ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Η σκυτάλη στους νέους!..» 23.06.2019

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Η σκυτάλη στους νέους!..» 23.06.2019

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Η σκυτάλη στους νέους!..»
Εορταστική εκπομπή για το 100ό «Αλάτι της Γης»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, στις 13:00

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 και ώρα 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια εορταστική εκπομπή που έρχεται να συνδεθεί με μια διπλή επέτειο: την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής» (που γιορτάζεται κάθε χρόνο στο θερινό ηλιοστάσιο, την ημέρα με το περισσότερο φως) και τη συμπλήρωση 100 εκπομπών της αγαπημένης σειράς της ΕΡΤ!

Στη διαδρομή των 7 χρόνων, από το 2012 έως σήμερα, το «Αλάτι της Γης» διέτρεξε όλη την Ελλάδα, αποτύπωσε την τέχνη των σημαντικότερων δεξιοτεχνών, σύστησε πολλούς μουσικούς της νεότερης γενιάς, συνάντησε στην τελετουργία των τοπικών γλεντιών βιωματικούς τραγουδιστές και χορευτές, και έδωσε βήμα σε πάμπολλους φορείς που ασχολούνται με την έρευνα, διάσωση και διάδοση των τοπικών παραδόσεων.

Στο αρχείο της εκπομπής έχει συγκεντρωθεί μια μοναδική παρακαταθήκη, από την «Ελλάδα που αντιστέκεται κι επιμένει», με περισσότερα από 3.000 τραγούδια, σκοπούς και χορούς, καθώς και σχετικές συνεντεύξεις και υλικό τεκμηρίωσης, ένα «ψηφιδωτό» με τα πιο αντιπροσωπευτικά σημεία αναφοράς για τη μουσική και χορευτική παράδοση του Ελληνισμού. Το αρχείο των εκπομπών, μέσω της Web-TV της ΕΡΤ και του Διαδικτύου, βρίσκεται στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και στους Έλληνες της Διασποράς που συχνά ανατρέχουν σ’ αυτό για έγκυρο και αξιόπιστο υλικό, γέφυρα πολιτισμού με την πατρίδα.

Για την 100ή εκπομπή, το «Αλάτι της Γης» επέλεξε να εστιάσει στη νεότερη γενιά που καλείται να παραλάβει τη σκυτάλη, συνεχίζοντας τη μακριά αλυσίδα της μουσικής και χορευτικής μας κληρονομιάς. Έτσι, προσκαλεί δύο μεγάλες ομάδες από φοιτητές που ασχολούνται συνειδητά και συστηματικά με τη σπουδή του δημοτικού τραγουδιού, των λαϊκών οργάνων και των παραδοσιακών χορών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Συμμετέχουν η Ορχήστρα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκτέλεση-ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και η «Χορευτική Ομάδα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ).

Οι φοιτητές μαζί με τους δασκάλους τους τραγουδούν, παίζουν και χορεύουν ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο που καλύπτει όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Επιβεβαιώνουν το σοβαρό έργο που επιτελείται σε πανεπιστημιακό επίπεδο στους τομείς της παραδοσιακής μουσικής και του χορού και εμπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον!

Τον συντονισμό των δύο ομάδων έχουν αντιστοίχως οι διδάσκοντες Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και Βασίλης Καρφής, ενώ μιλούν οι καθηγητές του ΣΕΦΑΑ Μαρία Κουτσούμπα, Ηλίας Δήμας και Βάσω Τυροβολά και οι διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Κατερίνα Παπαδοπούλου και Ειρήνη Δερέμπεη.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.