ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 25, 26 & 31.03.2023

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 25, 26 & 31.03.2023

ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
…………………………………………………………………………..
10.30 NEWS ROOM W
11.00 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
12.45 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ
13.15 ΔΥΟ ΣΤΗ ΜΙΑ 
15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W
16.00 ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΨΗ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (Ε)  Κ8
Ντοκιμαντέρ παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής Ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σ’ αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.
17.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ (Ε) W
19.00 ΠΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ) W
20.00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) K8 W
«Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αρχιστράτηγος του ’21»
Τον δρόμο προς τη δόξα του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη, ακολουθεί η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.Ο «γιος της καλογριάς» όπως τον αποκαλούσαν επειδή ήταν νόθο τέκνο μοναχής, πριν γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της Επανάστασης, έζησε πολύ δύσκολες στιγμές. Από παιδί σχημάτισε συμμορία με συνομίληκούς του, μαζί με τους οποίους έκλεβε κυρίως ζώα, για να καταφέρει να επιβιώσει.Η «Μηχανή του χρόνου» καταγράφει την ενηλικίωση του Καραϊσκάκη στην αυλή του Αλή Πασά και τη μετέπειτα δράση του, δίπλα στον θρυλικό κλέφτη Κατσαντώνη. Μέσα από αναπαραστάσεις «ζωντανεύουν» οι θρυλικές μονομαχίες και οι μεγάλες αναμετρήσεις του Ρουμελιώτη οπλαρχηγού, απέναντι στα οθωμανικά στρατεύματα στα βουνά των Αγράφων. Ο κλεφταρματωλός που δεν δίστασε να εξοντώσει μαζί με άλλους τον τρομερό Βεληγκέκα, που πάλεψε εναντίον του Κιουταχή και αρνήθηκε τα πλούτη που του χάριζαν οι πασάδες της Ρούμελης.Η εκπομπή αναδεικνύει επίσης άγνωστες στιγμές και πρόσωπα της ζωής του Καραϊσκάκη, όπως τη νεαρή Μαριώ που τον ακολουθούσε παντού, τα έντονα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τις στρατηγικές μάχης που χρησιμοποιούσε για να πετύχει τους σκοπούς του. Μέσα από ντοκουμέντα σκιαγραφείται η στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και η έχθρα του με διάφορους πολιτικούς της εποχής.Ο θάνατος του Καραϊσκάκη μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο, καθώς οι ιστορικοί θέτουν το ερώτημα «δολοφονία ή θάνατος στο πεδίο της μάχης», κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών. Ο ίδιος πριν ξεψυχήσει ζήτησε η «ψυχή του να πάει στην Κούλουρη», στη σημερινή Σαλαμίνα, από την οποία τα οστά του μεταφέρθηκαν – έπειτα από πολλές περιπέτειες – σε μνημείο έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Φαλήρου.Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Θάνος Βερέμης, Μαρία Ευθυμίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νίκος Γιαννόπουλος, Ανάργυρος Φαγκρίδας, Άννα Κάνδια και οι ιστορικοί ερευνητές Δομήνικος Βερίλης, Νικόλαος Βλάχος, Παναγιώτης Κουφάκης, Δημήτρης Γιώτης, Γεώργιος Πραχαλιάς, Θανάσης Τουλούπας, ενώ στα γυρίσματα συμμετείχαν οι σύλλογοι: Φουστανελοφόροι Ράξας Τρικάλων, Ιππικός Όμιλος Τρικάλων Βουκεφάλας και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καραϊσκάκης.
21.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W
22.00 ΑΓΑΠΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ (Ε) Κ12 W
Μίνι σειρά εποχής, έξι επεισοδίων
Με φόντο την Κέρκυρα τού 1906, η μίνι δραματική σειρά εποχής της ΕΡΤ1 «Αγάπη παράνομη», σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Ελένης Ζιώγα, με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Νίκο Ψαρρά, «ζωντανεύει» με αριστοτεχνικό τρόπο στη μικρή οθόνη το ομότιτλο διήγημα του Κωσταντίνου Θεοτόκη.

Επεισόδιο 1ο: «Ο αρραβώνας»
Ο Στάθης Θεριανός, ένας εργατικός νοικοκύρης του χωριού Δαφνύλας στην Κέρκυρα, αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του, τον Γιώργη, με τη Χρυσαυγή, την περιζήτητη κόρη του εύπορου Σπύρου Ασπρέα. Πιστεύει ότι είναι η καλύτερη νύφη για τον γιο του ή έχει ξυπνήσει μέσα του ένα εγκληματικό πάθος, που προσπαθεί να καλύψει με τον γάμο του γιου του;
Η γυναίκα του, η Διαμάντω, επειδή διαισθάνεται ότι αυτός ο γάμος δεν θα τους βγει σε καλό, προσπαθεί να χαλάσει το προξενιό στρέφοντας το ενδιαφέρον του γιου της στην παιδική του φίλη, την Ευγενία. Ο Γιώργης, αφού έχει ήδη τσακωθεί με τον πατέρα του, επειδή δεν ζήτησε τη γνώμη του προτού κανονίσει το προξενιό με τη Χρυσαυγή, αποφασίζει να ζητήσει την Ευγενία σε γάμο. Πηγαίνοντας, όμως, προς το σπίτι της συναντιέται με τη Χρυσαυγή και, μαγεμένος από την ομορφιά της, την ερωτεύεται. Γι’ αυτό και αποφασίζει από μόνος του να την παντρευτεί, απορρίπτοντας την Ευγενία. Οι αρραβώνες του Γιώργη και της Χρυσαυγής γίνονται με όλες τις τιμές. Τα δύο παιδιά είναι ευτυχισμένα και η Διαμάντω έχει παραμερίσει τους ενδοιασμούς της. Όμως, ο Θεριανός αρχίζει να δείχνει σημάδια από το ανομολόγητο πάθος για τη μέλλουσα νύφη του, κάτι που εντοπίζει η Διαμάντω και αναστατώνεται συθέμελα.

Επεισόδιο 2ο: «Ο γάμος»
Στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στον αρραβώνα και στον γάμο του Γιώργη και της Χρυσαυγής, ο Θεριανός, δίνοντας μάχη με τα ένστικτά του, κατορθώνει να χαλιναγωγήσει το πάθος του για τη μέλλουσα νύφη του.
Όμως, στο γλέντι του γάμου, μεθάει και ο άνομος πόθος του επιστρέφει. Η Διαμάντω το παρατηρεί απελπισμένη, αλλά δεν το ομολογεί σε κανέναν, γιατί φοβάται την κατακραυγή του κόσμου. Οι νιόπαντροι, όπως το θέλει το έθιμο, θα εγκατασταθούν στο πατρικό του γαμπρού. Στη συνέχεια της ίδιας νύχτας, ενώ ο Γιώργης και η Χρυσαυγή κάνουν έρωτα στην κρεβατοκάμαρά τους, ο Θεριανός, πνιγμένος από το αρρωστημένο πάθος για τη νύφη του και τη ζήλια για τον γιο του, περιφέρεται στους ελαιώνες απελπισμένος. Επιστρέφει, όμως, το πρωί μετανιωμένος και ορκίζεται στη γυναίκα του ότι δεν θα πατήσει το στεφάνι τους. Με το πέρασμα του χρόνου, η Χρυσαυγή ενσωματώνεται στην οικογένεια των πεθερικών της και, χάρη στον καλό της χαρακτήρα, γίνεται πολύ αγαπητή σε όλους, ιδιαίτερα στη Διαμάντω, που μέρα με τη μέρα την εκτιμά όλο και περισσότερο.

23.40 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Νυχτερινές Επαναλήψεις
01.15  ΔΥΟ ΣΤΗ 1 (Ε) W
04.00 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W
04.10 ΠΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ (Ε) W
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
……………………………………………………………………………..
15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W
16.00 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ (Ε)
Επεισόδιο 17ο: «Τα Φόκλαντ» & Επεισόδιο 18ο: «Μπαμπάδες στο τετράγωνο»
17.45 ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ (Ε) W
19.00 ΠΕΣ ΤΗ ΛΕΞΗ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)W
20.00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) K8 W
«Οι θαλασσόλυκοι της Επανάστασης: Κανάρης – Μιαούλης»
Η εκπομπή φωτίζει την πορεία των δύο ένδοξων καπετάνιων του Αγώνα, του Ανδρέα Μιαούλη και του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Κανάρης έγινε σύμβολο και προκάλεσε τον ευρωπαϊκό θαυμασμό όταν το 1822 για να εκδικηθεί τη Σφαγή της Χίου πυρπόλησε την τούρκικη ναυαρχίδα. Ο χαρισματικός ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης έσωσε την Επανάσταση στη θάλασσα και καθόρισε την ελληνική νίκη.
21.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ W
22.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ K8 W
«Κατηγορώ τους ανθρώπους» 
Δικαστικό δράμα, παραγωγής 1966. 
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Τραγούδι: Βίκυ Μοσχολιού
Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης
Διάρκεια: 100΄
Παίζουν: Νίκος Κούρκουλος, Τζένη Ρουσσέα, Γιάννης Βόγλης, Φλωρέττα Ζάννα, Μάνος Κατράκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ελεάνα Απέργη, Σπύρος Καλογήρου, Λαυρέντης Διανέλλος, Βασίλης Ανδρονίδης, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Δημήτρης Μπισλάνης, Κώστας Γεννατάς, Γιώργος Μπέλλος, Γιάννης Κάσδαγλης, Θεόδωρος Σαρρής, Γκόλφω Μπίνη, Στράτος Παχής, Νίκος Πασχαλίδης, Γιώργος Διαλεγμένος

Υπόθεση: Ένας νέος και φιλόδοξος εισαγγελέας, ο Φίλιππος Λιανάς, συμμετέχει σε δίκη για το φόνο του ζωγράφου Αλέξη Πλατωνίδη, ο οποίος ήταν και σωματέμπορος. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας, ο Λιανάς αποφαίνεται ότι στο εδώλιο της κατηγορουμένης πρέπει να βρίσκεται η γυναίκα του, την οποία ο Πλατωνίδης εκβίαζε.

24.00 ΒΡΑΔΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ W
Με τον Δημήτρη Κοτταρίδη
Νυχτερινές Επαναλήψεις
……………………………………………………………………………..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
22.00 ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ) W
Επεισόδιο 24ο: «Ο κύκλος»
Όλοι οι κύκλοι κάποτε κλείνουν και «Τα Νούμερα» κλείνουν τον πρώτο κύκλο τους, μέσα στον «κύκλο» ενός group therapy. Ο καθένας τους λέει στον ψυχοθεραπευτή (Γιώργος Αγγελόπουλος) πώς πέρασε στη «Μάντρα» έναν ολόκληρο χρόνο και πώς θα ονειρευόταν μια δικιά του «Μάντρα». Στις φαντασιώσεις τους, η «Μάντρα» γίνεται από παράρτημα της… Λυρικής μέχρι σκυλάδικο του ’80. Απρόσμενα ντουέτα, μεταμφιέσεις, ο Σπύρος Μπιμπίλας ως πρόεδρος του σωματείου των… Στρουμφ και ο υπέροχος Θωμάς Ζάμπρας που έχει μια «καλή» κουβέντα για τον καθένα. Όλα καταλήγουν σε ένα ξέφρενο πάρτι, με τον θρυλικό Ημίσκουμπρα, Δημήτρη Μεντζέλο, την απόλυτη Idra Kayne, τον συγκινητικό αποχωρισμό των ηρώων μας και μια οριστική απάντηση στο αίτημα για «Κροκοδειλάκι Νο2».
23.20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ W
«Κατάχρηση εξουσίας»
Δράμα, παραγωγής 1971.
Σκηνοθεσία:
Σταύρος Τσιώλης
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μοντάζ: Βασίλης Συρόπουλος
Παραγωγή: FINOS FILM
Διάρκεια: 104΄
Παίζουν: Νίκος Κούρκουλος, Μπέτυ Λιβανού, Μάνος Κατράκης, Γιάννης Αργύρης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Σπύρος Καλογήρου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Ντίνος Καρύδης, Λάμπρος Κοτσίρης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Κοπελούσης, Κώστας Γεννατάς, Πάνος Παπαϊωάννου, Νικολ Κοκκίνου, Γιώργος Τσιτουρίδης, Νάσος Κεδράκας, Χριστόφορος Ζήκας, Σπύρος Μαλούσης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Μάρθα Στεργίου, Μαρίνα Λημναίου

Υπόθεση: Ένας αστυνομικός προσπαθεί να ανακαλύψει τον δολοφόνο του μορφινομανή αδελφού του. Ως μέλος του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, εντοπίζει τον αρχηγό μιας σπείρας εμπόρων ναρκωτικών, αλλά ο ανορθόδοξος τρόπος δράσης του αναστατώνει τους ανωτέρους του. Του επιτρέπουν να συνεχίσει τις έρευνες επειδή είναι άγνωστος στον υπόκοσμο. Όμως, η σπείρα ανακαλύπτει την αστυνομική του ιδιότητα και τον καθιστά δια της βίας ναρκομανή…

Νυχτερινές Επαναλήψεις
01.10 ΠΡΩΪΑΝ ΣΕ ΕΙΔΟΝ ΤΗΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΝ (Ε)W
03.00 ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4 (Ε) W

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.