«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Γλυκόπικρη γεύση Πόλης» |...

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Γλυκόπικρη γεύση Πόλης» | Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 24:00

«Κεραία»
Με τη Ρέα Βιτάλη

«Γλυκόπικρη γεύση Πόλης» 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 24:00

Με τις δραματικές μνήμες των Κωνσταντινουπολιτών και των ιστορικών ημερομηνιών που τους καθόρισαν, συνταράσσοντας τα βιώματά τους, συναντάται η «Κεραία» και η Ρέα Βιτάλη την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 23:00 στο ΕΡΤNEWS και στις 24:00 στην ΕΡΤ1.

Ένα μάθημα Ιστορίας, μια διαδρομή από το «γκιαούρηδες» στο «Τουρκόσποροι», αλλά πρωτίστως και αξιέπαινα, ένα μάθημα για την προκοπή αυτών των ανθρώπων, ως ταλαντούχων μαχητών της ζωής.

Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο επεισόδιο, όπως άλλωστε αποκαλύπτεται και στον τίτλο «Γλυκόπικρη γεύση Πόλης», είναι το «μπλέξιμο» εξομολογήσεων Κωνσταντινουπολιτών, μεταξύ αυτών και ζαχαροπλαστών.

Τα δάκρυα μνήμης των μεν δένουν στο σιρόπι ενός «Baba au rum» των δε.

Η Ρέα Βιτάλη συνομιλεί με τους: Νικόλαο Γεωργίδη, συνταξιούχο ράφτη,  γεννημένο στην Πρίγκηπο το 1921, Νικόλαο Ουζούνογλου, ομότιμο καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), Αιμιλία Θεμοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο του συλλόγου Ζαππίδων στην Αθήνα, Στέλιο και Γιάννη Καραπιπέρη, ζαχαροπλάστες φημισμένου πολίτικου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο, Βασίλειο Δρέκο, ζαχαροπλάστη από την Κωνσταντινούπολη και συνιδρυτή πολίτικου ζαχαροπλαστείου στη Νέα Σμύρνη, και Στέφανο και Αντιγόνη Πουσκούλογλου, ιδιοκτήτες κεντρικού ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο.

Παρουσίαση-ιδέα-έρευνα: Ρέα Βιτάλη

Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς

Αρχισυνταξία: Βούλα Βουδούρη

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς

Η Ρέα Βιτάλη με τον Νικόλαο Γεωργίδη, συνταξιούχο ράφτη, γεννημένο στην Πρίγκηπο το 1921
Η Ρέα Βιτάλη στον Σύλλογο Ζαππίδων στην Αθήνα, με την Αιμιλία Θεμοπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο του συλλόγου
Η Ρέα Βιτάλη με τους Στέλιο και Γιάννη Καραπιπέρη
Η Ρέα Βιτάλη με τον Βασίλη Δρέκο, τον Σταύρο Κωνσταντινίδη και τον Κωνσταντίνο Δρέκο, στο εργαστήριο του πολίτικου ζαχαροπλαστείου στη Νέα Σμύρνη
Δείτε το trailer.