ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Δήμος Βουγιούκας, η τέχνη του ακορντεόν»...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Δήμος Βουγιούκας, η τέχνη του ακορντεόν» 02.08.2020

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
 «Δήμος Βουγιούκας, η τέχνη του ακορντεόν»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, στις 13:00

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 και ώρα 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης» υποδέχονται τον Δήμο Βουγιούκα, έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο ακορντεόν.

Μαζί με μια δυναμική παρέα από μουσικούς φίλους και συνεργάτες, μας ταξιδεύουν σ’ ένα ρεπερτόριο γοητευτικό και πολύμορφο! Ξεκινώντας από την παράδοση της πολίτικης «αρμόνικας» (με τα χασάπικα, τα συρτά και τους μπάλους) περνάμε στα καφέ-αμάν της Σμύρνης, σ’ έναν φόρο τιμής στους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες του οργάνου. Ακολουθεί ένα ταξίδι στα Βαλκάνια (Σερβία και Ρουμανία), όπου το ακορντεόν παίζει σημαντικό ρόλο στις τοπικές τσιγγάνικες παραδόσεις. Στη συνέχεια, με ενδιάμεσο σταθμό στη Λισαβόνα και τα πορτογαλέζικα φάδος, ταξιδεύουμε στον αμερικανικό Νότο, με τον ιδιαίτερο τύπο του «μπαντονεόν» να συνοδεύει τα αργεντίνικα τάνγκος, τις μιλόνγκες και τα λαϊκά βαλς. Για να καταλήξουμε στην παλιά Αθήνα, με τα κοσμαγάπητα «ελαφρά» τραγούδια του Μεσοπολέμου και τους σπουδαίους συνθέτες της εποχής να συνοδεύουν κι εδώ την έμπνευσή τους με τον ήχο και τη δεξιοτεχνία του ακορντεόν!

Το μουσικό σχήμα της εκπομπής αποτελούν οι μουσικοί: Δήμος Βουγιούκας (μουσική επιμέλεια, ακορντεόν, μπαντονεόν), Αγάθωνας Ιακωβίδης (μαντολίνο), Δημήτρης Κουφογιώργος (κιθάρα), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Μήλας (βιολί) και Χριστίνα Κουκή (σαντούρι). Τραγουδούν ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Ασπασία Στρατηγού και η Εύη Μάζη.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS