

Παραγωγή: Μάριαμ Κάσεμ

Filmiki Productions