ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Κάσος – Μουσική συνάντηση λύρας» ...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Κάσος – Μουσική συνάντηση λύρας» 13.10.2019

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Κάσος – Μουσική συνάντηση λύρας»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην ακριτική Κάσο, όπου η πλούσια μουσική παράδοση του νησιού, με σύμβολο την παλιά κασιώτικη λύρα, σμίγει με τις λύρες του ελληνισμού σε μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση. Μια δοξαριά Ελλάδα!

«Η Κάσος είν’ μικρό νησί στο Νότιο Αιγαίο, πρώτο στα γλέντια στους χορούς, στο χάρτη τελευταίο», λέει μια τοπική μαντινάδα. Μικρή σε έκταση (μόλις 60 τετρ. χιλιόμετρα) αλλά μεγάλη σε μουσική παράδοση, με 60 διαφορετικούς σκοπούς και… άπειρα αυτοσχέδια δίστιχα-μαντινάδες που ταιριάζουν οι κάτοικοι για κάθε περίσταση.

Στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Κρήτη και Μικρά Ασία, Κυκλάδες και Κύπρο, η Κάσος συνταιριάζει στοιχεία απ’ αυτές τις περιοχές σ’ ένα ξεχωριστό τοπικό ιδίωμα, σε μια δυναμική και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση. Οι σκοποί και η τεχνική του τραγουδιού έχουν έντονα βυζαντινά χαρακτηριστικά, ενώ την πρώτη θέση κατέχει η παλιά λύρα, με την ιδιαίτερη τεχνική παιξίματος και το δοξάρι με τα κουδουνάκια που συναντάμε πλέον σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 διοργανώθηκε στην Κάσο η 8η Μουσική Συνάντηση Λύρας και Οργάνων με δοξάρι, τιμώντας παράλληλα τον παλαίμαχο λυριστή του νησιού Ηλία-Λιο Περσελή, γόνο της ονομαστής μουσικής οικογένειας των Περσελήδων που μετράει πέντε γενιές λαϊκών μουσικών. Έτσι, ο φακός της εκπομπής καταγράφει παραδοσιακές λύρες και βιολιά, οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές από διάφορες περιοχές του ελληνισμού: Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο, Ικαρία, Κρήτη, Κύπρο, Πόντο, Πόλη-Μικρά Ασία, Μακεδονία, Θράκη και ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία-Λιου Περσελή που έφυγε στα 93 του χρόνια, τον Μάιο του 2018!

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.