Η Πόπη Αστεριάδη «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση στην ΕΡΤ1 | Κυριακή...

Η Πόπη Αστεριάδη «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση στην ΕΡΤ1 | Κυριακή 21.11.2021

 Η Πόπη Αστεριάδη «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση στην ΕΡΤ1
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στις 16:00

Η Πόπη Αστεριάδη είναι καλεσμένη της Έλενας Κατρίτση στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Προσωπικά», την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 16:00.

Στη συνοικία των θεών, στην Πλάκα, τα σοκάκια είναι γεμάτα από αναμνήσεις και από τις μελωδίες που ξέφευγαν κάποτε από τις μισάνοιχτες πόρτες των μπουάτ. Η Πόπη Αστεριάδη, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του Νέου Κύματος, που έκανε με τη φωνή της όσους την άκουγαν να ονειρεύονται, στο δικό της ταξίδι στη μουσική κατάφερε  να συναντήσει σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές.

Θυμάται τις μαγικές στιγμές που έζησε τραγουδώντας αλλά και την πικρία της από τη συμμετοχή της στον «Δρόμο», τις ευτυχισμένες στιγμές της συνεργασίας της με τον Κωνσταντίνο Βήτα και τα λάθη στην καριέρα της. Μιλάει για τις επιλογές που έκανε στην προσωπική της ζωή και αναφέρεται στην απόφασή της να αποκτήσει τις κόρες της, χωρίς να παντρευτεί, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε στη συνέχεια.

Η ζωή της άρχισε να αλλάζει μετά την εμφάνιση που έκανε στα ταλέντα του Οικονομίδη, σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων. Αργότερα ήρθε η περιοδεία με τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα και λίγο καιρό μετά μπήκε στη ζωή της ο Αλέκος Πατσιφάς, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας LYRA και εμπνευστής του Νέου Κύματος. Της άλλαξε την εμφάνιση, καθιερώνοντας το «a la garçon» κούρεμα, ενώ υπό την καθοδήγησή του οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Η αγάπη της για το τραγούδι την οδήγησε να αγοράσει τη δική της μπουάτ με τα χρήματα που πήρε τραγουδώντας στο πάρτι ενός επιχειρηματία.


Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60, στην περιοχή γύρω από τις οδούς Μνησικλέους και Θόλου, ήταν συγκεντρωμένες οι περισσότερες μπουάτ.  Σήμερα, στριμωγμένη δίπλα στις ιστορικές «Εσπερίδες», που αποτελεί ακόμα σημείο αναφοράς, η «Απανεμιά» στέκεται «ζωντανή» για να θυμίζει μια ολόκληρη εποχή. Τότε που μέσα σε λίγα τετραγωνικά, σε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, ποιητές, στιχουργοί, συνθέτες, φοιτητές, καλλιτέχνες, ο ένας δίπλα στον άλλο, με τις νότες να ξεπηδούν αβίαστα από τις χορδές της κιθάρας και του πιάνου, σιγοτραγουδούσαν συνοδεύοντας τον ερμηνευτή στα μουσικά μονοπάτια που όριζε εκείνος.

Δείτε το trailer της εκπομπής.

 

Παρουσίαση – αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση

Σκηνοθεσία: Κώστας Γρηγοράκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής

Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Γιατράκος

Μοντάζ: Παναγιώτης Σταματόπουλος