ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Νέος κύκλος) «Με την “Ελατοπαρέα” στην...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Νέος κύκλος) «Με την “Ελατοπαρέα” στην Πίνδο!» 15.12.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Με την “Ελατοπαρέα” στην Πίνδο!»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, στις 13:00

O Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς ταξιδεύουν στην πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση της Πίνδου, με οδηγό μας την «Ελατοπαρέα».

Πρόκειται για μια ομάδα από μερακλήδες γλεντιστές με αφετηρία τη Λάρισα, που επισκέπτονται τα τοπικά πανηγύρια από τη Θεσσαλία ώς την Ήπειρο, γνωρίζοντας και προσκαλώντας τους πιο αντιπροσωπευτικούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές σε φιλικά γλέντια «στα σκέτα» (χωρίς μικρόφωνα και ηλεκτρική ενίσχυση). Πολλά από τα γλέντια αυτά τα καταγράφουν, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό οπτικοακουστικό αρχείο, καθώς και μια σειρά από φροντισμένες και τεκμηριωμένες μουσικές εκδόσεις.

Το γλέντι, που οργανώθηκε για την εκπομπή, επικεντρώνεται σε τοπικά τραγούδια και χορούς από την Κόνιτσα, το Πωγώνι και τη Δερόπολη, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τη Σαμαρίνα και τα Γρεβενά, καθώς και σε τραγούδια των «κυρατζήδων», των αγωγιατών που με τα καραβάνια τους ταξίδευαν από την Πίνδο σε όλα τα Βαλκάνια.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φώτης Καραβιώτης (κλαρίνο, φλογέρα, τραγούδι), Γιάννης Λίτσιος (τραγούδι), Θάνος Ρούμπος (βιολί, τραγούδι), Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Αντώνης Παπαδόπουλος (ντέφι), Δημοσθένης Πανταζόπουλος (τρομπόνι), Μιχάλης Μαντέλας (τρομπέτα) και Δημήτρης Σπηλιόπουλος (τραγούδι).

Χορεύουν οι φίλοι της «Ελατοπαρέας» και για την ομάδα και τις δράσεις της μιλούν οι: Κώστας Τρικαλιώτης, Ελένη Αναστασοπούλου και Δέσποινα Αγορογιάννη.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.