ΕΡΤ1: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Τεμέτερον!…» – Μουσικές και χοροί του Πόντου...

ΕΡΤ1: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Τεμέτερον!…» – Μουσικές και χοροί του Πόντου 19.05.2019

19 ΜΑΪΟΥ 1919: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

«Τεμέτερον!…»
Μουσικές και χοροί του Πόντου
με τον Μιχάλη Καλιοντζίδη και την παρέα του

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στις 13:00

Η ΕΡΤ τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και μεταδίδει σε επανάληψη από την ΕΡΤ1, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 και ώρα 13:00, ένα ξεχωριστό επεισόδιο της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης».

Συγκεκριμένα, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται τον Μιχάλη Καλιοντζίδη, κορυφαίο δεξιοτέχνη στον κεμεντζέ, την ποντιακή λύρα. Μαζί με τους μαθητές του και μια μεγάλη χορευτική παρέα, μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι!

Γίνεται αναφορά στον μεγάλο πλούτο, στην ποικιλία και στον δυναμισμό που χαρακτηρίζει τη μουσική και χορευτική παράδοση του Πόντου. Παρουσιάζονται οι διαφορετικές περιοχές με το αντίστοιχο ρεπερτόριο στους χορούς, καθώς και τα κυριότερα μουσικά όργανα: κεμεντζές, κεμανές, άσκαυλος-αγγείον και φλογέρα-καβάλ.

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μιλάει επίσης, για τη σχέση δάσκαλου-μαθητή και αναφέρεται στη νέα γενιά μουσικών που παραλαμβάνει τη σκυτάλη για να συνεχίσει την ποντιακή λύρα. Μαζί του παίζουν κεμεντζέ και τραγουδούν ο γιος του Χρήστος Καλιοντζίδης και οι μαθητές του Ηλίας Αβραμίδης, Λάμπης Μουρούζης, Γιώργος Μωυσιάδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος και Στάθης Πορφυρίδης.

Ο Παντελής Νικολαΐδης παίζει τα παλαιά πνευστά λαϊκά όργανα του Πόντου, καβάλ και αγγείον, ενώ τον ρυθμό κρατούν ο Κώστας Φιλιππίδης με το λαγούτο και ο Γιάννης Γευγελής με το νταούλι.

Χορεύουν μέλη της Ένωσης Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» (πρόεδρος: Δέσποινα Καραμπίδου, χοροδιδάσκαλος: Κωνσταντίνος Νικολαΐδης) και μέλη του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» (πρόεδρος Νίκος Ζουρνατζίδης, γραμματέας: Εριφύλη Μπακιρλή).

Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος.

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης.

Παραγωγή: Foss Productions.