ΕΡΤ1: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Γιώργος Μαρινάκης – Η δεξιοτεχνία στο λαϊκό...

ΕΡΤ1: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Γιώργος Μαρινάκης – Η δεξιοτεχνία στο λαϊκό βιολί» 13.12.2020

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
 «Γιώργος Μαρινάκης – Η δεξιοτεχνία στο λαϊκό βιολί»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 13:00

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης» υποδέχονται τον Γιώργο Μαρινάκη, εξαιρετικό δεξιοτέχνη στο λαϊκό βιολί, σ’ ένα γοητευτικό οδοιπορικό στις μουσικές παραδόσεις της θαλασσινής και της στεριανής Ελλάδας.

Ξεκινώντας από τις Κυκλάδες και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Φολέγανδρο, με τις μνήμες από τον βιολιστή πατέρα του, μας ταξιδεύει στη Λέσβο, στην Ικαρία, στα Δωδεκάνησα, στην Εύβοια, αλλά και στην Ήπειρο και στον Μοριά, παρουσιάζοντας τις διαφοροποιήσεις στο ύφος, στις τεχνικές και στα ξεχωριστά ηχοχρώματα του λαϊκού βιολιού σε κάθε περιοχή.

Στη μουσική παρέα συμμετέχουν οι: Πάνος Βέργος (σαντούρι), Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο-κιθάρα), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο) και Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά). Τραγουδούν η Σταυρούλα Δαλιάνη και ο Κώστας Καλδέλης. Χορεύουν ο Γρηγόρης και ο Κώστας Πιπίνης (από τον Μεσότοπο της Λέσβου) και ο Γρηγόρης Γρηγορίου και ο Παντελής Χάρος (από τον Μόλυβο και την Άγρα της Λέσβου), καθώς και μέλη του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Σεριφίων» (πρόεδρος: Αντώνης Κουζούπης).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS