ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Οδοιπορικό στο Συρράκο» 05.01.2020

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Οδοιπορικό στο Συρράκο» 05.01.2020

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Οδοιπορικό στο Συρράκο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, στις 13:00-15:00

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς ταξιδεύουν στην Ήπειρο, στα Βόρεια Τζουμέρκα, σ’ ένα οδοιπορικό γνωριμίας με την πλούσια και πολύμορφη παράδοση του Συρράκου.

Σ’ ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο, στην πλαγιά του όρους Λάκμος στα 1.150 μέτρα, τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και οι εκκλησίες του πανέμορφου οικισμού μαρτυρούν την οικονομική άνθηση του παρελθόντος, αλλά και την αγάπη των Συρρακιωτών για τον τόπο τους.

Τον χειμώνα το χωριό ερημώνει, όμως στα καλοκαιρινά πανηγύρια η κοινότητα των απανταχού Συρρακιωτών επιστρέφει και ανασυντάσσεται, κρατώντας ακόμα την τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού.

Αφορμή για την εκπομπή στάθηκε η ένταξη του Συρρακιώτικου πανηγυριού στον εθνικό κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Βαΐτσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γκαρτζονίκας, μιλούν για την ιστορία του χωριού και τις σύγχρονες προοπτικές του. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ηλίας Δήμας και η Ελευθερία Γκαρτζονίκα, δρ Παιδαγωγικής του χορού, αναφέρονται στη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής. Οι πρόεδροι των Ομίλων των Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Πάτρας και Φιλιππιάδας, Ιπποκράτης Αλέξης, Μανώλης Μαγκλάρας, Σπύρος Νταλαούτης και Χρήστος Σκαμνέλος, παρουσιάζουν τις δράσεις τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου και να περάσει στις νεότερες γενιές.

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές και μουσικοί: Κώστας Γεροδήμος και Πέτρος Μόκας (τραγούδι), Βασίλης Μπακαγιάννης και Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Σάκης Πρεμέτης και Γιώργος Κώτσικας (βιολί), Τάσος Πρεμέτης και Γιάννης Διαμάντης (λαούτο), Αποστόλης Σόφης και Κώστας Λαζοκίτσος (ντέφι).

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη από τους Ομίλους Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Πρέβεζας και Φιλιππιάδας.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS Α.Ε.