ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 23 & 25.03.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 23 & 25.03.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ  23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

………………………………………………………………………………………………………………..

16:00 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)   W

«Ο ελληνικός Εμφύλιος» (Α΄ Μέρος)

17:10 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  GR

«Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κεραυνός» (Thunderball) 

19:20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ   W

«Η ταξιτζού»

Κωμωδία, παραγωγής 1970.

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης.

Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης.

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας.

Παίζουν: Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νικήτας Πλατής, Ρίκα Διαλυνά, Νίκος Ρίζος, Γιώργος Γρηγορίου, Άλκης Γιάννακας, Μπάμπης Ανθόπουλος, Ηλίας Καπετανίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Μάκης Δεμίρης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Χρήστος Μάντζαρης, Αλέκος Ζαρταλούδης, Δημήτρης Ζακυνθινός, Γιώργος Παπαζήσης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Μίμης Θειόπουλος, Δημήτρης Ζακυνθινός.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Μία οδηγός ταξί, η Δέσποινα, ερωτεύεται τον συνάδελφό της Αναστάση, χωρίς όμως, ανταπόκριση. Ο Αναστάσης θέλει να γίνει κινηματογραφικό αστέρι, αλλά η Δέσποινα είναι εκείνη που θα γίνει κατά τύχη σταρ, όταν αποκαλυφθεί το ταλέντο της. Η Δέσποινα θα υπερασπισθεί τον Αναστάση κι εκείνος, με τη σειρά του, θα ενδώσει στην αγάπη της.

21:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ   W

………………………………………………………………………………………………………………..

Δεν θα μεταδοθεί η ελληνική ταινία «Να ζει κανείς ή να μη ζει;»

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 

………………………………………………………………………………………………………………..

18:30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ  (E) W

18:45 ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ’21 ●  (E) W

Η εκπομπή, την οποία επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου, αναφέρεται στα τραγούδια της Επανάστασης του 1821 και παρουσιάζονται εκτελεσμένα με τη χρήση μουσικών οργάνων της εποχής.

Παρέχονται στοιχεία για τα κλέφτικα τραγούδια κατά την επαναστατική δράση των κλεφτών και των αρματολών, για τη μουσική της περιόδου του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και το ρόλο της, καθώς και για το είδος των μουσικών οργάνων με τα οποία ψυχαγωγούνταν οι αγωνιστές του ’21 σε στιγμές ανάπαυλας όπως, το λαούτο, ο ταμπουράς, η φλογέρα.

Πολλοί από τους αγωνιστές του ’21 ήξεραν κι έπαιζαν παραδοσιακά μουσικά όργανα. Μάλιστα, στην εκπομπή παρουσιάζεται ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη που φυλάσσεται στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή το 1826, αυτοσχεδίασε κι έπαιξε με τον ταμπουρά του το θρυλικό μοιρολόι «Ο ήλιος εβασίλεψε», το οποίο ακούγεται στην εκπομπή.

Γνωρίζουμε την ιστορία των τραγουδιών αυτών, τα οποία έπλαθαν οι αγωνιστές ή προσάρμοζαν υπάρχοντα μοτίβα της δημοτικής ποίησης και πρόσθεταν και δικούς τους στίχους.

Στην εκπομπή, παρουσιάζονται τραγούδια γραμμένα από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον λαϊκό ποιητή Παναγιώτη Κάλα ή Τσοπανάκο από τη Δημητσάνα, τον Μεσολογγίτη Στασινό Μικρούλη, καθώς και από τον πρόδρομο της Επανάστασης, Ρήγα Φεραίο. Τέτοια τραγούδια είναι τα εξής: «Καλά τρώμε και πίνουμε», «Στα Τρίκορφα μες στην κορφή», «Να ’μουν πουλί να πέταγα», «Θούριος του Ρήγα», «Μεσ’ του Γέροντα τον κάβο».

Τραγουδούν οι: Χρήστος Πανούτσος, Δημήτρης Βάγιας και Λάμπρος Παπαθανασίου.

Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της εποχής παίζουν οι οργανοπαίκτες: Πέτρος Καλύβας (ταμπουρά), Παναγιώτης Μπέκος (πίπιζα), Χαράλαμπος Γιαννόπουλος (φλογέρα), Δημήτρης Καλύβας (νταούλι), Γιώργος Τράκης (λαούτο), Νίκος Στεφανίδης (λύρα), Γιακουμής Καλύβας (τουμπελέκι).

Τα κείμενα των τραγουδιών και οι μελωδίες τους αντλήθηκαν από το υλικό της Συλλογής του Νικολάου Πολίτη και του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τηλεσκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δόμνα Σαμίου.

Έτος παραγωγής: 1976

Διάρκεια: 33΄

19:20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  W

«Οι Σουλιώτες» 

………………………………………………………………………………………………………………..

Δεν θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Αθανάσιος Διάκος στην Τέχνη» (Ε)