«Η γοητεία της Τεχνητής Νοημοσύνης» στην ΕΡΤ1 31.08.2019

«Η γοητεία της Τεχνητής Νοημοσύνης» στην ΕΡΤ1 31.08.2019

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Η γοητεία της Τεχνητής Νοημοσύνης»

(The Joy of AI)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, στις 10:50

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας (BBC Four) 2018.

Ο καθηγητής Κβαντικής Φυσικής, Τζιμ Αλ-Καλίλι, διερευνά την επανάσταση και τη γοητεία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ από το Artificial Intelligence), υποστηρίζοντας πως πρέπει να τη δούμε σαν φίλο και όχι σαν εχθρό.

Ο Τζιμ Αλ-Καλίλι μάς δίνει μια αιχμηρή και αναζωογονητικά αισιόδοξη ματιά για το πώς δημιουργήσαμε μηχανές που μπορούν να προσομοιώσουν, να αυξήσουν ή και να ξεπεράσουν το ανθρώπινο μυαλό – και αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει!

Ακολουθώντας τα βήματα των βραβευμένων ταινιών του BBC Four, όπως «Η γοητεία της Στατιστικής», «Η γοητεία των Δεδομένων» και η πρόσφατη «Γοητεία της Νίκης», το τελευταίο αυτό περιπετειώδες ντοκιμαντέρ, ακολουθεί τον καθηγητή Τζιμ Αλ-Καλίλι και την επιδίωξή του να μας δείξει τη Μηχανική και τις πρόσφατες ανακαλύψεις που προκάλεσαν τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Δείχνει πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αλλάζει μόνο τον κόσμο μας, αλλά προκαλεί και τις ιδέες μας για νοημοσύνη και συνείδηση.

Στην πορεία θα δούμε πώς τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας χρησιμοποιούν την Tεχνητή Nοημοσύνη για την εξάλειψη του v! Agr @ καθώς και του Viagra από τα εισερχόμενά σας. Θα συναντήσουμε ένα κορυφαίο «chatbot» για να μάθουμε πώς διατηρεί τη ροή της συνομιλίας. Θα δούμε γιατί μερικά αλλαγμένα pixels κάνουν έναν υπολογιστή να πιστεύει ότι κοιτάζει ένα τρομπόνι και όχι ένα σκυλί και τέλος θα μιλήσουμε με τον Κυπριακής καταγωγής ερευνητή Ντέμη Χασάμπη, επικεφαλής του DeepMind, του οποίου η αποστολή είναι να «λύσει τη νοημοσύνη και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσει για να λύσει όλα τα υπόλοιπα».

Ο Στίβεν Χόκινγκ παρατήρησε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην Ιστορία του πολιτισμού μας ή το χειρότερο. Ο Τζιμ Αλ-Καλίλι υποστηρίζει με ενθουσιασμό πως είναι ένα νέο ισχυρό εργαλείο που ενισχύει τη ζωή μας, αλλά δεν θα μας αντικαταστήσει. Και τελικά, θα αποκαλυφτεί ότι ένα νήπιο είναι πιο έξυπνο από οποιονδήποτε υπολογιστή έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής…