ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Ε ρε γλέντια και ξεφαντώματα! Ο...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Ε ρε γλέντια και ξεφαντώματα! Ο μουσικός κόσμος του Καραγκιόζη» 10.01.2021

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Ε ρε γλέντια και ξεφαντώματα!
Ο μουσικός κόσμος του Καραγκιόζη»  

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021, στις 13:00

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης» παρουσιάζουν στην ΕΡΤ1 ένα αφιέρωμα στον ηχητικό και μουσικό κόσμο του Καραγκιόζη. Οι ήχοι, τα τραγούδια, οι μουσικές και οι χοροί αποτελούν δυναμικά στοιχεία της πλοκής στο ελληνικό λαϊκό θέατρο σκιών, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «ελληνική λαϊκή όπερα»!

Ο κάθε ήρωας χαρακτηρίζεται από τον προσωπικό του γλωσσικό, τραγουδιστικό και κινητικό κώδικα με το ανάλογο ρεπερτόριο, που λειτουργούν ως ισχυρά σύμβολα ταυτότητας για την καταγωγή και τον χαρακτήρα του. Στις «μουσικές του μπερντέ» συνυπάρχουν οι διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τα μουσικά ιδιώματα του Ελληνισμού, αλλά και των γειτονικών μας λαών: τα τσάμικα του Μπαρμπαγιώργου, οι καντάδες του Σιορ Διονύσιου, τα ρεμπέτικα του Σταύρακα, οι πόλκες του Χατζηαβάτη, οι αμανέδες του Πασά και του Βεληγκέκα, τα σεφαραδίτικα του Εβραίου, τα δυτικά εμβατήρια, τα χασαποσέρβικα και οι καλαματιανοί. Παράλληλα, ο παραδοσιακός καραγκιοζοπαίχτης, ηθοποιός και τραγουδιστής μαζί,
εναλλάσσει φωνές και ηχοχρώματα με μια εντυπωσιακή μαεστρία, ενώ ταυτόχρονα είναι κι ένας πολυμήχανος «εφευρέτης ήχων» δημιουργώντας έναν ολόκληρο «ηχητικό κόσμο», που συνοδεύει τη δράση της παράστασης.

Την παράδοση του λαϊκού θεάτρου σκιών υπηρέτησαν επίσης και σημαντικοί επαγγελματίες τραγουδιστές και οργανοπαίκτες που συνόδευαν ζωντανά τις παραστάσεις, όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη εκπομπή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα «ηρωικά» έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με τα κλέφτικα τραγούδια του Διάκου, του Ανδρούτσου και του Κατσαντώνη, τιμώντας τη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Συμμετέχουν ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης, με συνοδεία από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γιώργο Κωτσίνη, ο οποίος έχει κάνει συστηματική έρευνα για τη μουσική στο θέατρο σκιών κι έχει εκδώσει μια σχετική μελέτη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο-μουσική επιμέλεια), Παναγιώτης Αγγελακόπουλος (τραγούδι), Μανώλης Κόττορος (βιολί-τραγούδι), Θωμάς Κωνσταντίνου (κιθάρα-ούτι-λαούτο-τραγούδι), Κλέαρχος Koρκόβελος (τσίμπαλο-τραγούδι), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Βοηθός του Άθω Δανέλλη είναι ο καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Γραββάνης.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions