ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Αργοναύται – Κομνηνοί» – 90...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Αργοναύται – Κομνηνοί» – 90 χρόνια προσφοράς στην ποντιακή παράδοση 29.03.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Αργοναύται – Κομνηνοί»
90 χρόνια προσφοράς στην ποντιακή παράδοση 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, στις 13:00

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύται – Κομνηνοί».

Ο Σύλλογος συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια κοινωνικής προσφοράς, μέσα από ερευνητικές, επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και διάδοση της ταυτότητας και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος Θεόφιλος Καστανίδης αναφέρεται στο πλούσιο έργο του Συλλόγου, ενώ η ιστορικός Λένα Καλπίδου (ερευνήτρια της ποντιακής λαογραφίας) μιλά για το «Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού» στη Νέα Σμύρνη και παρουσιάζει την αστική γυναικεία φορεσιά της Τραπεζούντας.

Ο Κώστας Σαββινίδης, δάσκαλος της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου, μας ξεναγεί στα διαφορετικά ύφη που διακρίνουν τα μουσικά και χορευτικά ιδιώματα στις επιμέρους περιοχές του Πόντου: Τραπεζούντα, Ματσούκα, Δυτικό Πόντο, Καρς κ.ά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηλίας Αβραμίδης (κεμεντζέ-τραγούδι), Χρήστος Καλιοντζίδης (κεμανέ-κεμεντζέ-τραγούδι), Ανέστης Ιωακειμίδης (κεμεντζέ-τραγούδι), Αντωνία Καραγιαννίδου (τραγούδι), Παντελής Νικολαΐδης (γαβάλ-αγγείο), Παύλος Φωτιάδης (λαούτο), Παύλος Ταχματζίδης και Περικλής Κατσώτης (κρουστά).

Χορεύουν μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης, Κώστας Παυλίδης).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.