ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα» 26.07.2020

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα» 26.07.2020

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
 «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι!»
Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στις 13:00

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 και ώρα 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού Απόστολο Καλδάρα, τιμώντας την επέτειο των τριάντα χρόνων από τον θάνατό του.

Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, συγγραφέας της πληρέστερης μελέτης για τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Μαζί του παρακολουθούμε την πορεία του Καλδάρα από τα Τρίκαλα του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την καριέρα του στη δισκογραφία και στα μουσικά κέντρα της εποχής, αλλά και τη συνεργασία του με  κορυφαίους καλλιτέχνες και στιχουργούς σε συνθέσεις που αποτελούν κλασικά σημεία αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Απόστολος  Καλδάρας αποτελεί μοναδική περίπτωση δημιουργού ο οποίος, με σπάνιο ήθος και συνέπεια σε μια πορεία 45 χρόνων με περισσότερα από 600 τραγούδια, ξεδίπλωσε το σπάνιο ταλέντο του περνώντας από το ρεμπέτικο στο λαϊκό, στο έντεχνο-λαϊκό και στο έντεχνο τραγούδι!  Η εκπομπή, επιλέγοντας ορισμένα από τα κοσμαγάπητα αλλά και κάποια λιγότερο γνωστά τραγούδια του, αποτελεί πρόσκληση, ώστε ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την κορυφαία συνεισφορά του στην ελληνική μουσική.

Επίτιμοι καλεσμένοι και δύο εξαιρετικοί τραγουδιστές που υπήρξαν συνεργάτες του Καλδάρα, ο Αργύρης Κούκας και ο Ανδρέας Καρακότας, οι οποίοι μιλούν για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου συνθέτη.

Τη μουσική επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γρηγόρης Βασίλας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Μέρμηγκας και Σταυρούλα Μανωλοπούλου (τραγούδι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα) και Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS